7 знака, че се грижите добре за котката си

котка у дома Снимка: iStock

К ато собственици на мъркащи животни, ние се опитваме да направим всичко възможно, за да осигурим щастлив и здрав живот на нашите котки.

Тъй като те са нашите домашни любимци ние сме отговорни за тяхното здраве, щастие и благополучие. Ако сте неопитен котешки стопанин, вероятно се чудите дали грижите и всичко, което правите за котката си е достатъчно. В тази статия ще изброим 8 признака на щастливите котки, които ще ви помогнат да прецените дали сте добър котешки родител!

1. Котката ви има отличен апетит

Също като здравите хора, здравите котки обичат храната. Те винаги чакат дългоочаквано хранене и може дори да гонят краката ви, когато минавате покрай купите на мъркащия приятел (време е за ядене!).

В допълнение, някои добре третирани котешки приятели могат да реагират по-ентусиазирано на шумоленето на любимия си пакет за закуски, отколкото на вашето „пс-пс-пс“.

Dogsandcats.bg

котка у домаСнимка: iStock

2. Установили сте рутина за грижа за козината на вашата котка

Изглежда, че гальовните животни се грижат за козината си за целите на красотата, но това не е съвсем така. Разбира се, котките са луди на тема чистота и искат козината им да блести изящно, но почистването на козината е нещо повече от просто добър външен вид.

Има много причини здравите котки да изпълняват тази рутина всеки ден. Първо, миенето на козината помага на вашата котка да бъде чиста и да контролира телесната си температура. Второ, така се предотвратяват досадните космени топки и се елиминират инфекциите или паразитите.

И накрая, когато вашата котка е стресирана, облизването ѝ помага да се освободи от всички негативни чувства.

3. Котката ви спи достатъчно

Познайте колко часа може да спи здрава котка на ден. Ще се изненадате, но вашият мъркащ домашен любимец може да бъде в „Страната на сънищата“ до 20 часа! Тези часове може да са разпределени на няколко дремки през деня, като разбира се може да намерите котката си на най-различни смешни места във вашия дом, както и позиции на тялото.

4. Котката ви меси с лапи

котка у домаСнимка: iStock

Със сигурност можете да кажете, че котката ви е доволна, ако меси тялото ви или мекото одеяло, което ви покрива. Този жест е наследство от детството на мяукащия приятел, когато вашето коте е месило корема на майката, за да получи повече мляко.

5. Котката държи опашката си високо вдигната нагоре

Опашката е много уязвима част от котешкото тяло. Може би не знаете, но има безброй пози, в които може да видите опашката на котката си, а по тях може да разберете много за това как се чувства гальовният ви спътник в даден момент.  

През деня опашката на вашата котка може да бъде висока, ниска, подобна на въпросителен знак, увита или издута в зависимост от емоционалното състояние на котката.

Най-разбираемият знак, който котешката опашка може да даде, е когато тя е вдигната нагоре. Това означава, че котката ви е щастлива и спокойна, което само по себе си означава, че тя се чувства комфортно у дома. Това е сигурен знак, че гальовният приятел е уверен до вас, така че грижите ви се награждават с успех.

6. Котката ви запазва игривия си дух от времето, когато е била малко коте

Знакът, който ще ви каже, че котката е 100 процента щастлива, е нейното игриво отношение. Мъркащите животни обикновено обичат да играят, скачат и дебнат. Вярно е, че с течение на времето те стават по-спокойни, но възрастните котки също се наслаждават на игра, просто не с темпото на малките котенца.

Котка, която играе и се радва на новите играчки, които ѝ предоставяте със сигурност е знак на щастлива котка!

котка у домаСнимка: iStock

7. Котката мърка

Мъркането е противоречиво и сложно нещо в живота на котката, защото може да сигнализира за щастие или нервност на вашия гальовен спътник. Въпреки това в двата споменати случая мъркането е полезно за котките.

Ако вашата котка е тъжна след тежък ловен ден или твърде дълго време, в което е прекарала сама, мъркането е превъзходно, тъй като ще ѝ помогне да се отпусне. Но ако котката ви просто мърка, защото сте се появили в стаята и сте я погалили - със сигурност е знак, че мяукащият спътник се чувства добре!

Но ще се съгласите, че независимо дали нашите котки са твърде мълчаливи или приказливи, ние ги обичаме и приемаме безусловно, тъй като те са нашите най-добри приятели завинаги. Има много признаци, които може да наблюдавате в гальовния си спътник, които ще ви подскажат, че той се чувства добре и вашите грижи за правилните!

Виж още