9 нормални неща, които котките правят, но на нас ни изглеждат гнусни

домашна котка Снимка: iStock

Н е е тайна, че котките имат някои отвратителни навици. Въпреки че са потомци на африканската дива котка, котките са еволюирали, за да станат много обичани домашни любимци и верни спътници. Мяукащите животни обаче са запазили някои диви черти, които хората намираме за много странни.

1. Котките пият вода от тоалетната

Изненадващо обичайно е котката да пие от тоалетната. За повечето хора това е съмнително поведение поради следите от изпражнения и урина, да не говорим за химикали, като белина. Въпреки това причината, поради която котките пият тоалетна вода, не е толкова отвратителна, колкото си мислите.

Мяукащите животни са привлечени от по-студената вода в купата, която вероятно ще бъде по-вкусна от водата със стайна температура, престояла в чиния часове или дори дни. Водата в тоалетната чиния също може да има по-свеж вкус, тъй като редовното промиване я поддържа „чиста“.

домашна коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Някои котки може да се радват да гледат как водата се върти при всяко пускане на водата в тоалетната. Следователно процесът на промиване може да предизвика интереса на любопитна котка, която след това ще продължи да пие водата и да пръска в тоалетната чиния с лапата си.

2. Котките ядат ушна кал

Котките са привлечени от ушна кал. Независимо дали става въпрос за почистване на ушите на друга котка или облизване на клечката, която току-що сте използвали, за да почистите своите.

Котките имат 200 милиона рецептори за обоняние в носната си кухина. За да поставим това в контекст, човек има 5 милиона. Ушната кал съдържа мъртви кожни клетки, мастни киселини и малки количества холестерол. Използвайки отличното си обоняние, котките могат да определят това, тъй като ушната кал се състои предимно от протеини и има хранителна стойност.

3. Предполага се, че котка може да яде стопанина си, ако той почине

Според Националния център за биотехнологична информация учените са открили, че собствениците са изложени на риск да бъдат изядени от гладните си котки, когато умрат, след като са открили, че две диви котки са нахлули в техния изследователски център, за да консумират телата на починали. В продължение на няколко седмици котките продължават да се връщат към телата, показвайки предпочитание към меките тъкани на рамото и ръката.

Ако човек с котки неочаквано почине, животните трябва да намерят източник на храна, за да оцелеят. Това обаче наистина важи само ако починалият умре незабелязан за продължителен период от време.

4. Котките носят мъртви животни

Като инстинктивни ловци, маукащите животни често убиват птици, мишки и други дребни животни плячка. Интересното е, че гальовните животни не винаги убиват плячката си, за да я изядат. Домашните котки са винаги сити и не изпитват толкова голям глад за някоя птица или буболечка навън.

домашна коткаСнимка: iStock

Вместо това те носят улова си у дома на собствениците си, независимо дали са живи или мъртви животни. Това не само е тревожно, особено ако животното дава признаци на живот или е оставено в окървавено състояние, но е и нехигиенично. Собствениците са оставени да изхвърлят телата или да извадят от къщата все още живи диви животни.

5. Котките душат дупетата си едни на други

Котките не виждат много добре отблизо и не разпознават други котки по външен вид. Те имат периферно зрение, предназначено да проследяват плячка, така че обонянието им позволява да установят кой е наблизо. Ето защо котките душат дупетата си. Това е форма на поздрав, която е съвсем характерна също за кучетата и много други животни.

Мяукащите животни отделят химични съединения от тази част на тялото, които служат за информация и комуникация с дружи животни.

6. Котките не се свенят да показват дупетата си

домашна коткаСнимка: iStock

Мяукащите приятели използват предимно езика на тялото, за да общуват. Докато котките мяукат на хората, за да привлекат вниманието им, езикът на тялото е добра индикация за това как се чувства вашата котка. Както споменахме, за мъркащите животни е нормално да душат задните си части и това е форма на разпознаване.

Когато котка ви покаже дупето си, не се отчайвайте – тя просто общува с вас по нормалния за нея начин.

7. Котките могат да ядат собствените си изпражнения

Въпреки че не е толкова често срещано при котките, някои ще консумират изпражненията си. Има различни причини, които могат да провокират това поведение. Виновни могат да бъдат здравословни причини, като недостиг на витамини или минерали, недохранване, паразити, диабет или заболяване на щитовидната жлеза. Гальовните животни могат да правят това и поради поведенчески проблеми. Котки, които наскоро са били наказани, или са под стрес или страх могат да проявят това поведение като резултат.

Котка, която яде екскрементите си, не показва нормално поведение. Следователно е необходимо лечение или интервенция, за да се спре. Действията могат да включват преместване на тавата за котешката тоалетна на по-тихо място, почистване на тавата за тоалетна веднага щом котката се изхожда или промяна на диетата си. Може също да е необходимо обезпаразитяване, ако проблемът стои от кръгли червеи или тении.

8. Котките маркират с урина из къщата

Котка, която е уринирала в къщата, създава бъркотия, която е трудна за почистване. Амонякът, открит в урината на котките, е особено силно миришещ и може да остане с месеци, дори след дълбоко почистване.

Болест, внезапна уплаха или оставане в капан в стая могат да причинят еднократен инцидент. Маркирането обаче е различно от уринирането, тъй като обикновено е сигнал, използван за маркиране на територията на котката. За да маркира с урина, котката ще стои изправена и ще нанесе малко количество урина върху вертикална повърхност, обикновено върху стената или завесите. Най-често мъжките котки, които не са кастрирани маркират с урина.

9. Котките ядат повръщаното си

домашна коткаСнимка: iStock

Случайното повръщане е доста често при котките. Много котки изхвърлят топки косми или други чужди предмети, за да ги извадят от стомаха. Въпреки това, за разлика от добре известния мит, не е здравословно котката да повръща редовно.

Истината е, че никой не знае защо котката яде повръщаното си. Много експерти смятат, че причината може да се корени в поведенчески проблеми на котката. Някои котки може да харесат вкуса, докато други може да искат да почистят бъркотията..

Макар и всички тези поведения на мъркащите животни да ни се струват невероятно странни и гнусни, за котките са напълно нормални. Така че не се шокирайте, ако видите мяукащия си приятел да проявява някое от тях.

Виж още