9 признака, че котката ви има бълхи

котка се чеше Снимка: iStock

А ко никога преди не сте се сблъсквали с бълхи, може да не сте сигурни дали драскането, което котката ви прави напоследък е породено от тях или нещо друго. Затова ще разгледаме всички признаци, че котката ви има бълхи, както физически, така и поведенчески, защото мяукащият спътник може да има бълхи, дори ако всъщност не сте забелязали никакви да пълзят по козината му. Може да си мислите, че познавате всички симптоми на заразяване с бълхи, но някои от тези признаци може да ви изненадат.

1. Прекомерно чесане и хапане

Чесането е един от първите и най-очевидни признаци, че котката ви може да има бълхи. Всички гальовни животни се хапят, докато се грижат за себе си, и се чешат от време на време, но котката с бълхи ще го прави много по-често и по-интензивно.

Бълхите, също като комарите, отделят малки количества слюнка, докато се хранят, което причинява силен сърбеж. Така че, ако котката ви се чеше много по-често от обикновено, ще искате да я проверите за бълхи.

котка се чешеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

2. Интензивно обгрижване и загуба на козина

Това е подобно на предишната точка, но също така ще забележите, че котката ви се обгрижва почти неистово и за много по-дълги периоди от време. Бълхите обикновено се натрупват около основата на опашката, корема, шията и ушите, така че очаквайте котката ви да съсредоточи близането и хапането си в тези области.

Това почти натрапчиво обгрижване може да доведе до оплешивяване и загуба на козина в тези области, така че това е друг потенциален признак, че котката ви може да има бълхи.

3. Неспокойно поведение

Може да забележите, че мяукащият домашен любимец се държи по съвсем различен начин от обикновено. Дискомфортът от бълхите може да започне да побърква котката ви и тя да започне прекомерно да клати глава, да ръмжи, да хвърчи из къщата и да търка тялото и главата си по пода.

котка се чешеСнимка: iStock

4. Избягване на определени помещения

Бълхите предпочитат топла и комфортна среда, теглят към стаи с килими и обикновено стоят настрана от дървени подове или плочки. Ако котката ви започне да избягва стаи с килими (особено ако това са помещения, в които обикновено с удоволствие прекарва времето си), това може да означава, че тя избягва помещенията, в които най-вероятно се намират бълхи. Ако подозирате, че проблемът е свързан с бълхите, и забележите това поведение на котката си, може да се наложи да почистите бълхите по-скоро.

5. Забелязване на бълхите

Това е очевидният признак. Ако видите, че истинската бълха се разхожда из козината на котката ви, значи тя има бълхи. Бълхите са съвсем мънички (с големината на главичката на карфица) и обикновено са червеникавокафяви или черни на цвят и се движат (или скачат) много бързо, когато ги откриете.

Както вече беше споменато, те са склонни да се събират около ушите, шията, корема/брадичката, задните крака и основата на опашката. Така че, ако разрошите козината в тези области, може би ще видите бълха. Ако не видите бълха, това не означава, че няма такава, така че разчитайте и на всички останали признаци, за да определите това.

котка се чешеСнимка: iStock

6. Мръсотия от бълхи

Мръсотията на бълхите всъщност са изпражненията на бълхите. Може да ги забележите като малки черни или тъмнокафяви петънца - нещо като люспи от черен пипер.

Можете да поставите котката си върху бял бист и да използвате гребен за бълхи, който ще ви помогне да разкриете техните остатъци. Тези гребени са направени с много близко разположени зъби, така че да ви помогнат да изчистите козината на гальовния приятел.

7. Бучки и лезии

Заради всички ухапвания от бълхи, в допълнение към интензивното чесане и оформяне на котките, трябва да забележите корички и малки подутини в същите предупредителни области, които вече бяха обсъдени.

Това може да се случи, когато котката е много чувствителна към слюнката на бълхите, която може да причини лезии и възпалена и раздразнена кожа. Когато котката започне да се чеше и дъвче тези места, те обикновено започват да се разяждат. Това е алергичен дерматит към бълхи, който изисква посещение при ветеринарния лекар.

8. Анемия

котка се чешеСнимка: iStock

Състоянието може да възникне, когато котката ви има голяма инвазия на бълхи, които източват кръвта твърде бързо. Това е по-често срещано при малките котенцата и котките със заболяване.

Признаците на анемията могат да включват:

  • Летаргия и слабост
  • Загуба на апетит
  • Липса на грижа и обща депресия
  • Загуба на мускулна маса
  • Бледи венци, очи и уши

Ако подозирате, че котката ви има анемия (независимо дали има бълхи или не), незабавно я заведете при ветеринарния лекар.

9. Бълхи по вас

За съжаление хората не са имунизирани срещу ухапвания от бълхи. Обикновено те се появяват около краката, глезените и стъпалата ви, но могат да се появят и навсякъде. Ако са в иполазили бълхи ще видите червени петънца по кожата си, които сърбят.

Ако видите дори една бълха по котката си - трябва да действате. Най-добре е да посетите ветеринарния лекар, за да ви даде подходящото лекарство. Също така е добре да почистите дома, за да сте сигурни, че бълхите са елиминирани и няма да тормозят гальовния приятел повече. Не пропускайте месечното външно и вътрешно обезпаразитяване на котката си, за да избегнете такива ситуации в бъдещ момент.

Виж още