9 звука, които котките обичат

домашна котка Снимка: iStock

К отките имат силно развит и чувствителен слух, който им помага успешно да ловуват плячка. Те имат изправени уши, които им позволяват лесно да откриват звуци и могат да усилват звуковите вълни 2-3 пъти за честоти от 2000 и 6000 Hertz (Hz).

Котките също имат комплект мускули на ушите и с тяхна помощ могат да завъртят ушите си на 180 градуса, за да доловят още повече звуци от различни посоки.

Долната граница на слуха за котките е същата като при хората около 20 Hz, но с разликата, че гальовният спътник може да разпознава звук на честоти до 64 000 Hz, докато хората можем да чуваме само до 20 000 Hz. Това означава, че котките могат да чуват звуци, които са далеч от тях, което им помага да намерят плячката си и дори да определят точно каква е тя!

В домакинството има безброй шумове, които смушават котките и обикновено говорим за това кои са звуците, които те не обичат. В настоящата статия ще обсъдим обратното - звуци, които котките харесват!

Dogsandcats.bg

домашна коткаСнимка: iStock

1. Звукът на други котки

Котките всъщност мяукат, за да общуват с хората повече, отколкото с други котки – това обикновено означава, че искат нещо от нас, като храна или внимание.

Както всички видове, котките използват набор от вокализации, за да общуват. Така че не трябва да е изненада, че те се наслаждават на звуците, които издават техните събратя! Разбира се това не винаги е така, някои котки не обичат други такива наоколо, но това зависи от индивидуалната личност на конкретния мяукащ приятел.

2. Звуци от тяхната плячка

Те имат силни ловни инстинкти и въпреки че някои са по-запалени ловци от други, всички те обичат звука на плячка. Котките са настроени да реагират на звуците на птици, мишки и други дребни гризачи, тъй като това стимулира техните сетива и ловни инстинкти – тези звуци възбуждат вашата котка и я карат да се насочи право към градината или прозореца!

3. Звуци от природата

Точно както ние, хората, намираме звуците на природата за успокояващи и релаксиращи, котките се наслаждават на тези спокойни звуци, които им помагат да се чувстват спокойни. Шумът на лек дъжд, течаща вода или леко духащ вятър в дърветата може да помогне да отпуснете котката и да ѝ позволи да си почине и да спи.

домашна коткаСнимка: iStock

Котките се наслаждават на тишината, тъй като могат да изключат натоварените си сетива, след като са на открито или играят на закрито, а нежните, естествени звуци имат същия ефект.

4. Класическа музика

Музиката може да ни накара да изпитаме редица емоции и да бъде стимулираща или релаксираща. Но какво да кажем за котките? Може би сте забелязали, че вашата котка не обръща голямо внимание на музиката, която пускате, но тъй като котките харесват успокояващи и успокояващи звуци, логично е класическата музика да им бъде приятна, но силната рок музика може да е твърде много за тях!

В някои места като развъдници, приюти и ветеринарни клиники, пускането на класическа музика във фонов режим може да помогне за създаването на спокойна и релаксираща среда за котките.

Някои изследвания показват, че котките всъщност не показват никакви предпочитания към определени музикални жанрове, но ако музиката е подходяща за вида (т.е. с правилната височина и честота), тя ще има желания успокояващ ефект.

Класическата музика като цяло е подходяща за котки и въпреки че има малко доказателства за това, анекдотично изглежда, че създава желаната спокойна среда.

5. Високи тонове

Котките реагират по-добре на звуци с висока честота, отколкото на по-ниски, вероятно защото техният обхват на слуха е толкова широк и им позволява да чуват до 64 000 Hz.

Звуците с по-ниска честота са малко по-плашещи за котките. Това вероятно е, защото плячката издава по-високи звуци, така че котките са по-бдителни за това.

6. Дълги гласни звуци

Котките реагират по-ентусиазирано на по-дълги гласни звуци, особено когато ги викаме. Не е известно защо това е така.

7. Шумолене или тракане

домашна коткаСнимка: iStock

Всякакви шумолещи или тракащи звуци означават време за игра или хранене и котките обикновено реагират много ентусиазирано на тези звуци! В дивата природа тези шумове могат да бъдат свързани с плячка, която е наблизо, следователно те го свързват с времето за хранене.

8. Котешки играчки

Играчките за котки са специално проектирани и направени, за да бъдат приятни и стимулиращи за вашия домашен любимец. Те издават звуци, които имитират плячката или които стимулират сетивата му.

9. Звукът от отварянето на шкафа с храната

домашна коткаСнимка: iStock

Няма котка, която да не реагира на звука от отварянето на шкафа с храната. Дори и мяукащият приятел да спи дълбоко в другия край на жилището ви, той ще дотърчи на секундата! Няма по-хубав звук от този на предстоящото хранене!

Котките имат изключително впечатляващ слух, който им позволява да долавят звуци в обхват значително по-висок от този на хората. Това ги прави толкова успешни ловци, но също така означава, че са много чувствителни към звуците, които чуват в домовете ни. Всеки звук, който имитира тяхната плячка, дрънкалки или шумолене, веднага ще привлече вниманието на вашата котка, а звукът от храната или лакомствата действа като вълшебство на мяукащия спътник!

Виж още