Американски бобтейл

американски бобтейл на бял фон Снимка: Istock

Други имена

American Bobtail

Научно име

Felis catus

Размери

23-25 см. 30-50 см.

Тегло

3 - 7 кг.

Живот

13 - 15 г.

Произход

САЩ

История

Американският бобтейл съществува като порода в САЩ от 60-те години на миналия век. Историята разказва, че първият представител на породата е мъжки котарак на име Йоди, който е намерен в мотел в Аризона от млада двойка на име Джон и Бренда Сандърс, които били на почивка. Тогава се е предполагало, че той е хибрид между домашна котка и местна северноамериканска дива котка (Felis rufus), която е тясно свързана с риса. Късата опашка на Йоди, най-вероятно се е появила в следствие на спонтанна генетична мутация, като не е изключено по някакъв начин тези котки да са били свързани с породата Манкс, която също се радва на къса опашчица.

Семейството е очаровано именно от тази легендарна малка опашка, в съчетание с благия му характер, затова решава да го вземе със себе си. В техния дом, Йоди се чифтосва с домашната им женска котка (според някой източници – Перскийка), която ражда няколко бебета. Някои от тях наследяват късите опашчици от Йоди, докато други от котилото имат дълги такива.

Вероятно след този случай породата започва да се развива в САЩ и развъдниците са видяли възможност за нова порода – Американски бобтейл. Целта е била да се създаде порода, която е с къса опашка, с вид на дива, пухкава котка, но сладък и мил темперамент.

Външен вид

Най-отличителната черта на породата е естествено подкъсената опашка. Интересен факт е, че няма две еднакви опашки – те са отличителен белег на всяка една котка. Все пак, дължината варира между 2.50-10см, а по форма могат да бъдат прави, извити, рошави или наподобяващи опашка на зайче.

Dogsandcats.bg

Американският бобтейл се среща във всякакви цветове - черно, кафяво, шоколад, канела, синьо, червено и кремаво, със или без бяло. Разнообразието от цветове и шарки е налице и в двете дължини на козината: къса и средно дълга. Някои видове и цветове, наподобяват естествения див вид на тази порода. Ако имате дългокос представител, добри новини – тя не е твърде гъста и се поддържа лесно с минимални усилия. Цветът на очите им може да бъде меден, златен, жълт зелен син и всякакви различни комбинации. Тези приятели имат атлетично тяло, дълги задни крака и големи кръгли лапи. Американският бобтейл се развива бавно сравнение с повечедо домашни породи – може да му отнеме от две до три години, за да достигне своите размери.

Характер

Американският бобтейл има див вид, но не и див темперамент. Тези приятели често се описват като сладки, привързани и послушни. Те са страхотни спътници и чудесни топчици за скута ви. Американският бобтейл е сред породите, които не обичат да остават сами у дома и искат да прекарват възможно най-много време с човешкото си семейство. По характер са спокойни и любящи и могат да се приспособят бързо към нови домашни среди. Те са много ориентирани към хората и могат като нищо да приклекат вниманието на цялото семейство.

Перфектно се разбират с деца и други домашни любимци, включително с кучета. Могат да съжителстват в хармония и с други котки, стига да ги въведете правилно. Те не са толкова гласовити като Сиамците например, но не се свенят на показват чувствата си.  Ако у дома имате нов посетител, те няма да се скрият под леглото, а ще дойдат да го поздравят, за да задоволят любопитството си.

Умерено активни са и лесно могат да бъдат научени да се разхождат на каишка. Отличават се със своята интелигентност - може да ги обучите да донасят своите играчки, както и на други трикове.

Повече от всичко, вашият Американски бобтейл ще ви обича и ще иска да получи вашата любов в замяна! Ако търсите любезен домашен любимец, тази порода е за вас!

Здраве

Американските бобтейли се развиват бавно, достигайки зрялост между две и три години. Обикновено са здрави, но като всички котки имат потенциал да развият генетични здравословни проблеми.

Макар че мъничката им опашка не би следвало да влияе по никакъв начин на здравето им, при някои видове се срещат проблеми с гръбначния стълб. Някои други заболявания, към които са предразположени тези приятели са образуване на кисти в единя или двата бъбрека или заболяване на сърдечносъдовата система - хипертрофична кардиомиопатия.

Все пак, тези приятели се възприемат като животни с добро здравословно състояние, така че споменатите болести са по-скоро рядкост.

Грижа

Козината на породата не е склонна към заплитане. Достатъчно е да се сресва веднъж или два пъти седмично с подходяща четка. Възможно е козината да пада повече през пролетта и есента, така че бихте могли да я подстригвате, ако се налага. Къпането не е задължително, освен в случаите, когато гальовният приятел се е изцапал и няма друг изход.

При всяка порода, лошата хигиена на зъбите би могла да доведе до пародонтоза, така че бихте могли да ги измивате веднъж седмично. На помощ могат да ви дойдат и лакомства за контролиране на плака, тъй като те помагат за здравето на венците. Ако гальовният приятел драска усилено мебелите ви и не можете да го отучите, въпреки многото драскалки – бихте могли да подрязвате ноктите периодично.

Тъй като тези приятели имат по-ниски нива на енергия, не забравяйте да играете с тях, за да не се заседяват твърде много. Също както при нас, хората, движението за котките е много важно и е ключ към доброто им здраве. Тази порода котки е склонна да обича разходките навън, така че можете да тренирате гальовния приятел да ходи на каишка и да го разхождате навън от време на време.

Хранене

Американският бобтейл не е капризен към храна. Диетата му ще зависи до голяма степен от неговата възраст, ниво на активност и общо здраве, но като цяло трябва да се храни с висококачествена храна с високо съдържание на протеини. Осигурете му както суха, така и мокра храна и вижте какво обича.

Затлъстяването е често срещан проблем при всички породи котки, така че е важно да спазвате стриктно указанията за хранене и да давате лакомства в умерени количества. Ако не сте сигурни колко да храните вашия Бобтейл – посъветвайте се с ветеринарния си лекар, който би могъл да ви даде насоки.

Както при всички котки, важно е да давате на котката си прясна, чиста вода всеки ден, така че да не се колебаят да пият. Филтрираните фонтани за пиене също могат да се използват вместо купа за вода, в случай, че гальовният приятел предпочита течащата вода.

Деца и домашни любимци

Спокоен, нежен и приятелски настроен, Американският бобтейл е перфектен домашен любимец за семейства с деца. Лесно адаптивен и игрив, той не е агресивен, така че лесно се разбира с други домашни любимци – котки или кучета.

Вижте още:

12 породи котки, които обичат разходките навън

Мога ли да разхождам котката си навън

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Разбира се с други животни

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Грижа за козината

Самостоятелност

Разбира се с други котки

Нужда от внимание

Здраве и издръжливост

Активност

Послушност

Виж още

Още породи котки

Виж още