8 причини защо котката ви не изяжда храната си и какво да направите

котка се храни Снимка: iStock

В сяка котка е различна по отношение на хранителните си навици. Някои може да оближат купичките си, докато други оставят малко на дъното. Това може да е нормално за някои котки, но също така може да показва поведенчески или медицински проблем при други. Ако вашата котка никога не дояжда храната си, тази статия е за вас, тъй като ще ви даде възможни идеи относно причината за това.

1. Порциите са твърде големи

котка се храниСнимка: iStock

Повечето гальовни животни обичат да ядат малко и често. Ако храните котката си с една или две големи порции на ден, това може да е твърде много за стомаха ѝ да обясни защо не дояжда храната си и оставя малко в купата си.

2. Котката не харесва храната си

Някои мъркащи животни са доста капризни за храна. Не е изключено гальовният спътник просто да не щастлив с храната си и да не я харесва. Те може да са яли този вид храна за известно време или може да сте сменили храната и гальовният ви приятел да протестира.

Dogsandcats.bg

Новите храни трябва да се въвеждат много бавно (в продължение на една до две седмици), за да насърчите котката си да си хапва от нея.

3. Прехранване

Често срещана причина гальовните животни да не ядат храната си е просто, че се хранят твърде много. Независимо дали котките се хранят един до два пъти дневно или често през целия ден, ако порциите са твърде големи, те няма да доядат храната.

Стомасите на котките не са приспособени да ядат големи количества храна и те предпочитат да ядат малко и често. Имайки предвид това, някои котки ще преядат и ще изядат големи порции храна. Това не е добре за тях, тъй като прехранването може да доведе до затлъстяване. Затлъстяването причинява много здравословни проблеми на нашите котки, включително диабет и проблеми с мобилността.

4. Проблем с купата за храна

котка се храниСнимка: iStock

Ако мяукащите животни не харесват купата си за храна, вероятно няма да искат да ядат от нея. Това може да ги накара да спрат да се хранят изобщо и да оставят малко храна. Котките харесват купи за храна, които са широки и плитки. Това им позволява да ядат, без чувствителните им мустаци да се удрят в стените на купата и също така им позволява да наблюдават заобикалящата ги среда, докато ядат. Някои котки предпочитат керамични или стъклени купи вместо стоманени, така че помислете какво харесва вашия мъркащ приятел.

5. Шумна среда

Типът купа за храна, от която котките ядат, е много важен за насърчаване на котките да ядат, но местоположението на тази купа е също толкова важно.

Купите за храна трябва да се поставят в тихи части на къщата с нисък трафик.

котка се храниСнимка: iStock

В идеалния случай те трябва да са далеч от други домашни любимци като кучета и извън обсега на малки деца. Ако купите за храна са в много шумни и натоварени зони на къщата, котките може да са твърде нервни или неудобно да ядат храната си. Това може да накара котките да ядат по-малко храна и да оставят недоядена храна.

6. Хранене на друго място

Ако мяукащият приятел има достъп до открито и не яде цялата храна, която му давате, може да се храни другаде. Обичайно е котките с достъп до двор и разходки навън да посещават различни къщи и да ядат лакомства или остатъци, които им се предлагат.

7. Хранене с твърде много лакомства

Ако ядем твърде много лакомства преди вечерята си, вероятно няма да изядем всичко. Това важи и за котките. Ако те ядат много лакомства и остатъци от

масата през целия ден, те може да са твърде сити, за да изядат вечерята си.

Въпреки че лакомствата и остатъците от човешка храна са малки, те могат да представляват много калории и да се натрупват през целия ден. Даването на твърде много лакомства също може да доведе до прехранване и затлъстяване, ако не се наблюдава.

8. Медицински причини

котка се храниСнимка: iStock

Ако котката ви не дояжда храната си, може да има медицински проблем, който го причинява. Здравословни проблеми като зъбни заболявания, възпалителни заболявания на червата, космени топки, заболявания на пикочните пътища, хронични бъбречни заболявания и много други могат да причинят намален апетит (или загуба на апетит), което може да доведе до оставяне на храна в купата.

Всяко състояние, което причинява болка или гадене, или променя обонянието на котката, ще повлияе на апетита им. Може да забележите други симптоми като:

  • Повече пиене на вода
  • Летаргия
  • Отслабване
  • Повръщане
  • Диария
  • Промени в поведението
  • Промени в тоалетните навици

Какво да направите, ако котката ви не дояжда храната си

Ако мяукащият приятел не дояжда храната си, най-добре е да изключите медицинските проблеми като причина. Това е особено важно, ако проблемът е нов, тъй като котката ви може да не се чувства добре. Вашият ветеринарен лекар ще прегледа вашата котка и ще провери за някакви аномалии. Те могат да препоръчат допълнителни тестове, ако са загрижени.

котка се храниСнимка: iStock

След като медицинските проблеми са изключени, можете да се съсредоточите върху други причини. Уверете се, че вашата котка има широка, плитка керамична или стъклена купа за храна и че е в тиха зона на дома.

Ако сменяте храната с нова (мокра храна или суха) в диетата на вашата котка, правете това бавно в продължение на една до две седмици, като бавно увеличавате количеството на новата храна и намалявате количеството на старата. Хранете котката си с висококачествена пълноценна храна, за да поддържате здравето ѝ оптимално.

Ако гальовният приятел яде от храната си, но просто винаги остава известно количество от нея в купата, помислете да разделите дневната ѝ порция на три или четири по-малки хранения през деня.

Повечето котки предпочитат да се хранят често и на малки порции. Може да е нормално за тях да оставят храна, ако се хранят един до два пъти на ден и ако порциите са големи. Ако котката ви не яде цялата си храна, първо посетете вашия ветеринарен лекар, за да изключите медицински проблеми като причина.

Виж още