6 причини защо котките обичат течаща вода

Котка пие вода от чешмата Снимка: IStock

П овечето котки се страхуват от вода и рядко се доближават до нея, освен ако не трябва да пият. И макар да не са толкова големи фенове на водата, има един източник на вода, който е по-примамлив за котките от всички други - течаща вода от чешмата или душа.

Когато им се даде възможност, повечето котки с радост ще подушат, оближат и пият от течаща вода. Някои дори ще пъхнат главата си под течаща вода, което е необичайно за тези животни! Въпросът е защо? Какво в течащата вода е толкова привлекателно и примамливо за вашия котешки приятел?

1. Течащата вода е чиста

Котка пие вода от чешматаСнимка: IStock

В дивата природа котките търсят течаща вода, знаейки, че неподвижната вода, макар и да изглежда „безопасна“, обикновено не е такава. Водата, която не се движи може да носи микроби, бактерии и болести, които могат да разболеят котката. Освен това неподвижната вода е мястото, където много хищни зверове седят и чакат храна, включително крокодили, алигатори и други животни, които могат бързо да изядат една котка.

Dogsandcats.bg

Нищо не може да стои неподвижно в течаща вода, включително бактерии и други животни, поради което котките я търсят, когато имат нужда да пият. Ето защо трябва често да сменяте водата на котката си всеки ден!

2. Течащата вода се усеща по-лесно от котката

Изненадващо, много котки имат проблеми с виждането на водата в купа, след като тя е неподвижна. Течащата вода, логично е по-лесна са виждане, тъй като се движи. Освен това течащата вода създава специфичен звук, който котките (и хората) познават много добре. Гальовните животни могат да чуят водата, да усетят движението ѝ и да усетят температурата. Ако вашата котка наистина харесва звука и усещането за течаща вода, помислете за закупуване на котешки фонтан за вашия дом.

3. Течащата вода има по-добър вкус

Котка пие вода от чешматаСнимка: IStock

Подобно на хората, котките могат да вкусят вода; въпреки че тя няма силен вкус, те знаят кога има „лош вкус“. Водата, която стои неподвижно на едно място, било то поток, езеро или купата у дома, ще започне да събира утайки, прахови частици, насекоми и други отпадъци, всички от които могат да направят водата непривлекателна.

Течащата вода обаче никога не може да задържа прах или бактерии, защото се движи. Котките са умни животни и знаят, че течащата вода е много по-безопасна и вкусна за пиене. Ако котката ви не пие достатъчно вода, по-честата смяна на водата в нейната купа може да бъде лесно решение на проблема.

4. Котките не обичат да прегъват мустаците си

Вашата котка обича ли да пие от крана, но не и от купата? Причината може да е в големината на купата, ако е твърде малка. Когато гальовният приятел се опитва да пие, може да допира мустаците си в страните на купата, а те са много чувствителни на допир. Ако пък купата е съвсем тясна и малка, мустаците може да се прегъват и да създадат дискомфорт на животинчето.

Когато котките отпиват от течаща вода, няма купа, която да им пречи и да създава проблеми с мустаците им. Това е още една съществена причина мъркащите животни да харесват течаща вода повече от тази в купата. Ако срещате този проблем с гальовния домашен любимец - лесно може да го разрешите, като купите по-голяма и удобна купа.

5. Течащата вода е забавна

Котка пие вода от чешмаСнимка: iStock

Някои котки обаче се радват да пъхнат главата си под течащ кран или да поставят лапата си в течащата струя на крана и да си играят. Някои котки харесват течаща вода толкова много, че закупуването на котешки фонтан е страхотна идея и може хем да забавлява гальовния приятел, хем да го стимулира да пие достатъчно вода и да остане хидратиран, което е важно особено през летните месеци.

6. Купата на вашата котка е на лошо място

Вашата котка може да хареса от време на време глътка вода от нейната купа с вода. Въпреки това, ако поставите купата ѝ на неподходящо място, където тя се чувства несигурна или по друг начин нещастна, тя може напълно да избягва своята купа с вода. Например, някои котки мразят гърбовете им да са открити, докато пият. Ако поставите купата на котката си в ъгъл, където тя няма друг избор, освен да покаже гърба си, докато пие, тя може да стои далеч от купата и да пие от крана. Решението на тази ситуация е просто - преместете купата на котката си, за да може тя да се чувства достатъчно комфортно и стимулирана да пие вода.

Също както хората, котките обичат течащата вода. Ние много добре знаем, че в природата тя е по-чиста и не бихме пили от езеро или от място, където водата не се движи. Някои котки искрено се забавляват с течащата вода и нямат търпение да пуснете крана, за да пъхнат глава там и да отпият малко. В случай че срещате проблеми с хидратирането на мяукащия приятел - помислете дали не съществува проблем с купата му за вода и помислете за фонтан.  

И не на последно място не бива да забравяме, че котките са особняци и понякога действат по определен начин, просто защото така са преценили и понякога няма конкретна причина за това. 

Виж още