Котките могат ли да ядат риба тон

котка яде риба тон Снимка: iStock

В секи собственик на котка знае какво се случва на секундата, в която си отвори консерва с риба тон - котката вече се е качила на плота, а муцуната ѝ вече е опасно близо до консервата, която иначе е предназначена за вас.

Макар и да искате да споделите с мяукащия си приятел - най-добре да не го правите. Това не е токсична храна, но рибата тон, предназначена за хора, може да доведе до неприятни здравословни проблеми за мяукащия ви съквартирант. Въпреки че една хапка няма да им навреди, по-добре да не им го позволявате, тъй като тази храна може да има пристрастяващ ефект.

котка и риба тонСнимка: iStock

Как рибата тон може да повлияе на храненето на котките

Никой не може да сбърка миризмата на риба тон. Тя е толкова силна и изразителна, че се разнася из целия ни апартамент и то само от една малка консерва. Мъркащите приятели харесват натрапчивата миризма и силния вкус на тази риба.

Dogsandcats.bg

Котките имат нужда от балансирано хранене, което да включва протеини, незаменими мастни киселини, витамини и други хранителни вещества.

Ако гальовният ви приятел ви яде твърде малко или твърде много от някое от тях - могат да възникнат здравословни проблеми.

Рибата тон е пример за лош баланс. Тя съдържа твърде много ненаситени мазнини и твърде малко витамин Е, от който се нуждае гальовният ви съквартирант. Следователно, не е добър избор като основно хранене.

Факт е, че рибата тон има някои предимства. Тя е богата на цинк, фосфор, калций, селен, калий и други. Макар и тези хранителни вещества да са полезни за мъркащия ви приятел, недостатъците от консумацията на риба тон са по-големи.

Наддаване на тегло

Повечето котки на закрито не са много активни и не изразходват достатъчно калории, следователно - биха могли да наддадат на тегло доста лесно. Обикновено храните, които са предназначени за хора съдържат твърде много калории за нашите мяукащи приятели.

Ако давате риба тон на мяукащия ви приятел между отделните хранения - рискът от напълняване е доста голям. Точно както при хората, затлъстяването при котките допринася за редица здравословни проблеми като диабет, заболявания на пикочните пътища или артрит.

Високо съдържание на живак

Този вид риба има високо съдържание на живак, който е опасен за мъркащия ви приятел и може да доведе до отравяне. Симптомите включват замаяност и загуба на координация.

Консервите съдържат допълнителни съставки

котка и риба тонСнимка: iStock

Предвид, че най-често консумираме тази риба от консерва, трябва да имаме предвид, че в повечето случаи, тя съдържа и други екстри, които не са никак полезни за мъркащия ви съквартирант - сол, аромати, допълнителни мазнини, бульон, соя и други. Дори и тази, която е само във вода, тя най-вероятно ще съдържа сол или някоя друга съставка, която може да се окаже неподходяща за котката ви.

В обобщение - този вид риба не е препоръчителен за мяукащия ви съквартирант. Колкото и да се опитва да я вкуси и да открадне консервата ви - не му позволявайте. Най-добре се насочете към котешки лакомства или храни, които съдържат риба тон, но и останалите нутриенти, нужни на мяукащия пакостник.

Вижте още:

13 човешки храни, с които можете да храните котката си

Котешките лакомства и награди: какво трябва да знаете?

Кои човешки храни са опасни за котките

10 често срещани грешки, които допускаме когато храним котката

Виж още