7 доказани начина за успокояване на тревожна котка

уплашена котка Снимка: iStock

К отките обичат рутината и, въпреки че отстрани изглежда, че животът им е лесен, те са чувствителни малки същества, които лесно могат да станат тревожни. Всяко нещо, което не е обичайно, може да накара котката ви да се чувства стресирана.

Всичко - от използването на различна котешка тоалетна до добавянето на нов домашен любимец към семейството - може да предизвика тревожност у котката ви.

Добрата новина е, че има много неща, които можете да направите, за да помогнете на тревожната си котка да се почувства отново спокойна. Ще разгледаме осем начина за това.

Dogsandcats.bg

Как да разбера дали котката ми е тревожна?

Най-доброто нещо, което можете да направите, е да търсите промени в поведението на котката си. Признаците, че котката ви може да се чувства тревожна, включват:

уплашена коткаСнимка: iStock

 • Дишане с отворена уста
 • Натрапчиво или прекомерно близане на козината
 • По-гласовита от обикновено
 • Деструктивно поведение
 • Скриване от хората
 • Неизползване на тоалетната
 • Летаргия
 • Намален апетит
 • Повръщане
 • Агресия
 • Търсене на внимание повече от обикновено

Да видим как бихме могли да успокоим гальовния домашен любимец да се почувства по-малко стресиран.

1. Използване на синтетични феромони

На пазара има много различни продукти, които използват синтетична версия на феромона, открит в котките. Гальовните животни го използват, за да маркират територията си, включително и хората! Така че възможността да усещат тази миризма може да има успокояващ ефект върху тях.

Това може да бъде полезно, ако се подготвяте за преместване на дома или знаете, че предстои празник или дори гръмотевична буря. Може да избирате между дифузери, спрейове, кърпички или дори феромонови нашийници и да използвате това, което е най-подходящо за вашата котка.

Всеки продукт, който освобождава феромони, ще бъде най-ефективен, ако се използва преди котката ви да се нуждае от успокояване. Така че, ако знаете, че предстои събитие, което може да разтревожи котката ви, започнете да използвате феромоните поне две седмици преди това. Или, ако изглежда, че те действат благоприятно на котката ви, можете да ги използвате и по-често.

2. Използвайте успокояващи лакомства за котки

уплашена коткаСнимка: iStock

Лакомствата за котки са евтини, така че те могат да бъдат добър начин да проверите дали можете да помогнете на котката си, без това да се отрази тежко на бюджета ви. Съществуват множество различни лакомства, предназначени да успокояват котката ви, така че експериментирайте с тях.

3. Не забравяйте игрите и забавленията

Ако котката ви живее на закрито и няма много забавления, тогава тя може да се чувства тревожна. Опитайте се да добавите неща като котешки дървета или високи рафтове, на които котката да се катери, и покрити легла тип иглу, където да се крие и да се чувства в безопасност.

Можете също така да направите неща, които да добавят забавление към времето за хранене на котката. Използването на пъзели или играчки за храна, които насърчават ловуването, и скриването на храната на котката на малки порции из къщата може да помогне за насърчаване на ловните инстинкти на котката, което от своя страна може да освободи стреса и тревожността.

Уверете се, че котката ви разполага с голямо разнообразие от играчки, с които да си играе, и ги редувайте, за да не ѝ обръзват.

4. Намаляване на конкуренцията за ресурси

уплашена коткаСнимка: iStock

Ако имате домакинство с много котки, някои котки могат да се окажат в конкуренция помежду си за ресурси, особено ако не са израснали заедно или не смятат, че имат достатъчно пространство, за да се разпръснат в различни части на къщата.

Ако изглежда, че котките ви се борят за храна, легла, тоалетна чиния или дори за скута ви, тогава котките ви може би не се разбират толкова добре, колкото сте се надявали. Признаците на съревнование за ресурси и напрежение между различните котки понякога могат да бъдат незабележими, така че в началото може да не ги забележите.

Уверете се, че сте разпределили тези ключови ресурси, така че винаги да има място, където всяка котка да може да отиде за храна или почивка, без да се налага да се конкурира с друга котка.

5. Подобрете състоянието на тоалетната на котката си

Ако мъркащият приятел е стресиран от това, че наблизо живее друга котка, с която не се разбира, това може да го накара да уринира извън тоалетната си, за да маркира територията. Като разположите различни тоалетни в дома си и ги поддържате чисти, може да помогнете на котката си да се чувства по-малко тревожна, ако не обича да споделя тоалетната си с други котки.

Общото правило е в къщата да има една тоалетна в повече, отколкото са котките в нея.

6. Бъдете търпеливи

Когато правите промени в средата на котката си, може да не видите промяна в поведението ѝ веднага. Запазете търпение и поддържайте къщата си възможно най-спокойна. Опитайте няколко от нашите съвети в комбинация и може да откриете, че един от тях подхожда на котката ви повече от друг.

Опитайте се да не правите мащабни промени, като например да съчетаете пълното пренареждане на мебелите с внасянето на ново котешко дърво, тъй като това може да направи котката ви още по-тревожна.

уплашена коткаСнимка: iStock

Ако знаете, че ви предстои голямо житейско събитие, опитайте се да подготвите котката си предварително, като ѝ поставите феромонов нашийник веднага или се снабдите с билкови лекарства и нови играчки.

7. Посетете вашия ветеринарен лекар

Ако ви се струва, че сте опитали различни методи, а котката ви все още изглежда тревожна, може би е добър момент да посетите ветеринарния лекар на котката си. Може да открие здравословен проблем, който причинява страх и дискомфорт в гальовния приятел или обратното - да се уверите, че котката ви е здрава, а поведението ѝ се дължи на стрес.

Мяукащите животни са много чувствителни и често се страхуват или стават тревожни. Колкото и да изглеждат весели, игриви, котките не обичат промени и най-малката такава може да разклати поведението им. Затова се погрижете за тяхното спокойствие и комфорт, особено ако знаете, че предстои голяма промяна в дома ви.

Виж още