6 причини защо котката ми мяука силно, след като се изходи

котка и котешка тоалетна Снимка: iStock

К отките са много потайни относно своите тоалетни навици, тъй като това е уязвимо време за тях. Мъркащият домашен любимец не може лесно да се спаси от заплаха или хищник, когато използва тоалетната си. Обикновено котките предпочитат да се изхождат, да скрият доказателствата и да продължат бързо към котешките си „дела“. Някои мъркащи животни имат любопитния навик да мяукат силно след като се изходят.

Предполага се, че домашните котки могат да правят това с цел да уведомят стопаните си, че са използвали тоалетната и е време за почистване. Понякога котката е просто развълнувана, след като е отишла до тоалетна. Освен това може да се появи писък на болка поради болезнено здравословно състояние, като инфекция на пикочните пътища, цистит или артрит.

котка и котешка тоалетнаСнимка: iStock

Някои котки са по-вербални от други, информирайки стопаните си за своите действия и намерения. Ако котката ви винаги е мяукала след използване на тоалетната, това едва ли е проблем. Ако обаче наскоро е започнала това поведение, ще трябва да определите защо се случва и да разрешите всички евентуални проблеми със здравето.

Dogsandcats.bg

1. Вълнение от свършената работа

Ходенето до тоалетна може да бъде доста освобождаващо преживяване за котките, особено ако наскоро са се разболели. Ако котката има диария или запек, здравословното движение на червата е източник на голямо облекчение.

Ще разберете дали котката ви се радва, че е отишла до тоалетна, защото ще тича из дома. Това е главно за изгаряне на енергия и за споделяне на миризмата на нейните отпадъци, тъй като това е форма на маркиране на аромата.

2. Искане на помощ или проблем с ходенето до тоалетна

Когато котката ви започне да мяука, след като отиде до тоалетната, погледнете вътре в тоалетната ѝ, за да се уверите, че е свършила работата си. Ако няма нищо - значи тя вероятно изпитва болка от ходенето до тоалетна и може би е добре да я заведете на преглед при ветеринар.

3. Нужда от защита

Използването на тоалетната е уязвим момент за котките, тъй като те обикновено бягат при първите признаци на опасност. Това обаче не е възможно при ходене до тоалетна, тъй като котката трябва да остане прикована към мястото, докато не приключи.

котка и котешка тоалетнаСнимка: iStock

Въпреки че котката иска да се чувства сигурна, тя също може да бъде срамежлива. Не бихте искали някой да ви гледа как използвате банята. Има обаче малко научни доказателства, които да предполагат, че котките се смущават.

4. Котката иска награда

Обучавали ли сте котката си наскоро? Ако е така, вашата котка може да очаква награда за използването на тоалетната си. Това се превърна в част от рутината на гальовния приятел и той да очаква възнаграждение.

Въпреки това, ако вашата котка очаква награда всеки път, когато ходи до тоалетна, това може да се отрази на теглото ѝ, така че може да замените лакомствата с галене или игра.

5. Котката иска да почистите тоалетната

котка и котешка тоалетнаСнимка: iStock

Чистата тоалетна е задължителна за гальовните животни. Ако постелката е мръсна, малко вероятно е да я използва. Ако винаги чистите тоалетната след като котката вече я е използвала - това означава, че тя се е научила на това и очаква да почистите.

6. Котката е недоволна

Котките са много внимателни към своите тоалетни и имат своите изисквания. Дори когато тоалетната е чиста и стерилна, вашата котка меоже да не харесва нейната постелка или местоположението. Ако тоалетната е стара може дори да е дошло време да я смените, тъй като е поела от миризмата на отпадъците на котката.

Проверете също дали пък не сте сложили твърде много постелка или съотнетно твърде малко. Новият вид постелка също може да не се хареса на котката ви и тя да изрази недоволството си.

котка и котешка тоалетнаСнимка: iStock

Някои котки винаги мяукат след изхождане, други - не чак толкова. Ако е нормално поведение за вашата котка няма за какво да се притеснявате. От друга страна, ако това е нещо ново за вашия мъркащ приятел - помислете дали нещо не се е променило в средата, което да го смущава.

Виж още