8 причини защо котките спят в долната част на леглото

котка спи в легло Снимка: iStock

О т всички странни неща, които котките правят, защо избират да спят в краката ви, вместо да се сгушат около горната част на тялото ви през нощта? Средно котките спят по 15 часа на ден и в повечето случаи това е на места, които най-малко очаквате. Въпреки това, може би сте забелязали, че докато вашата котка обича да се сгушва до вас по време на дневна дрямка, тя обикновено си проправя път до краката ви.

Е, котките имат инстинктивно поведение, което може да отговори защо предпочитат да спят в долния край на леглото ви.

1. Котешки инстинкт за оцеляване: бягство

Една котка може да се сгуши в долната част на леглото ви до краката ви поради вродената си интуиция за оцеляване. Тази част от леглото му предлага шанс за бягство в случай на непосредствена опасност, тъй като котката не иска да бъде свита в ръцете ви или заровена в чаршафите, което ще я блокира от лесно бягство.

котка спи в леглоСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

2. За защита

Колкото и котките да са хищни същества по природа, собствениците не трябва да забравят, че те също могат да бъдат плячка на други животни. Поради тази причина котката може да спи до краката ви, защото смята, че това е най-сигурното място, където да търси допълнителна защита.

3. Контрол на температурата

Нормално е хората да се загряват и да се потят през нощта. Средната и горната част на тялото ви са много по-топли, което прави средната и горната част на леглото да се чувства като пещ за отопление за вашето космато приятелче, особено ако добавите тежки пухкави завивки.

Докато котетата обичат най-топлите места, те мразят прегряването. Поради тази причина котката може да предпочете да спи между или близо до краката ви, защото краката са много по-хладни от останалата част от тялото ви през нощта.

4. Доверие и обич

котка спи в леглоСнимка: iStock

За разлика от общоприетото схващане, че котенцата са незаинтересовани домашни любимци, котките могат да покажат любовта си към стопаните си и да я демонстрират, като спят до краката ви. Тази позиция ги приближава до вас и показва колко много вярват и обичат да бъдат около вас. Освен че спи близо до краката ви, може да изобрази други съпътстващи признаци като мъркане, месене и триене в краката ви.

5. Видимост на вратата

Е, колкото по-близо е вашето коте до входа и изхода на стаята, толкова по-добре вижда кой влиза и излиза. Тъй като котките имат естествен инстинкт за оцеляване, те са склонни да се чувстват по-сигурни и отговорни, когато спят в краката на леглото ви, защото това позволява вратата да бъде видима през цялата нощ.

В повечето случаи краката на леглото са най-близо до вратата на спалнята, което е значително удобно, за разлика от пода. Така че има смисъл, че котето може да го направи свое място за нощуване.

6. Комфорт – по-малко безпокойство

Тези животни не понасят съня им да бъде нарушен от често мятане, обръщане и движение на горната част на тялото. Поради тази причина вашата котка може да избере да грабне малко място в краката ви или достатъчно далеч от тялото ви, където има по-малко безпокойство.

котка спи в леглоСнимка: iStock

Е, повечето хора са склонни да мърдат твърде много в съня си. Поради тази причина вашата котка може да прецени активността ви на сън и ако има много смущения, тя ще изчерпи търпението си и ще избере да спи на ръба на леглото ви.

7. Повече пространство

Вашето коте всъщност е доста интелигентно и го показва, като спи в долния край на леглото ви, където има повече място, отколкото в горната част.

8. Котката ви се грижи за вашия мир

Въпреки че котките не са известни като внимателни домашни любимци, спят далеч от лицето ви показва, че те могат да бъдат внимателни.

Мяукащите приятели са крепускуларни животни, което означава, че са по-бдителни през нощта. Поради тази причина те са склонни да се събуждат много пъти през нощта, за да задоволят нуждите си или да реагират на движения.

Котенцата могат да се промъкнат в сърцето ви и в леглото ви, дори ако това ви пречи да си осигурите качествен сън. Но не се притеснявайте, ако не можете напълно да държите котето си извън леглото си. Хубавото е, че котките могат да бъдат обучени да не нарушават почивката ви през нощта.

котка спи в леглоСнимка: iStock

Трябва само да го включите в режима си на сън и то бавно ще се адаптира към вашия график. Друг съвет за хармонично споделяне на леглото ви с вашето коте е да се уверите, че е чисто, тъй като мръсната козина може да крие паразити. Също така би било най-добре да спите с леко отворена врата на спалнята, за да може котката ви да се измъкне, без да ви събуди.

Виж още