7 съвета как да се грижим за котките през зимата, ако живеем в къща

котка през зимата Снимка: iStock

К отките са изобретателни същества с добри умения за оцеляване. Но когато студът на зимата настъпи, те са уязвими на множество опасности. Затова ви представяме списък с грижи, които да ви помогнат да избегнете грешки при отглеждането на мъркащите животни през зимните, студени месеци, особено ако живеете в къща и котката ви е свикнала да се разхожда необезпокоявана.

1. Не пускайте котката си навън, когато е студено

Ако не можете да излезете навън с обикновено яке, тогава и котката ви не трябва. Дъждът, както и снегът, може да причинят заболяване и хипотермия. Козината на вашата котка държи топло на животинчето, когато е суха. Ако тя се сплъсти от мокра или снежна покривка, тя не може да улови топлината и всъщност мъркащият приятел настива.

Ако котката ви все пак се е разходила навън в двора ви - подсушете я с топла кърпа и я завийте, за да се стопли.

котка през зиматаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

2. Огледайте котката си, когато се върне у дома

Ако котката ви прекарва време на открито, създайте навик да я оглеждате, когато влезе.

Разгледайте върховете на ушите, носа и лапите ѝ за промяна в цвета, което може да означава измръзване. Ако забележите промяна, изкъпете я , увийте я в топла кърпа и се обадете на вашия ветеринарен лекар.

Проверете лапите ѝ, за да се уверите, че между пръстите ѝ няма заседнали отломки, сол (която се използва против пързаляне), парчета лед или други неща ,които могат да раздразнят лапата ѝ.

3. Направете подслон в двора си

котка през зиматаСнимка: iStock

В случай че живеете в къща и гальовният приятел излиза всеки ден на двора, построете малка колибка, като тези за кучетата, където мяукащият спътник може да се прибере на топло.

4. Правилна идентификация

В студено време за котките е лесно да загубят миризмата на дома. Ако котката ви носинашийник, той може да падне, така че се уверете, че има микрочип с актуална информация. По време на празниците домашните котки имат по-голям шанс да избягат, ако в къщата ви има много хора и е шумно. Така че дръжте внимателно вратата, за да видите кой идва и си отива.

5. Осигурявайте достатъчно вода на котката

Котките могат да се дехидратират през зимата, както и през лятото. Важно е редовно да сменяте водата в купата на вашия спътник. Това че навън е по-хладно и водата може да изглежда по-свежа (за разлика от лятото), не означава, че трябва да я сменяте по-рядко.

6. Следете теглото на котката

Домашните котки, които не живеят само на закрито не се нуждаят от повече калории през зимата. Но тези, които прекарват време навън, може да е добра идея да увеличат приема на храна, за да компенсират допълнителните калории, които изгарят, за да се стоплят. Въпреки това - имайте едно на ум, защото котките обичат да си похапват, а наднорменото тегло често е проблем при тях.

7. Гарантирайте безопасността на вашия дом

котка през зиматаСнимка: iStock

Котките са известни със своята сръчна способност да се притискат в малки пространства, за да поддържат топлина и уют. Но някои от пространствата могат да бъдат опасни, като камини и кътчета на прозорците. Дръжте камините защитени и запечатайте прозорците. Гальовните приятели също са привлечени от топлината на парното или печките, затова внимавайте те да не бъдат съборени при игра.

Котките, които излизат в двор, трябва да са обезопасени откъм антифриз, сол или други химикали, които се използват за обезледяване, защото те са токсични за гальовните животни.

Със сигурност котките, които живеят в къща се възползват прекрасно от голямото пространство и възможността на се разхождат в двор. Въпреки това - къщата и разходките навън при студено време носят своите рискове за мяукащите приятели. Погрижете се, че котката ви е на топло и далеч от химикали и винаги има възможност да се прибере у дома, когато поиска.

Вижте още:

Защо котките прибират лапите си под тялото

Как да се погрижим за котка Сфинкс през зимата

Как да се грижа за котката ми през зимата

Виж още