Как да се грижа за котката ми през зимата

котки под одеяло Снимка: iStock

П овечето породи котки не обичат студа. Доказателство за това са странните места, на които ги заварваме често - кацнали върху рутера за интернет, легнали под най-тънкия слънчев лъч или пък допряли телце до компютъра.

Макар и котките да са приспособими животни, те могат да бъдат много податливи на времето. Не са застраховани по никакъв начин от хипотермия или измръзване, ако са изложени на ниски температури.

Тъй като в България се радваме на истинска зима с ниски температури и много сняг в повечето случаи, е добре да сте подготвени, ако имате мъркащо животинче у дома. Независимо, че мяукащият ви приятел живее вкъщи е добре да имате представа колко студено е твърде студено и как можете да реагирате в случай на изстиване.

Лесно ли настиват котките

Повечето мъркащи приятели се справят много добре с ниските температури. По принцип котките, които прекарват време навън, са напълно наясно кога е време да се приберат.

Dogsandcats.bg

Ако живеете в къща и гальовният домашен любимец редовно посещава двора или се скита из квартала - не е добре да го оставяте на открито и студено през нощта. Още повече, ако температурите навън са минусови.

Най-добре да подсигурите уютно място за през зимата с одеяло, където мяукащият ви приятел да може да се сгуши. Ваш избор е дали ще купите специално легло или просто ще направите такова от кутия. Важното е да му е топло и да се чувства добре.

Колко студено е твърде студено за котките

Нормалната телесна температура на котките е около 37-38 градуса. Относно атмосферните условия, съществува общо правило, което гласи, че под 7 градуса на котката може да ѝ е твърде студено. Ако температурите паднат под нулата, което е нормално за България, котето ви може да настине, ако скитосва навън.

сибирска котка на снягСнимка: iStock

Като цяло всички дългокосмести представители ще се справят по-лесно със студа. Както и тези, на които сте му отпуснали края и сте ги оставили леко да напълнеят. От друга страна, на всички късокосмести породи или тези без почти никаква козина тип Сфинкс, или подстриганите животинчета, ще им е доста хладно.

Студът може да ги изложи на други опасности като например хипотермия. Котките, които страдат от заболявания като хипертиреоидизъм (проблеми с щитовидната жлеза), бъбречно, сърдечно заболяване, рак и други, в никакъв случай не трябва да бъдат оставяни да замръзват, тъй като това ще утежни положението им.

Как ще познаете, че котката ви е настинала

В случай, че мъркащият ви приятел е настинал, то той трябва да бъде прибран в топла стая. Ако обаче е прекарал солидно време навън, с температури под 7 градуса, рискът от хипотермия е голям. В този случай това, което трябва да направите е да го увиете в топла кърпа и да го заведете бързо на ветеринар.

Симптомите на хипотермия са: 

  • Объркване
  • Разширени зеници
  • Затруднено дишане
  • Мускулна скованост
  • Ниско кръвно налягане
  • Бавен сърдечен ритъм
  • Кома (в най -тежките случаи)

котка с легълцеСнимка: котка с легълце

Може би ще се изненадате, но студът не е единствената опасност за мяукащия приятел през зимните месеци. Сухият въздух също може да му повлияе. Уверете се, че котето ви винаги има достъп до прясна вода. Разбира се, сменянето на водата е нещо, което би трябвало да е навик както на вас, така и на семейството ви, така че тази грижа едва ли ще ви затрудни.

В случай, че си имате у дома Норвежка горска котка или Сибирец - не му мислете. Тези животни са създадени, за да живеят на студ. Ако сте ги обучили на разходка - грабвайте каишката и ги оставете да изучават снега!

Виж още