6 риска за здравето от мръсна котешка тоалетна

котешка тоалетна Снимка: iStock

П очистването на котешката тоалетна е една от най-важните (и миризливи) задачи, които собственикът на котка трябва да изпълнява всеки ден, така че е лесно да оставите тази работа да се отложи малко за друг ден. Но знаете ли, че пропускането на задълженията ви за изгребване на котешките изпражнения и урина може да има сериозни последици както за вас, така и за вашата котка? Вярно е и това е нещо, за което трябва да се образовате, преди да отложите почистването на котешката тоалетна за друг ден.

В тази статия ще обсъдим най-значимите рискове за здравето, които могат да възникнат поради мръсна котешка тоалетна.

1. Инфекции на пикочните пътища

котешка тоалетнаСнимка: iStock

Когато не изгребете котешката си котка, вашето любимо коте може да клекне директно върху старата урина или изпражнения следващия път, когато отиде да върши работите си. Те също могат да стъпят в тези стари изпражнения. След това бактериите в техните отпадъци могат да се придвижат до уретрата на вашата котка, което води до инфекция на пикочните пътища (UTI). Мръсната кутия тоалетна може да причини други здравословни проблеми поради естествената придирчивост на котките. Те просто не искат да влязат в мръсна тоалетна, защото ги кара да се чувстват нечисти, а всички знаем колко държат котките на чистотата!

Dogsandcats.bg

2. Болест на котешко одраскване

Това е бактериална инфекция, която хората могат да получат от мръсна котешка тоалетна. Причинява се от бактерията Bartonella henselae и най-често се предава на хората чрез ухапвания от котки или одрасквания; CSD обаче може да възникне и при директен контакт с мръсна тоалетна.

3. Салмонела

котешка тоалетнаСнимка: iStock

Салмонела първо заразява вашето коте, преди да се разпространи при вас. Вашият домашен любимец може да е асимптоматичен, така че може дори да не знаете, че има инфекцията.

Признаците на заразяване със салмонела включват диария, спазми в корема, болка в корема и треска.

Тъй като салмонелата живее в чревния тракт на животните, лесно е да разберете как може да ви бъде предадена чрез мръсната тоалетна на вашата котка. Въпреки че салмонелата може да се счита за нормална флора за някои котки, някои щамове могат да причинят проблеми при хората.

4. Прекомерно излагане на амоняк

Урината на вашата котка е пълна с амоняк, което е част от причината да мирише толкова лошо. Котешката урина е силно концентрирана, така че има силна миризма, която води до дразнене на очите, носа и гърлото и главоболие. Дългосрочното излагане на амоняк може да причини дразнене на белите дробове, кашлица, бронхит или пневмония.

Децата и хората с отслабена имунна система са изложени на по-голям риск.

5. Кръгли червеи

Екскрементите на вашата котка може да са дом на няколко вида паразити. Кръглите червеи могат да преминат от изпражненията на вашата котка върху вас, причинявайки множество неприятни странични ефекти като диария, гадене и кашлица.

котешка тоалетнаСнимка: iStock

Ако смятате, че вашето коте има кръгли червеи, посещението при ветеринар е наложително възможно най-скоро. Ако не се лекуват, тежките зарази с този паразит могат да причинят животозастрашаващи последици.

6. Токсоплазмоза

Токсоплазмозата е заболяване, причинено от паразита Toxoplasma gondii. Това е сравнително често срещано и обикновено е леко при котките, но поради неговия зоонозен потенциал, всички собственици на котки трябва да са наясно с последиците за здравето му.

Признаците на токсоплазмоза при хората включват:

  • Мускулни болки
  • Умора
  • Главоболие
  • Подути лимфни възли
  • Треска

Жените, които са бременни или имат компрометирана имунна система, рискуват да развият сериозни усложнения от това заболяване. В допълнение, инфекцията може да премине върху неродени бебета, което потенциално води до мъртво раждане, спонтанен аборт или сериозни здравословни проблеми като гърчове, жълтеница или очни инфекции.

котешка тоалетнаСнимка: iStock

Въпреки че никой собственик на котка никога не е очаквал с нетърпение да почисти тоалетната на котката, това е необходимо зло, което трябва да се ангажирате да правите ежедневно. Чистата тоалетна може не само да предотврати горните здравословни проблеми, но също така ще спре котката ви да да ходи до тоалетна извън нея. Колкото по-чиста е тоалетната на вашата котка, толкова по-щастливи и здрави ще бъдете вие и вашият домашен любимец.

Виж още