Японски бобтейл

Японски бобтейл Снимка: Istock

Други имена

Japanese Bobtail

Научно име

Felis catus

Размери

20-23 см. 33-38 см.

Тегло

3 - 4 кг.

Живот

15 - 18 г.

Произход

Япония

История

Никой не знае със сигурност кога и къде произхожда Японският бобтейл, но се смята, че предците на тези котки са живяли в Корея, Китай и Япония. Най-вероятно са пътували на борда на кораби, за да защитят ценни копринени стоки и документи, транспортирани от пристанище до пристанище. Не е известно дали тези морски котки са имали скъсени опашки или не. Не се знае причината за тяхната мутация за къса опашка. Със сигурност обаче, породата е доста стара, тъй като японският фолклор съдържа множество препратки към котки с къси опашки. Тези приятели се срещат изобразени на японски гравюри, както и картини в периода 1603–1867г. Освен че са живяли на кораби, те са били спътници на хората и в храмове и домове на важни японски семейства. Макар че са глезени представители на различни семейства, след разрастването на японската копринена индустрия, тези приятели са пуснати да защитават копринените складове, тъй като са заплашени от гризачи. От този момент, те се превръщат в обикновени улични котки. Естественият подбор прави Японския бобтейл силна, издръжлива и адаптивна котка.

Външен вид

Отличителната черта, на която е кръстен Японският бобтейл, е уникалната къса опашка. Козината по нея е по-дълга, което я прави да изглежда като помпон. Главата е с триъгълна форма. Скулите са високи и изразителни, а очите са големи. Ушите са разположени високо на главата, придавайки й бдителен вид. Тялото им е мускулесто, а задните им крака са много силни, пригодени за скачане. Тези котки могат да бъдат както късокосмести, така и дългокосмести. Има голямо разнообразие в цветовете и шарките на козината им. Традиционният цвят е трицветния, който съчетава наситено червено, наситено черно и бяло и се счита, че носи късмет. Очите също може да бъдат всякакъв цвят, но най-ценени са тези, които имат две различни очи или две сини очи.

Характер

Японските бобтейли са общителни, приятелски настроени и много интелигентни. Известно е, че тази порода се разбира добре с деца, кучета и други котки - особено с други Бобтейли. Те са очарователни, обичащи хората домашни любимци, които обожават човешкото внимание и обичат да общуват. Тези котки са атлетични, имат много енергия и я използват, за да превърнат всяко време в игра.

Здраве

Считат се за изцяло здрава порода, въпреки това бъдете нащрек за заболяване на бъбреците, заболяване на долните пикочни пътища и рак.

Dogsandcats.bg

Грижа

Японският бобтейл може да има или късокосместо, или дългокосместо палто в широк спектър от цветове, включително плътен, таби и двуцветен. Тези късоопашати приятели имат гладка и копринена козина, която е лесна за поддръжка. Седмичното разресване е напълно подходящо, за да поддържате козината им в отлично здраве и блясък.

Хранене

Японските бобтейли не се нуждаят от специална диета, а стандартната суха и мокра храна, която е високо качество. Достъпът до прясна вода е задължителен.

Деца и домашни любимци

Тези котки са активни, социални и много игриви, което ги прави добър избор за семейства с деца и домашни любимци. Те обичат вниманието от децата, които се отнасят към тях нежно и с уважение. С радост ще играят с други котки и приятелски настроени кучета. Винаги запознавайте домашните любимци бавно и при контролирани обстоятелства, за да сте сигурни, че ще се научат да се разбират помежду си. Тъй като са много любопитни, не се плашат от непознати хора.

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Разбира се с други животни

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Грижа за козината

Самостоятелност

Разбира се с други котки

Нужда от внимание

Здраве и издръжливост

Активност

Послушност

Още породи котки

Виж още