6 причини, поради които котките не обичат да се возят в кола

Котка в кола Снимка: iStock

Д окато кучетата малко или много са свикнали на возенето в кола, при котките не е съвсем така. Повечето котки не излизат навън, а ако това се случи, причината най-често е свързана с посещение при ветеринар. Все пак, ако се наложи да пренесете котката си от едно място на друго с вашия автомобил, можете да очаквате, че тя може да стане малко по-дива, да мяука силно, а някои дори могат да стигнат до по-тежки ситуации като повръщане и уриниране от стрес. 

Ако имате късмет и мъркащият приятел е спокоен или сте го обучили от малък да се вози в кола - това е чудесно. И все пак, това със сигурност не е най-любимото преживяване за тези животни. Нека научим защо!

1. Промяна в рутината

Котка в колаСнимка: iStock

Котките са създания на навика - те имат любими места за спане и изглежда могат да определят точно кога е време за вечеря. Това всеки собственик го е изпитвал, ако се е забавил малко със сервирането на порцията.

Dogsandcats.bg

Винаги когато откъснете котката си от нейното нормално ежедневие и я извадите извън зоната ѝ на комфорт - това може да причини стрес и тревожност.

2. Страх поради напускане на дома

Напускането на домашния комфорт и влизането в големия, страшен външен свят може да бъде плашеща перспектива за котките (особено тези, които никога не са излизали освен до ветеринаря). Те прекарват цялото си време вътре в безопасна среда, така че излизането им от сигурността на дома определено предизвиква безпокойство.

3. Котката ви не е свикнала да пътува с кола

Повечето гальовни не прекарват много време в коли и съответно не са свикнали на това усещане. Много хора извеждат кучетата си често в колата. Но ние не водим мъркащите домашни любимци навсякъде с нас, тъй като тяхната природа и живот като домашен любимец са доста по-различни. 

4. Може да ѝ стане лошо

Също както на нас, хората, както и на кучетата - котките могат да се почувстват замаяни в колата. Още повече, че те пътуват изключително рядко и не са свикнали на това усещане. 

5. Движението на автомобила

Котка в колаСнимка: iStock

Как се чувства котката, докато колата е в движение, може да бъде друг фактор. Дори и на котката да не ѝ стане лошо, тя със сигурност ще се бъде уплашена от движението, завоите, шумовете и всичко, което се случва наоколо. Да не забравяме, че тези приятели имат много по-силен слух от нашия както и повече рецептори за миризми. Със сигуроност оживената обстановка за тях би била прекалено интензивна. 

6. Не харесва транспортната си чанта 

Някои котки може всъщност да нямат нищо против пътуването с кола, но да не харесват да прекарат по-дълго затворени в кутия. Това обикновено се дължи отчасти на негативните асоциации с него (най-често посещения при ветеринар), но също така обикновено не е удобно, тъй като котката ви не може да види какво се случва, докато е вътре.

В случай че ви се налага да пътувате често с мъркащия домашен любимец, има много неща, които можете да направите, за да започнете да го тренирате на това усещане. Като за начало - дръжте транспортната чанта у дома на място, което е достъпно за котката ви. Така тя ще свикне с този предмет, може дори да си играе или да спи вътре. Това ще създаде положителни асоциации на котката ви с този аксесоар. 

Относно колата - можете да занесете мъркащия приятел вътре и да го оставите да разгледа, да подуши и изучи мястото. Може да се отърка в различни места, където да остави аромата си. Ако правите това често, съчетано с кратки разходки в квартала - вероятно бихте могли да дресирате котката си да свикне с движението в кола, а кой знае - може дори да го заобича. 

Виж още