7 неща за Абисинските котки, които не знаете

Абисинска котка Снимка: iStock

А бисинците са една от най-разпознаваемите породи котки, дори и да не са сред най-често срещаните домашни котки, които обикновено виждате. Те имат отличителна късокосместа козина, високи заострени уши и слабо тяло, което е мускулесто и елегантно. Представяме ви 9 интересни факта за тези очарователни гальовни животни!        

1. Абисинците вероятно произхождат от Етиопия

Абисиния е старото име за страната, която днес Етиопия. Енциклопедията на световната история описва древната абисинска култура като продължаваща от 13-ти до 20-ти век от християнската ера. Кралете на Абисиния твърдят, че са потомци на библейския цар Соломон. Те се установяват отчасти чрез търговия с Египет, Южна Арабия и други държави в Африка. Тази връзка с Египет може да е изиграла роля в произхода на породата Абисинска котка, но не е ясна.

Абисинска коткаСнимка: iStock

2. Абисинският произход е неизвестен

Произходът на Абисинската котка е неясен, но тя е една от най-старите известни породи котки. Американската асоциация на любителите на котки (ACFA) казва, че първият записан пример за Абисинска котка е в Англия през 1871 г. Когато развъдчиците започват да създават повече от тези породи, те изброяват 12 котки, повечето с един неизвестен родител, между 1900-1905 г. Възможен начин Абисинците да са били докарани в Англия от Етиопия (Абисиния) е от моряци.

Dogsandcats.bg

Първият запис на една от тези котки, на име Зула, е споменат в книга, публикувана през 1874 г., в която просто се казва, че тя е донесена от Етиопия. ACFA също казва, че е възможно породата да е разработена в Англия от котки с котки. Генетичните изследвания показват, че котката може да произхожда от бреговете на Индийския океан и Югоизточна Азия.

3. Абисинските котки са цвят таби

Предполага се, че всички домашни Абисински котки са цвят таби. ACFA предполага, че Абисинската котка е донесена в Англия от Етиопия и след това е излагана на котешки изложби заедно с опитомени котки и диви котки. Може би Абисинката се е появила поради кръстосването на таби с африканска дива котка. Някои експерти казват, че абисинската котка прилича много на южноафриканската дива котка, felis lybica cafra.

Абисинска коткаСнимка: iStock

4. Върхът на опашката е тъмен

В стандарта на породата на Абисинците, се отбелязва, че цветът на козината им е топъл. Забелязва се, че върхът на опашката на тези очарователни котки е винаги с по-тъмен цвят. 

5. Абисинците са много интелигентни

Те са известни като котки, които са лоялни и обичат да бъдат около хора, но не непременно като котка, която спи в скута на стопаните. Те могат да бъдат обучени да изпълняват команди и дори трикове. Този тип котки може лесно да се отегчат, затова трябва да имат доста забавления у дома. Също така е вероятно да „кацат“ на високи места. Те дори могат да използват лапите си, за да отварят вратите на шкафа и да включват ключове за осветление.

6. Абисинците могат да бъдат мумифицирани

Древното египетско общество е уважавало котките като свещени животни, които са били тясно свързани с богинята на котките Бастет. Котките също са били отглеждани като домашни любимци и са били толкова важна част от обществото, че понякога са били мумифицирани и погребвани със собствениците си, за да могат да бъдат заедно в отвъдния живот. Мумифицираните котки в древните египетски гробници приличат много на днешните Абисинци.

7. Абисинците запазват своята игрива личност

Абисинска коткаСнимка: iStock

Много котки стават по-спокойни с напредване на възрастта, но при Абисинците това не се случва. Те запазват своята игрива натура подобна на малко коте. Още по-хубавото е, че тези приятели живеят до 15 години.

Виж още