Ами ако всичко, което мислите за котките, е грешно?

домашна котка Снимка: iStock

З а онези, които отдавна се чудят дали котките им ги възприемат просто като разпределители на гранули, докладът в списанието Behavioural Processes би трябвало да е успокояващ. В проучване, което излага възрастни котки на четири категории стимули - храна, играчка, аромат и човешко социално взаимодействие - по-голямата част от котките предпочитат човешкото взаимодействие пред всички други опции, дори храната.

Има толкова стереотипи около мъркащите животни, че това е само добра новина за нас, стопаните!

Какво друго не знаем за котките?

домашна коткаСнимка: iStock

Котешките емоции са изключително трудни за дешифриране: Ново проучване в Италия от ветеринарни учени установява, че повечето собственици не разпознават набора от сигнали, които котките използват, за да покажат стрес. За съжаление стопаните на гальовните приятели често тълкуват поведението на своите домашни любимци като нормално за вида, а не като сигнал за това, че котката изпитва дискомфорт.

Dogsandcats.bg

Проблемът за това, че стопаните не познават добре котките си отчасти е защото няма толкова много изследвания за котешкото поведение, в сравнение с изследванията за кучета. Котките са много своенравни и правят това, което искат на момента, което ги прави силно некооперативни при изследвания.

домашна коткаСнимка: iStock

И все пак колкото повече се интересуваме от поведението на мяукащите ни приятели и следим техните сигнали - толкова по-добре можем да реагираме и да разбираме, кога котката се опитва да покаже, че не се чувства добре.

Виж още