7 причини защо котките обичат да седят върху лист хартия

котка седи върху хартия Снимка: iStock

А ко сте собственик на котка, сигурно сте виждали домашния си любимец често да седи върху вестник, лист или нещо, направено от хартия. Понякога те се търкалят върху тези неща, раздробяват ги или ги ядат. Докато някои котки приемат хартиените торбички за удобни легла, други могат да проявят това поведение от любопитство или от скука.

Котките също така сядат върху хартия, когато се нуждаят от вниманието на собственика си или ако тя мирише на любимите им хора.

Има много причини, поради които котките обичат да седят върху хартия. Нека разгледаме 10-те най-често срещаните такива, които стоят зад това любопитно поведение.

1. Хартията осигурява изолация

Може би сте виждали как котката ви се наслаждава на слънчевите бани повече от вас. Чудили ли сте се някога защо това е така? Причината е, че гальовните животни често усещат студ, тъй като тяхната телесна температура е по-висока от нашата.

Dogsandcats.bg

Средната телесна температура на котката е между 38-39 градуса. В същото време при хората този диапазон е от около 36 градуса. Вече е ясно защо котката ви се нуждае от повече топлина, отколкото вие.

котка седи върху хартияСнимка: iStock

Хартията се добива от дървета, така че има изключителни изолационни характеристики. Ето защо продуктите, произведени от хартия, особено вестниците, осигуряват топлина на мъркащите животни.

2. Котката ви се нуждае от внимание

Нека бъдем честни, всички сме правили странни неща, за да привлечем нечие внимание. Когато става въпрос за котки, те опитват различни трикове, за да привлекат вниманието на собственика си, включително да седят и да спят върху хартия и дори да я ядат.

Котките са интелигентни същества, които научават много чрез подходящо обучение. Ако вашият котешки приятел види, че го вдигате всеки път, когато лежи или сяда върху хартия, той ще се опита да повтори това поведение, за да привлече вниманието ви.

3. Те са любопитни

Котките са едни от най-любопитните домашни любимци. Винаги ще ги намерите да си играят с предмети от бита, да хапят различни неща, да се катерят по завеси или просто да тичат тук и там. Котките обикновено търсят безобидни неща, а хартията е едно от тях.

Ако в стаята ви лежи лист хартия, котката ви ще се приближи до него, за да види какъв е предметът. Когато се увери, че е безвреден, тя ще седне върху него и ще види как се чувства. Просто е толкова просто!

4. За да маркира територията си

Друга причина, поради която котките обичат да сядат върху хартия, е, че те са териториални животни. Това означава, че те ще маркират територията си, независимо къде живеят, и няма да искат никой да влиза в нея. Така че, щом котката ви открие лист хартия, лежащ на пода, тя ще седне или ще легне върху него за известно време от любопитство или заради миризмата му.

котка седи върху хартияСнимка: iStock

Когато котката ви седне върху лист хартия, тя оставя своя уникален аромат навсякъде. Тъй като мъркащите животни притежават ароматни жлези в брадичката, лапите и челото си, те бързо разпространяват миризмата си върху хартията.

5. Хартията издава очарователен шум

Някои котки обичат шума на хартията, когато я докосват, сядат или играят с нея. Ако мяукащият спътник има подобни интереси, често ще го видите да прекарва много часове в лапане на парче хартия.

При много котки специфичният шум на хартията активира ловните им инстинкти. Този звук е подобен на звука на листата в природата. Така че играта с хартия може да стимулира умствено и физически котката ви.

Въпреки това трябва да наблюдавате котката си, когато тя играе с хартия. Ако вашият домашен любимец погълне огромни парчета хартия, може да има запушване на храносмилателната система. Не само това, но и печатарското мастило е токсично за котките.

6. Хартията има подобен на вашия аромат

Котките имат около 200 милиона рецептора за миризми, което ги прави доста чувствителни към различни аромати. Тези животни също така са експерти в свързването на миризмите на различни неща със своите собственици. Те правят същото и с парче хартия.

Когато докосвате лист хартия, оставяте върху него своя мирис. Вашият котарак разпознава миризмата ви само по нещата, които докосвате. Така че, когато попаднат на хартията, те веднага откриват миризмата ви и остават близо до нея, за да останат свързани с вас.

Котките обичат своите стопани и сядането върху хартия може да бъде техният начин да покажат привързаността си към своите човешки родители.

7. Котката се чувства удобно

котка седи върху хартияСнимка: iStock

Някои мяукащи приятели намират комфорт в това да седят, да лежат и дори да играят с хартията. Те смятат, че хартията за толкова удобна, че дори напускат уютните си легла, за да легнат върху вестник или списание. Когато никъде не виждат лист хартия, те търсят малки картонени кутии, за да се свият в тях. Това е просто в тяхната природа!

Котките естествено обичат да седят, да лежат и да се въртят върху хартия, защото обичат нейната миризма, аромат или топлина. Тези очарователни животни имат милиони рецептори за миризми в брадичката, бузите и раменете си, които им помагат да разпознават миризмата на собствениците си върху различни предмети. Когато котката ви открие миризмата ви върху лист хартия, тя може да предпочете да седне или да спи върху нея.

Виж още