Коя постелка за котешка тоалетна да избера - бентонитна или растителна

жена зоомагазин Снимка: iStock

О свен гушкането и игрите, заедно с котката у дома вървят много задължения, а едно от основните е почистването. Котешката тоалетна е може би най-важния аксесоар за мяукащия спътник и трябва той да се чувства комфортно с нея. Грешният избор на постелка за тоалетната - може да доведе до неприятни последици както за котката ви, така и за вас.

Ако гальовният спътник не обича тоалетната си - може да уринира извън нея. За нас пък е важно пясъкът да е подходящ, за да възпрепятстваме разнасянето на неприятната миризма из нашия дом.

Тъй като има много видове пясък или постелка за тоалетна, изборът може да е труден. В тази статия ще сравним две популярни постелки - бентонитна (слепваща се) и растителна, която може да е изработена от различни материали, но най-разпространеният е от растителни влакна.

И двете имат своите предимства и недостатъци, които ще обсъдим в настоящата статия.

Dogsandcats.bg

Растителна постелка за тоалетна - плюсове

котешка постелкаСнимка: iStock

Постелките от дървени пелети или на растителна основа са много разпространени на пазара и все по-чест избор за много стопани. Хубавото на този вид пясък е, че е растителен и в него не се съдържат химикали, които евентуално биха навредили на вас или на котката ви.

 • Лесна за изхвърляне и щадяща околната среда

Основен плюс на този пясък е, че е биолазградим и може да се изхвърли в тоалетната или в природата и това ви спасява от вечното купуване на пликове за мръсна котешка постелка. Този вид постелки образуват бучки, така че почистването на урината става много лесно. Различните видове растителни постелки могат да се почистват и сменят по различен начин. Някои се слепват и се изхвърлят по абсолютно същия начин като бентонитната постелка. При други се изхвърля целият пясък когато дойде време и се заменя с нов.

 • Естествена миризма

Дървото е силно абсорбиращ материал, което прави дървесните пелети ефективна носилка за котки.

 • Не произвежда прах

Това е доста голям проблем за много голяма част от котешките постелки. За хора с алергии към прах, този вид би бил доста подходящ, защого нивата на прах са по-ниски докато я почиствате.

Растителна постелка за тоалетна - минуси

 • Някои котки не я харесват

Може да се случи някои мяукащи животни да не се „разберат“ с постелката, особено ако преди това за били научени на друга. Все пак, не пречи да опитате, както и да смените различни видове растителни. Ако никоя от тях не проработи - нямате много избор.

 • Може да е малко по-скъпа

Някои разновидности не са по джоба на всекиго, но обикновената растителна постелка на дървесна основа има сходна цена с бентонитната. От друга страна тя е доста икономична и може да се сменя рядко.

Бентонитна постелка за тоалетна - плюсове

котешка постелкаСнимка: iStock

Може би най-разпространеният вид пясък за котешка тоалетна. Тя е изработена от бентонитна глина, която е разбита на по-малки частици. Когато те са изложени на течности (котешка урина) - те се слепват и образуват бучки. Затова често се нарича „слепваща се“.

 • Не е скъпа

Основен мотив на собствениците на котки да избират този вид пясък е, че не е скъп и пасва на бюджета.

 • Открива се лесно

Могат да се открият най-различни варианти на този пясък, включитено ароматизирана или не. Растителните тепърва набират популярност и могат да се открият малко по-трудно, докато тази класическа постелка присъства във всеки зоомагазин.

 • Почиства се лесно

За да изчистите котешката тоалетна - трябва просто да загребете образувалите се бучки или изпражнения с лопатка и да пресеете. Трябва обаче да сте приготвили боклук или плик, където да изхвърляте след това мръсния пясък.

Бентонитна постелка за тоалетна - минуси

 • Произвежда прах

За хора, които са чувствителни към прах - този пясък не е добър избор, защото само ще усилва алергията.

 • Вреди на природата

Този вид пясък за съжаление не може да се изхвърля в човешката тоалетна, а трябва да се поставя в система за депониране на отпадъци или пликове за боклук, който трябва да се изхвърлят всеки ден, иначе миризмата се усеща у дома.

 • Може да съдържа химикали

Тъй като съставките ѝ не са растителни, тези постелки могат да се обработват с някои допълнителни химикали.

 • По-лесно се залепва за лапите на котките

Тези постелки са със ситни камъчета, а това прави разнасянето им в дома доста по-лесно, тъй като се залепва по лапите на котката.

Няколко фактора при избора на постелка за котешка тоалетна

Трябва да помислите за безопасността на мъркащия приятел. Бентонитният пясък би причинил проблеми с корема на котката, ако тя реши да погълне част от него. Това може да се случи при малките котета, които играят и са склонни да ядат постелката си и дори изпражненията си.

Прахта също е много важен фактор в изборът на постелка. Пясък, който причинява много прах освен, че не е полезен за нас или за котката ни, може да бъде опасен при евентуални зоонозни болести. Ако например, котката ви има токсоплазмоза, това е опасна ситуация за бременните жени, тъй като те не бива да вдишват този прах, нито да почистват тоалетната, тъй като може да навредят на плода.

Когато избирате котешка тоалетна, важно е да вземете информирано решение, за да сте сигурни, че тя работи както за вас, така и за вашата котка. Растителните се почистват лесно и не образуват прах, но може да са малко по-скъпи. Бентонитните от друга страна могат да се открият дори и ароматизирани, по-евтини са, но вдигат голямо количество прах и залепват по лапите на котката.

Вижте още:

Основни видове постелки (пясък) за котешка тоалетна

Защо котките разравят пясък извън тоалетната си и как да ги спрем

Защо някои котки ядат котешката си постелка и как да ги спрем

Виж още