Бомбайска котка

Бомбайска котка Снимка: Istock

Други имена

Bombay

Научно име

Felis catus

Размери

25-35 см. 35-55 см.

Тегло

3 - 7 кг.

Живот

9 - 16 г.

Произход

САЩ

История

Породата Бомбай е рожба на селекционер на име Ники Хорнър от Луисвил, Кентъки в САЩ, която иска да създаде котка напомняща черен леопард. За да постигне този външен вид, тя кръстосва бирмански котки с черни американски късокосмести. Нейната цел е мускулеста котка с тъмночерна козина с къс косъм. Тя специално търси косокосмести котки със златист цвят на очите, за да завърши външния вид на тези грациозни нови породи. Около 60-те години се появява котило с черни котенца със златисти очи, които стават основата на породата Бомбай. Можете да се досетите, че името е вдъхновено от града Бомбай (Мумбай) в Индия, тъй като на територията на тази страна се срещат изящни черни пантери. Породата е призната през 70-те години на миналия век.

Външен вид

Бомбайската котка наподобява вида на пантерата. Тя е късокосместа и изцяло черна, като козината ѝ е лъскава и много красива. Очите ѝ са с наситен златен до меден цвят. Тялото е мускулесто и стегнато, средно по размер. Главата е закръглена с раздалечени широко отворени очи. Ушите са средно големи и леко наклонени напред. Муцунката има миловиден израз. Ако искате да имате мъничка пантера у дома – това е вашата порода. Тя се среща само в черен цвят.

Характер

Котките от породата Бомбай съчетават черти от характера на Американската късокосместа и котките Бирман. Те са социални и с радост ще приветстват всеки посетител у дома. Те са социални, интелигентни и формират силни връзки със своите семейства.

Любвеобилният им характер ги кара да ви следват навсякъде, докато се разхождате те се търкат в краката ви и мъркат. С удоволствие се сгушват в скута ви, докато гледате телевизия или четете книга.

Dogsandcats.bg

Техният типично игрив, но сдържан характер ги прави особено добри с деца. Те също се справят много добре в домакинства с други котки.

Здраве

Въпреки че котките Бомбай са здрави и се радват на дълголетие, все пак в породата се срещат някои заболявания като проблеми със сърцето (хипертрофична кардиомиопатия), което се среща почти при всички представители. Възможно е да страдат и от прекомерно сълзене на очите и потенциални проблеми с дишането или астма поради скъсената им муцуна. Могат да бъдат изложени и на гингивит и проблеми със зъбите.

Грижа

Козината на тези малки пантери се поддържа чудесно сама. Тя е къса, изключително гладка и не пуска много косми, така че не се нуждае от специална поддръжка. Разбира се, можете да я разресвате от време на време, за да отстраните мъртвата козина. Грижата за зъбите също е препоръчителна.

Хранене

Както всички котки, Бомбай се храни със суха и мокра храна и лакомства като награди. Рискът от затлъстяване съществува при почти всички представители, така че с правилните дажби и физическа активност бихте могли да го избегнете.

Деца и домашни любимци

Бомбайците обичат цялото семейство, винаги са готови за игра, което ги прави изключително добри с децата. Освен това се разбират чудесно с други  домашни любимци. Биха могли да се чувстват нещастни, ако са сами, така че не се колебайте да помислите за друга котка, с която да си правят компания през деня.

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Разбира се с други животни

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Грижа за козината

Самостоятелност

Разбира се с други котки

Нужда от внимание

Здраве и издръжливост

Активност

Послушност

Още породи котки

Виж още