8 причини, поради които котките крачат бързо и нервно

котка ходи Снимка: iStock

М оже да е обезпокоително, ако изведнъж забележите, че котката ви крачи по по-различен и бърз начин от обичайната елегантна походка. Първото нещо, което трябва да направите, е да се опитате да разберете каква е причината мъркащият приятел да ходи по този начин. В тази статия изброяваме някои от най-често срещаните причини и как да подходите.

1. Стрес или безпокойство

Котките са чувствителни същества и има много причини, поради които те могат да се стресират. Ако са настъпили промени в ежедневието ви, като например преместване в нова къща, ново бебе или дори близост на друга котка в квартала, на която миризмата се усеща през прозореца, всички тези фактори могат да накарат котката ви да се чувства стресирана.

Посъветвайте се с ветеринарния си лекар, който може да препоръча медикаменти против тревожност, ако котката ви изглежда изключително засегната. Можете също така да използвате и продукти с феромони за успокояване.

2. Хормони

котка ходиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Ако котката ви не е била кастрирана или стерилизирана, разгонването може да е знак, че тя е готова да си намери партньор. Ако сте затворили женската си котка за времето на нейния цикъл на разгонване, тя може да започне да крачи в знак на неудовлетвореност, че не може да излезе навън. Същото се отнася и за некастрираните мъжки котки!

Ако не планирате да използвате котката си като част от размножителна програма, посъветвайте се с ветеринарния си лекар относно кастрирането. Това ще предотврати нежелана бременност, както и ще облекчи хормоните, които предизвикват темпото на котката ви.

3. Котката е бременна

Женските котки често може да крачат нервно, тъй като са близо до раждането. Вижте дали женската ви котка не само снове напред-назад, но и дали не оглежда уютни местенца в къщата. Ако женската ви котка не е кастрирана и е пусната да се разхожда свободно навън, е много вероятно тя да е бременна. А може би вече знаете, че тя очаква котенца!

В такава ситуация е добре да насрочете ветеринарна консултация, за да потвърдите дали вашата женска котка очаква котенца и да проверите състоянието ѝ.

4. Отрова

Понякога краченето и обикалянето в кръг може да е знак, че котката ви е яла нещо отровно. Ако забележите и някакви конвулсии, слабост и летаргия, тогава прегледайте внимателно дома си, за да видите дали не можете да откриете нещо, което котката ви може да е яла. Някои стайни растения са токсични за котките.

Ако подозирате, че котката ви е яла нещо токсично, незабавно се обърнете към ветеринарния си лекар.

5. Хипотиреоидизъм

Свръхактивната щитовидна жлеза може да доведе до повишаване на метаболизма на вашата котка. Котката ви може да се движи, да е неспокойна и да яде повече от обичайното. Насрочете среща, за да може вашият ветеринарен лекар да направи кръвни изследвания.

6. Болка

котка ходиСнимка: iStock

Ако котката ви изпитва болка, тя няма да се чувства достатъчно спокойна, за да си почине. Бързането може да бъде признак на болка при котките.

Проверете дали котката ви няма видими рани, но за по-сигурно си запишете час при ветеринарния лекар, тъй като той може да поиска да провери и за вътрешни наранявания.

7. Скука

Ако преди сте пускали котката си навън през нощта, но сте започнали да я държите вкъщи, може би просто ѝ е скучно. Домашните котки също могат да скучаят и през деня, ако сте на работа цял ден. Котките са по-активни на разсъмване и по здрач, така че ако котката ви обикаля по това време, може би просто е готова за игра.

Уверете се, че мъркащият приятел има играчки за игра или пъзел с храна, или направете тренировка преди сън, за да промените леко графика на котката си.

8. Котешка деменция

Ако възрастната ви котка е започнала да се движи по-припряно, това може да е знак, че развива деменция. В този случай краченето често е съчетано с това котката ви да седи и да се взира в пространството, да мяука все по-често, да прекарва по-малко време в обгрижване и да ви търси развълнувано.

Ако смятате, че нервното разхождане на възрастната ви котка е признак на деменция, обърнете се към ветеринарния си лекар, за да разберете какво можете да направите, за да се чувства комфортно. Налични са лекарствени терапии, които да обмислите.

Всяко едно необичайно поведение - било то нервно, страхливо или твърде активно - си заслужава да се провери с ветеринарния лекар, за да сте наясно със здравето на вашата котка.

Виж още