7 интересни факта за котешкия стомах

домашна котка Снимка: iStock

П одобно на хората, котките имат стомах, който обработва храната им. Въпреки това, както месоядната диета на котките се различава от нашата типична всеядна диета, така и стомахът им има особени характеристики, които се различават от нашите. Питали ли сте се как функционира стомахът на вашата котка? В тази статия ще изброим няколко любопитни факта за мяукащия приятел!

1. Котките се хранят често, тъй като стомахът им е с размерите на малък портокал.

Докато кучето ви може да изгълта цяла купа храна наведнъж, котката ви може внимателно да похапва гранули в продължение на един следобед. Това е така, защото стомасите на котките са сравнително малки и могат да поберат само няколко супени лъжици храна наведнъж. Ако котката ви остане повече от 12 часа без храна, тя ще се почувства зле и ще повърне жлъчка, защото стомахът ѝ е празен. За да бъдат здрави, котките трябва да се хранят поне два пъти дневно.

домашна коткаСнимка: iStock

2. Храната престоява в стомаха на котката няколко часа, преди да премине в другите части на храносмилателната ѝ система.

На котките им е необходимо повече време, за да преработят храната си, отколкото на нас. В зависимост от вида на котката са необходими между 12 и 24 часа, за да може гальовният приятел да усвои напълно храната. Стомахът на котката ви ще бъде напълно празен едва след като са минали 8-12 часа от последното хранене.

Dogsandcats.bg

3. Киселината в стомаха на котката ви е достатъчно силна, за да разтвори костите.

Ако котката ви погълне кост, стомашната ѝ киселина може да я разгради, така че да премине през останалата част от храносмилателната ѝ система. Разбира се, не давайте умишлено на котката си варени или малки кости, защото тя може да се задави с тях или костите да се закачат в хранопровода по пътя надолу. Ако котката ви не се е хранила постоянно със сурова храна, стомахът ѝ може вече да не произвежда достатъчно киселина за разтваряне на костите и тя може да отхвърли костите и суровото месо напълно.

4. Котките имат първична торбичка.

домашна коткаСнимка: iStock

Първичната торбичка, останала от живота на предците им в дивата природа, представлява капаче на коремната област на котката, което е съставено от кожа, мазнини и козина. Тя може да накара котката ви да изглежда затлъстяла, въпреки че в действителност не е, но всички котки имат такава торбичка и тя е полезна за тях. Тази торбичка добавя допълнителен защитен слой към жизненоважните им органи и може да им помогне да се движат по-бързо, защото се разтяга, докато тичат. Първичната торбичка е пълна със здравословни мазнини, които може да са действали като резерв, когато котките са живели в дивата природа и може да не са имали постоянен достъп до твърда храна.

5. Подобно на хората, котките имат само един стомах.

Понякога хората питат дали котките имат два стомаха заради първичната торбичка, но те имат само един. Котките имат проста храносмилателна система, която не се различава драстично от нашата.

6. Котешките стомахчета не могат да разтварят косми.

Причината, поради която котката ви повръща космени топки, се дължи изцяло на факта, че стомахът на котката не може да преработва кератина - основният компонент, от който се състои косъмът.

7. Котките се нуждаят от много протеини, умерено количество мазнини и малко въглехидрати.

домашна коткаСнимка: iStock

Даването на подходяща храна на котката ви е един от начините да се грижите за храносмилателната ѝ система. В дивата природа котките са хищници и се хранят с дребни животни като мишки, гущери и змии. Животинското месо е с високо съдържание на протеини и малко мазнини и това е, от което котките се нуждаят и днес. Диета, която е богата на въглехидрати и мазнини и бедна на протеини, не само ще бъде недостатъчна от хранителна гледна точка, но и ще разстрои стомаха на котката ви, тъй като храносмилателната им система не е създадена да преработва големи количества такива храни.

Въпреки че храносмилателната система на котката е много подобна на нашата, тя има някои интересни особености, които я отличават от другите същества.

Вижте още:

Наистина ли котката ми е гладна или е просто лакома

Котките могат ли да ядат риба тон

Как виждат котките и могат ли да различават цветове

Виж още