6 урока за приятелството, на които ни учат котките

котка и собственик Снимка: iStock

К азват, че кучето е най-добрият приятел на човека, но котешките стопани със сигурност не са напълно съгласни с това твърдение. Мъркащите животни са също толкова склонни да станат наши партньори в приключенията, верни приятели и приятна компания. И подобно на кучешкото приятелство, котешкото е чисто - тези животинки са привързани силно към стопаните си и държат на тях, макар и понякога поведението им да е противоречиво. Не бива да забравяме, че тяхната природа е дива и, че някои котки носят във вените си кръвта на по-големите хищници.

Вярвате ли или не - от котките можем да научим нещо за приятелството, а именно:

1. Да се грижим за хората, на които държим

котка и собственикСнимка: iStock

Котките много пъти са на разположение, когато техните хора са в нужда - в лошо състояние, тъжни, уморени. Гальовните животни често имат невероятен усет за това кога нещата не са наред и изведнъж застават плътно до вас, като не ви оставят настрана, докато не влезете във форма. Между успокояващото мъркане, меките потупвания по главата и таланта на котката да се превръща в малък, космат топъл реотан точно когато имате най-голяма нужда от него, „терапията с котки“ може да помогне на някои от нас да преодолеят най-трудните моменти. Домашните любимци може и да не знаят защо не сте на себе си, но независимо от това те са до вас.

Dogsandcats.bg

2. Да прощаваме и да забравяме

Може би сте забелязали, че котките имат способността бързо да прощават прегрешения от ваша страна. Дали сте дали на котката си гранули вместо любимата ѝ мокра храна за закуска? Няма проблем, вероятно това е забравено до обяд (или в по-лошя случай - следващия ден). Напуснали сте града за една седмица? След няколко укорителни погледа, котката ви ще се върне към нормалното си поведение. Въпросът е, че котките ни напомнят, че макар приятелите да правят неща, които не винаги харесваме - най-добре е да простим и да забравим. Животът е твърде кратък, а в него има лакомства и прегръдки!

3. Да споделяме с близки и приятели

котка и собственикСнимка: iStock

Забелязвали ли сте, че котките сякаш не признават граници? Ако котката ви се интересува от вашия сандвич с риба тон, бъдете сигурни, че ще се приближи до вас, докато го ядете! Ако имате няколко котки в къщата, ще забележите, че те често се хранят взаимно от храната си. Когато на пода паднат няколко гранули - двете мъркащи приятелчета веднага са наоколо да хапнат заедно. Добрите приятели си споделят, без да се замислят твърде много.

4. Да бъдем приятна компания

Котките знаят, че следването на най-добрия им приятел (това сте вие!) навсякъде из къщата е точно това, което правят приятелите. Готвите вечеря? Котките са там, за да наблюдават и да „предлагат помощ“, ако е необходимо.  Искате да използвате тоалетната? Котките ще ви пазят, докато го правите (или са вътре с вас!). Случвало ли ви се е да си мислите, че сте сами в някоя стая, а после да се обърнете и да откриете, че котката ви наблюдава мълчаливо? Всички ние трябва да се грижим един за друг и гальовните животни без съмнение ни напомнят за това. Освен това, когато сте най-добри приятели, кой има нужда от лично пространство?

5. Да приемаме хората такива, каквито са

Може би едно от най-важните неща, които можем да научим от домашните любимци! Гальовните животни не се интересуват от това как изглеждате, как се обличате, как звучите или с какво се занимавате в свободното си време. Важно е само как се отнасяте към тях. Говорим за това, че трябва да се заемете с истински важните неща! Бъдете като котка и гледайте отвъд това, което виждате на пръв поглед.

6. Да бъдем отворени към различни видове приятели

котка и собственикСнимка: iStock

Въпреки че котките може да имат репутацията на дистанцирани, има много примери за котки, които развиват дълбоки и любящи приятелства с други котки, кучета, и изобщо други животни. Мяукащите приятели харесват тези, с които се чувстват в безопасност без значение дали е човек, дете, куче и т.н.

Да вземем някои от тези примери и да помислим как те могат да се приложат и в човешките взаимоотношения. Приятелството с който и да е вид е дар, който трябва да се цени! На какво ви е научила вашата котка за приятелството?

Виж още