7 прости начина да бъдете екосъобразен собственик на котка през 2023 г.

собственик и котка Снимка: iStock

П ритежаването на домашен любимец се отразява значително на околната среда. В края на краищата нашите домашни любимци също имат нужди, а тези нужди изискват ресурси, с които отнемаме от околната среда. Ето защо, ако искате да живеете в равновесие с планетата и да притежавате котка, трябва да се погрижите да не вредите на околната среда.

За щастие има доста начини, по които можете успешно да бъдете екологично чисти и да притежавате котка и в тази статия ще ви дадем няколко идеи как да го постигнете.

1. Дръжте котките си на закрито

Мяукащите приятели убиват значителен брой птици всяка година. Макар че е трудно да се разбере колко точно птици и други животни убива всяка котка, знаем, че това има сериозно въздействие върху околната среда особено в някои части на света. В някои ситуации котките дори тласкат птиците към изчезване. Ето защо е във ваш интерес да държите котката си колкото се може повече у дома или, ако я радхождате навън това да бъде контролирано.

Освен това това е по-безопасно и за вашата котка. Външният свят може да бъде изключително опасно място за котката. Освен колите и хищниците, котките могат да се заразяват и с болести или паразити.

Dogsandcats.bg

2. Използвайте биоразградима котешка тоалетна

собственик и коткаСнимка: iStock

Ако използвате традиционна котешка тоалетна, изработена от глина, може би вредите на околната среда. Тази глина се добива като се премахва горният слой на почвата, дърветата и други растения. Поради това тя може да бъде изключително опасна за околната среда.

За щастие, съществуват много екологични котешки тоалетни. Обикновено това означава да изберете такава, която е възобновяема и лесно се разгражда - дървесни стърготини или пелети, царевична, от хартия, тофу и други.

3. Изберете устойчива храна за котки

Котките трябва да се хранят с месо, което е трудно да се направи устойчиво. Въпреки това можете да изберете качествени форми на месо, с които да храните котката си. Търсете марки, които се снабдяват от качествени фермери. Биологичната храна често е добро начало, макар че тя не означава непременно екологична. В зоомагазините може да откриете известен брой марки, които произвеждат котешка храна, но го правят по устойчив начин и използват натурални материали за опаковките.

собственик и коткаСнимка: iStock

4. Кастрирайте котката си

Силно препоръчваме да избягвате създаването на повече нежелани котки. Мъркащите приятели могат да се размножават много бързо, което означава, че ресурсите, които използват, също могат да се размножават много бързо. В приютите постоянно стотици бездомни котки, които трудно намират дом просто защото бройката бездомни гальовни животни е огромна.

5. Използвайте играчки и „втора употреба

Когато е възможно, набавяйте играчки и други предмети втора употреба за вашата котка. Производството на тези предмети обикновено не е много щадящо околната среда, но те са необходими. За щастие, котките могат да се забавляват с изключително голям набор подръчни материали и предмети у дома. Хартиени топчета, топки за пинг понг, торби от пазар, опаковки от храни... Може да бъдете изключително креативни, а котката ви в същото време да се забавлява!

собственик и коткаСнимка: iStock

Разбира се това не означава, че трябва да спрете да купувате играчки за гальовния приятел, но може просто да купувате по-малко и повече да изобретявате у дома.

6. Осиновете котка от приют

Всяка година приютите изразходват тонове ресурси, за да се грижат за бездомни котки. Можете да прехвърлите част от тази тежест, като осиновите котка от приют. Следователно, вместо да плащате на развъдчик, за да отгледа нова котка, можете да осиновите вече котка от приют, която има нужда от дом.

Като целенасочено помагате на празните приюти, вие работите за компенсиране на някои от разходите за околната среда, свързани с бездомните животни.

7. Купувайте на едро

Ако може да закупите храна за котки в насипно състояние, можете да намалите значително разходите за доставка. Голяма част от въздействието на стоките върху околната среда идва от тяхното транспортиране, което може да изгори тонове газ. Затова е най-добре да купувате в насипно състояние, когато е възможно.

Разбира се, не искате да купувате разточително в насипно състояние. Ако котката ви няма да изяде голям пакет храна, преди да се развали, тогава усилията и парите ви отиват на празно. Ако обаче може да я запазите прясна, тогава закупуването на по-голям пакет вероятно е най-добрият вариант.

собственик и коткаСнимка: iStock

Има много начини, по които можете да се превърнете в екологосъобразен собственик на котка. Голяма част от тези стъпки са свързани с нещата, които купувате и изборите, които правите за мяукащия приятел. Мисията не е невъзможна, така че с малко усилия и мисъл може да имате домашен любимец без да вредите на околната среда.

Вижте още:

Основни видове постелки (пясък) за котешка тоалетна

Коя постелка за котешка тоалетна да избера - бентонитна или растителна

5 начина да изхвърляме пясъка от котешката тоалетна без найлонови торбички

Виж още