8 нечувани факта за котките, които трябва да знаете

котка у дома Снимка: iStock

М яукащите животни са изключително любопитни същества и със сигурност не знам много повече неща за тях, отколкото предполагаме. Наясно сме, че само 12 факта не са достатъчни, за да научим всичко за тези мистериозни домашни любимци, но все пак ви представяме няколко забавни неща, които си заслужава да знаете!

1. Котките не ядат сладко

Вашата котка искала ли ви е някога парче шоколад или торта? Не е изключено, но котките всъщност не могат да вкусят сладка храна, тъй като просто не я усещат. Мяукащите приятели имат доста ограничен брой вкусови рецептори, сравнение с кучетата и хората.

Котката ви едва ли ще прояви интерс към бисквитите, които сте оставили на масата, но все пак - дръжте дори и сладките изделия затворени. Ако котката ви реши да вкуси от тях, може да застраши здравето си, така че е по-добре да не рискувате.

2. Котките са по-сънливи, отколкото си мислите

котка у домаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Две трети от живота на котките преминава в сън, което е повече от шестнадесет часа на ден! Това е повече от всеки друг бозайник, с изключение на някои видове прилеп и опосум.

В повечето случаи те го правят, за да натрупат сили за ежедневни (и нощни) дейности като лов, катерене, бягане и т.н. Въпреки това, понякога котките могат да спят, когато се отегчат.

3. Котките ви дават „котешка целувка“ всеки ден, а вие дори не забелязвате това

Докато хората могат да показват любов един на друг с прегръдки, целувки и други тактилни действия, котките имат много различни начини да казват „Обичам те“. И една от тези форми е бавното мигане, което някои хора наричат „котешка целувка“.

Когато мъркащите приятели бавно мигат, те искат да знаете чувствата им към вас. Доверието, любовта и спокойствието са всички причини за бавното мигане на котката към вас.

4. Не може да се скриете от котката си

Познат ли ви е следният сценарий - ставате през нощта, за да отидете до тоалетна, но в един момент сте „хванати в крачка“ и виждате котешките очи как светят в тъмното и ви зяпат с любопитство. Чудили ли сте се как котката ви разбира, че сте се събудили, въпреки че вратата ви е затворена? Не е магия, просто котешкото обоняние и слух е толкова силно, че тези гальовни животни бързо улавят промяната в нашето дишане, което е знак, че сме станали. Така че, приемете го - няма да се скриете от котката си.

котка у домаСнимка: iStock

5. Фобията на котките от краставици изобщо не е свързана с тях

Котките, като естествени хищници, са податливи на света около тях. Следователно всеки предмет може да изплаши внимателните и наблюдателни котки, защото не е бил тук преди секунда - а сега се е появил от нищото. Може би това е плячка? Или заплаха?

Бъдете сигурни, че който и да е плод, зеленчук и дори предмет, който се появи мистериозно зад котката ви може да я стресне, така че страхът не е конкретно от краставиците, а от тяхната неочаквана поява.

6. Котките месят с лапи, за да ви покажат своето щастие и доволство

Още един начин за изразяване на обич към собствениците е „месенето на бисквити“. С прости думи това означава котешко месене с лапи, насочено към корема ви, килима или други меки предмети. Котките правят това, когато се чувстват щастливи и доволни. Това е действие, което гальовните животни са научили от бебета, за да стимулират млякото на майката.

7. Котешкото мяукане е специален звук за хората

Котките общуват с представителите на своята порода чрез уникален „междукотешки“ език на тялото, който се състои от визуални и обонятелни сигнали (напр. докосване на носа, потриване на главата, закачане на опашката и т.н.). Хората наистина не разбират какво означава това физическо взаимодействие. Така че котките „създават“ звук на мяукане, специално за тях. Разбира се, понякога това мяукане може да бъде отправено към други котки, но те го използват по-често към хората.

8. Котките вероятно ви виждат като голяма котешка странна порода

котка у домаСнимка: iStock

Учените все още не са постигнали консенсус за това какво мислят котките за хората и как нивъзприемат. Но ние харесваме версията, че котките ни възприемат като голяма, тромава котка. За съжаление нямаме грацията на гальовните приятели.

Надяваме се, че сте харесали нашите забележителни факти за котките и сте научили малко повече за гальовните приятели! Тъй като изследванията за котешкото поведение не са толкова много колкото за кучетата, можем само да се радваме, че пред нас има още купища любопитни факти, които може да научим!

Виж още