Как да се погрижим за котка Сфинкс през зимата

Сфинкс през зимата Снимка: iStock

С необичайния си вид, котките от породата Сфинкс представят собствениците си пред някои предизвикателства, а именно да ги поддържат топли през зимата. Както знаем, тези животинчета не разполагат с огромно пухено палто, с което обикновено сме свикнали да гледаме котките. Тези представители имат много фина и тънка козина, която едвам се забелязва и се приема, че са почти голи.

През студените дни трябва да се подготвим не само за нас, но и за мъркащия ни „гол” приятел, за да не му е студено!

Опитайте с дрехи

С понижаването на температурите навън, ако на вас ви става студено, за гальовния приятел Сфинкс е още по-трудно. Ние не сме покрити с козина, която да ни пази, но за сметка на това носим дрехи.

Има два начина, по които можете да затоплите котките Сфинкс - котешко облекло и одеяла.

Dogsandcats.bg

Макар и в България дрехите за котки да се срещат по-рядко, можете да попитате в зоомагазина за някои видове, които са предвидени за кучета, но биха станали също на мъркащия ви приятел. Също така, можете да поръчате и от някой голям онлайн магазин, който предлага множество котешки аксесоари.

Все пак, ако искате и имате възможност да инвестирате в дрехи за вашия Сфинкс, най-добре да се придържате към меки материи, като например памук. Избягвайте всички материи, които са груби, тъй като могат да предизвикат сърбежи. Вълнените платове например са доста груби, така че със сигурност биха раздразнили меката кожа на мъркащия ви спътник.

Сфинкс през зиматаСнимка: iStock

Имайте предвид, че котките обикновено не обичат да бъдат обличани. Въпреки това някои от тях нямат проблеми с това, така че следва да опитате. Ако гальовният ви приятел не понася дрехите и полудява на секундата, в която се опитате да го облечете - не го насилвайте, просто дрехите не са за него. Тогава ви остава опцията да подсигурите легло и одеяла.

Осигурете котешко легло и одеяла

Ако мъркащият ви спътник мрази дрехи и не можете да си помислите да го облечете, тогава подгответе различни топли места в жилището ви. Можете да купите котешко легло или пък да направите от кутия, като сложите одеяло вътре. Често мяукащите приятели се чувстват по-комфортно в една обикновена картонена кутия, отколкото в скъпо легло.

Сфинкс през зиматаСнимка: iStock

Бихте могли да се погрижите да поставите леглото в част на апартамента, която е по-топла, където например, не става течение. Все пак, не прекалявайте и не слагайте леглото точно до парното или до печката, тъй като това може да направи температурата твърде висока, което може дори да причини изгаряния.

Не трябва да забравяме, че кожата на Сфинксовете е изключително чувствителна както към студ, така и към жега.

Добър избор са леглата тип пещера, тъй като мяукащите животни са защитени от всички посоки. Ако на вашият Сфинкс му харесва да влиза в подобни места, тези хралупки биха били отлично убежище.

Вижте още: Как да се грижа за котката ми през зимата?

Грижете се за чувствителната кожа на Сфинкса 

Дори и да предприемете всички необходими стъпки да подсигурите топло място за вашия мъркащ приятел, трябва да обърнете голямо внимание на грижата за кожата и да се уверите, че дрехите или одеялата не причиняват кожни проблеми.

Тези животни нямат пухкава козина, но имат жлези, които отделят масла. Те са предназначени да поддържат тънката козина мека и блестяща. При това положение, кожата им е склонна да се омазнява около ушите и краката, което може да доведе до инфекции. Именно затова меките материи, подходяща диета и редовни бани ще помогнат за намаляването на омазняването на кожата и съответно рисковете, които това крие.

През зимата, освен че трябва да оборудваме себе си за ниските градуси е добре да се погрижим и за мъркащия си приятел, особено ако той е порода Сфинкс. Тези елегантни животни са силно чувствителни към жега или студ, така че пригответе одеялата!

Всичко за породата Сфинкс, можете да научите тук!

Виж още