9 интересни факта за Персийските котки

Персийска котка Снимка: iStock

П ерсийската котка е високо призната порода котка в цял свят. Тези мъркащи приятели са величествени, създавайки образи на изтънченост, особено белите представители. Но притежаването на тази порода е нещо повече от добър външен вид. Ако обмисляте тази величествена порода котки, има някои интересни факти за Персийските котки, които трябва да знаете!

Техният спокоен и непринуден характер ги прави удоволствие за дома и отлични и верни другари. Те са едни от най-известните котки в света и са любими на всички заради кралския си и очарователен вид.

Но това не е всичко, което прави тези котки едни от най-известните в света. Следват 9 забавни факта, които може би не знаете за Персийските котки.

1. Произходът на Персийските котки не е съвсем ясен

Персийска коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Подобно на много породи котки, произходът на тези гальовни животни е мистерия. Според една популярна версия, тази порода котки с красива, величествена козина е донесена в Западна Европа от Пиетро дела Вале, виден италиански благородник, пътувал много из Северна Африка, Близкия изток и Индия.

През 1620 г. той пътува през Персия, днес известна като Иран, и се възхищава на дългокосмести сиви котки, които забелязва на пазара. Той купува няколко и ги носи в дома си в Европа. Разбира се, моряците, пътешествениците и търговците може също да са довели персите от Близкия изток на континента.

2. Персийските котки участват в първото в света изложение за котки

След като тези приятели превземат Европа и най-вече Лондон, те се включват в първото в света организирано изложение на котки през 1871 г. в Кристалния дворец.

Целодневната изложба включва също Сиамски котки, Манкс, Шотландски диви котки, наред с други екзотични гальовни животни.

3. Персийските котки не винаги се разбират добре с деца

Преразгледайте решението си да имате Персийска котка, ако в дома ви има деца. Това очарователно мъркащо приятелче не обича силния шум и постоянното безпокойство, което се случва в много домове с деца.

Малките деца понякога могат да да се държат неуважително към мъркащите приятели, ако не внимават. Въпреки това, ако вашето дете е чувствително към нуждите на тази порода, тогава те трябва да се разбират без никакви проблеми.

4. Персийските котки са чудесни спътници

Персийска коткаСнимка: iStock

Тези гальовни животни са тихи, спокойни и винаги готови да ви правят компания. Ако работите от вкъщи - котката ще се свие в най-близкия до вас ъгъл и ще си подрева сладко, докато работите.

5. Персийските котки могат да се превърнат в „част от мебелите ви“

Заради способността им да бъдат бездействащи за продължителни периоди, Персийската котка е наречена „мебел с козина“ поради естествената им леност.

Въпреки че много Персийски котки могат да бъдат мили и игриви, те не са много активна порода. Добрият им вид изисква много сън. Те също са добър приятел, който ще се свие в скута ви.

6. Повечето персийски котки имат плоско лице

Друга уникална черта на тези котки, освен козината, е плоското им лице. Персийските котки преди са имали по-очевидна муцуна; обаче около 50-те години на миналия век генетична мутация накара група котки да раждат котенца със сбръчкани черти. Понякога може да изпитват трудности с дишането, поради плоското си лице и невъзможността да влиза достатъчно въздух през ноздрите им.

7. Те са домашни любимци с висока поддръжка на козината

Персийските котки са известни с любовта си към дрямка, което подхожда на заетите стопани. Единственият недостатък на тази порода е, че има дълга красива козина, която изисква много внимание. Ще трябва редовно да се грижите за мяукащия си приятел, а може дори да го водите на грумър, за да се погрижи за сплитанията и и изрядната козина.

8. Персийските котки се срещат в няколко цвята, размери и форми

Персийска коткаСнимка: iStock

Макар че обикновено са сребристи или бели, породата се среща в различни нюанси и цветове. Разновидностите са в изобилие - от калико до сиво, оранжево и черно-бяло.

9. Персийските котки обичат да се гушкат

Известно е, че тези котешки приятели са доста гальовни и привързани. Те често се описват като притежаващи характер на „котка в скута“. Те обичат да се свиват в скута на собственика си и да бъдат галени и глезени. Персийските котки обикновено са много любвеобилни и обичат да прекарват време със своите стопани, което ги прави страхотни спътници за тези, които търсят пухкав и привързан котешки приятел.

Важно е да се отбележи, че всяка котка е уникална и може да има различни нива на привързаност и гушкане. Така че докато Персийските котки обикновено са известни със своята привързана природа, винаги е добра идея да прекарате известно време с котка, преди да я осиновите, за да сте сигурни, че нейната личност ви подхожда.

10. Може да се налага понякога да къпете Персийската си котка

Тези приятели имат дълга козина, изискваща редовно разресване, за да изглеждат по най-добрия начин. Козината им може да стане сплъстена и заплетена, ако не се четка редовно, а банята може да помогне за премахване на разхлабена коса, мръсотия и пърхот.

Важно е да се отбележи, че някои Персийски котки може да са по-толерантни към баните от други, така че е добра идея да запознаете котката си с това изживяване бавно и да се уверите, че се чувства комфортно с него, преди да опитате пълна баня. Също така е важно да използвате нежен, специален за котките шампоан, за да избегнете дразнене на кожата на вашата котка.

Персийска коткаСнимка: iStock

Персийските котки са „класическа“ порода, известна и обичана в цял свят. Те са прекрасен котешки спътник и няма спор, че ако съжителствате с такъв, домът ви ще е изпълнен с любов и много гушкане!

Виж още