6 причини защо котките слагат играчки в купичките за храна или вода

котка играе с вода Снимка: iStock

А ко сте открили, че четете тази статия, вероятно вашият котешки приятел носи играчки в купата за храна или вода. Ако това озадачаващо поведение е нещо, което вашата котка прави, тогава със сигурност не сте сами! По-долу ще разгледаме някои причини, поради които вашата котка може да прави това.

Котешкото поведение все още е ненапълно разбрана област на науката. Въпреки че много ветеринарни лекари и учени са признали тази празнота и предприемат огромни изследвания, за да усъвършенстват знанията си, все още нямаме всички отговори. Това означава, че окончателните причини за много котешки поведения са неизвестни, но все пак има теории за тях.

1. Котката вижда своята купа с храна или вода като „безопасно“ място

котка играе с водаСнимка: iStock

Естествено поведение при някои видове диви котки е да отнесат неизядената плячка обратно на безопасно място, като например гнездото си, където се хранят. Възможно е вашата домашна котка да прави същото, тъй като в нея живее див котешки инстинкт.

Dogsandcats.bg

2. Скриване на „плячка“

Дивите котешки видове понякога крият или съхранят остатъците от своя лов. Целта е да скрият плячката си на сигурно място, където няма да я открият други хищници. Домашната котка възприема играчките си като плячка, така че не е за изненада, че възприемат купите си за вода и храна като чудесно скривалище.

3. Удавяне на „плячката“

Предполага се също, че като донесе играчките си във вода и ги „удави“, вашата котка се опитва да убие „плячката“ или дори да отмие всяка миризма, която може да привлече други хищници към тяхното убийство! Това е потенциално по-малко вероятна теория.

котка играе с водаСнимка: iStock

Въпреки че е документирано, че някои големи котки използват вода, за да удавят плячката си, това обикновено е страничен продукт от преследване, завършващо във водата, а не съзнателно решение.

4. Инстинкт за събиране

Да си го кажем направо - котките са клептомани и имат склонността да крадат вещите ни, за да се забавляват с тях. Не всяка домашна котка проявява това желание да събира предмети, но някои котки са известни с това любопитно действие. Някои прециалисти по котешкото поведение предполагат, че поставянето на играчки в купа с ресурси е продължение на това поведение.

5. Вашата котка удължава играта си

Поставянето на играчки в купите за храна и вода, може просто да представлява желанието на вашата котка да се забавлява още повече с играчките си.  Противно на стереотипа, някои котки обичат да играят с вода и да ловят разни неща. Вашата котка може да е разработила игра, която харесва със своята купа за вода.

6. Научено поведение

котка играе с водаСнимка: iStock

Как реагирахте първия път, когато котката ви прояви това поведение? Ако сте похвалили котката си, превръщайки го в положително и възнаграждаващо преживяване, може просто котката ви да повтаря поведението за положителен отговор от вас!

Освен ако котката ви не проявява необичайно поведение или е променила моделите на хранене или пиене на вода, носенето на играчки със себе си близо до купите за храна и вода обикновено не е тревожно поведение, а просто особеност на някои котки. Ако не сте сигурни или се притеснявате за поведението на вашата котка, говорете с местната ветеринарна клиника за съвет.

Виж още