6 проблема със здравето при котките Манкс

Манкс Снимка: iStock

Л есно е да се влюбите в котките Манкс - тяхната жизнерадостна личност, умения за общуване и непринуден темперамент. Да не забравяме и тази опашка - или липсата на опашка - която ги отличава от повечето други породи котки.

За съжаление тази безопашата черта е генна мутация, която може да доведе до някои други неприятни здравословни проблеми, които породата котки Манкс има склонност да понася. Всички породи котки, както и породите животни като цяло, са изложени на риск от определени здравословни проблеми. Важно е да сте информирани за здравословните проблеми, с които вашата конкретна порода би могла да се сблъска, защото така ще бъдете подготвени и да откриете проблемите възможно най-рано.

1. Проблеми с гръбначния стълб

МанксСнимка: iStock

Проблемите с гръбначния стълб могат да се видят още при малките котенца. Някои от симптомите, които може да видите, са малформации в гръбначния стълб, куцане, слабост в задните крака, липса на контрол върху пикочния мехур и червата, запек, припадъци, парализа и подуване и инфекция в гръбначния стълб.

Dogsandcats.bg

2. Дистрофия на роговицата

Външният слой на окото се нарича роговица и това е слоят, който се засяга най-много при роговичните дистрофии, които често се срещат при котките Манкс, тъй като породата е предразположена към тях. Тя може да се наблюдава при котенца още на 6-месечна възраст.

За съжаление заболяването на роговицата обикновено засяга и двете очи и причинява появата на сивкави мътнини в роговицата, което води до загуба на зрението, пълна слепота или болка в зависимост от слоя на роговицата, който засяга. Лечението може да варира от антибиотици до операция.

3. Котешка астма

Всички породи котки са изложени на риск от котешка астма; тя обаче често се наблюдава при котките от породата Манкс. Обикновено се причинява от реакция към алерген, към който котката ви е чувствителна, например прах, полени, някои спрейове и др. Тя е повтаряща се и причинява възпаление в белите дробове на котката ви и стеснява дихателните ѝ пътища, което води до кашлица, хрипове и затруднено дишане.

4. Артрит

Някои котки от породата Манкс не отговарят непременно на описанието за безопашата порода, тъй като дължината на опашката варира при различните представители на породата. По същия начин не всички възрастни котки с опашка страдат от артрит на опашката, но при много от тях може да се появи.

Ако имате Манкс с по-дълга опашка, следете за симптоми на артрит, когато котката ви е достигне по-голяма възраст.

МанксСнимка: iStock

5. Диабет

Изключително важно е да следите за диетата на вашия мъркащ приятел, защото повечето котки (независимо от породата) са склонни към напълняване, което може да доведе до диабет. Диабетът се появява, когато организмът на котката не може да превръща глюкозата в източник на енергия. Диабетът може да причини прекомерна жажда, уриниране, апетит и загуба на тегло, но също така може да доведе до животозастрашаващи заболявания, ако не се управлява и контролира.

6. Глухота

Състояние, което може да не забележите веднага при вашата котка Манкс, е глухотата. Котките могат доста добре да скрият своето увреждане, особено ако са родени с него, което обикновено се случва при белите котки Манкс, тъй като то се дължи на генетичен дефект. С течение на времето може да забележите, че мяукащият приятел не ви отговаря, не се събужда от шумове, плаши се много по-лесно от другите котки и не реагира, ако е обърнат в друга посока.

За щастие, глухотата не се счита за сериозен здравословен проблем, тъй като не показва някакви скрити животозастрашаващи здравословни проблеми.

МанксСнимка: iStock

Както при всички породи котки, котките от породата Манкс са изложени на риск от определени здравословни проблеми. Някои от тях са сериозни състояния, които могат да бъдат животозастрашаващи, докато с други може да се живее без особен дискомфорт. Въпреки че са изложени на риск, това не гарантира, че ще развият някакви здравословни проблеми. Въпреки това се препоръчва ежегоден преглед при ветеринарен лекар, за да се гарантира, че вашата котка ще живее щастливо и здравословно.

Вижте още:

9 породи котки, които имат къси опашки

9 породи котки със склонност към напълняване

Виж още