Защо котките прибират лапите си под тялото

коте върху легло Снимка: iStock

З абелязали ли сте как понякога мяукащият ви спътник свива предните си крака пред гърдите, а задните прибира под корема си? Когато застане в тази позиция прилича на пухкава топка. Всъщност позата на английски език се нарича „bread loaf“ или „цял хляб“ или „самун“, заради приликата на котките в тази позиция с хляб. Нека разгледаме четири възможни причини за тази сладка продълговата поза, в която тези приятели обичат да застават!

1. За да се топлят

Гальовните животни се наслаждават на топлите температури и никак не обичат да им е хладно. Подпъхването на краката под тялото им осигурява допълнителен уют и топлина. Това помага значително при късокосмести котки, които не са снабдени с дебел кожух за зимата. Ако не ви е направило впечатление уличните котки стоят доста често в тази позиция, като най-вероятно така се топлят.

2. За да ​​си починат

От всички умения, които мяукащите ни спътници притежават, дремките на странни места и в необичайни пози е едно от тях. Сънят помага на мъркащите приятели да си починат и да се подготвят за предстоящия лов. Макар и да не могат да ловуват истински в дома ви, те пак намират начин да изразходват тази енергия като гонят странни предмети или невидими такива. Тази поза е доста удобна за почивка и сън преди предстоящата гоненица, която разбира се, се случва най-често през нощна.

улично коте свитоСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

3. Просто се чувстват удобно

Котките са ценители на уюта и удобството, макар и понякога това да означава да заспят с главата надолу или с половин увисняло тяло, готово да се изтърси от дивана във всеки един момент. Можем да кажем, че хората имаме различни разбирания за комфорт спрямо мъркащите ни приятели, но все пак те са истински царе на комфорта. Тази поза най-вероятно е доста удобна за тях.

4. Не се чувстват добре

Всъщност позата, която би ви подсказала, че мъркащият ви приятел може би изпитва болка не е точно тази, но е подобна и си струва да я споменем. Ако котката ви свие лапи под тялото, но в същото време изглежда много стегната, с наведена глава, може би нещо не е наред с нея. Разбира се тази поза сама по себе си не казва много, но ако е придружена с промени в храненето, съня или активността, би могло да е индикация за здравословен проблем.

Независимо дали вашето коте просто се опитва да остане сгушено като топчица, защото си почива или пък се топли, за едно нещо няма второ мнение - тази поза е изключително сладка.

Виж още