7 факта, които вероятно не сте знаели за Бомбайските котки

Бомбайска котка Снимка: iStock

Б омбайските котки са невероятно красиви черни котки. Тяхната лъскава козина е съчетана със златни очи, което прави тези гальовни приятели невероятно изящни и красиви.

Освен екзотичния си външен вид, Бомбайската котка е симпатична, игрива и приятна котка.

Какво друго можете да научите за тази интересна порода?

1. Бомбайските котки имат „дива“ страна

Подобно на котките от породите „Савана“ и „Бенгалска котка“, тези красиви черни котки са развъждани с цел да се създаде домашна котка с див вид.

Dogsandcats.bg

Американски развъдчици кръстосват дива котка с черни Американски късокосмести котки, за да постигнат екзотичния вид на пантера. Тяхното поведение на дива котка и поразителен външен вид им е спечелило прякорът „малка пантера“.

Бомбайска коткаСнимка: iStock

2. Бомбайските котки са изцяло черни

Бомбайските котки се разпознават лесно по лъскавите си, черни палта. Но знаете ли, че дори носовете и възглавничките на лапите им са черни? Тази черта не се среща често при други черни котки - само още една характеристика, която прави тази порода да се откроява от останалите.

Тези средно големи котки имат плътно мускулесто телосложение. Съобщава се, че компактните им тела са по-тежки, отколкото изглеждат.

3. Бомбайските котки обичат топло

Тези елегантни котенца обичайно търсят топлина. Не е необичайно да намерите Бомбай, почиващ спокойно близо до всеки източник на топлина. Те обичат да се свиват на слънчев перваз на прозореца за топлина или дори по-добре - върху своя човек!

Бомбайска коткаСнимка: iStock

4. Изисква се минимално разресване

Тази новина ще дойде като добре дошла изненада за всеки, който търси котка с ниска поддръжка. Безпроблемната къса козина на Бомбайските котки не изисква много внимание освен седмично разресване.

5. Те са социални котки

Тези гальовни приятели склонни да бъдат винаги близо до любимите си собственици. Те ще търсят вниманието на собственика си и ще го следват от стая в стая.

Те са особено добри с непознати. Няма да намерите тези котки да се стремят да се скрият под леглото, когато пристигне компания. Те вероятно ще ви поздравят - и всеки друг - с топло посрещане на входната врата.

Бомбайска коткаСнимка: iStock

Тези изключително социални котки мразят да бъдат оставяни сами за дълги периоди от време и са склонни към самота и депресия, ако бъдат оставени в самота твърде дълго. Това, за съжаление, може да доведе до деструктивно поведение. Ако отсъствате на работа през целия ден, оставете много играчки, на които котето да се радва, както и места за драскане.

6. Те са царете на дома

Не се заблуждавайте – Бомбайците обичат да управляват. Въпреки че тези приятелски настроени котки обикновено се разбират с други котки и кучета, Бомбайската котка предпочита да е в центъра на вниманието.

7. Бомбайските котки са много умни

Бомбайска коткаСнимка: iStock

Тези игриви и интерактивни котки са много интелигентни. Те могат да бъдат успешно обучени да изпълняват трикове и да играят на донасяне на играчките. Някои от тях дори могат да се научат да ходят навън на каишка!

Едно нещо знаем със сигурност – това е една черна котка, която няма да ви донесе  лош късмет, ако пресече пътя ви, а точно обратното!

Виж още