Аскаридоза при котки - заразяване с кръгли червеи

Котка ветеринар Снимка: IStock

З наем добре, че гальовните домашни любимци могат да се заразят лесно от различви видове паразити, ако не ги обезпаразитяваме редовно според препоръките на нашия ветеринарен лекар. Дори и мъркащите животни, които не излизат навън и живеят у дома, могат да се заразят с паразити, тъй като ние излизаме и можем да внесем у дома бълхи, кърлежи и други мръсотии, които котката може да погълне. Затова обезпаразитяването и годишната ваксинация не бива да се пропускат в никакъв случаи, а за съжаление това е честа грешка на голяма част от стопаните, особено неопитните такива. 

В тази статия ще поговорим за заболяване, което се нарича аскаридоза и се причинява чревния паразитен кръгъл червей Ascaris lumbricoides. Кръглите червеи често са доста големи - от 10 до 12 сантиметра на дължина - и могат да присъстват в изключително големи количества в заразена котка. Инфекцията може да доведе до подуване на корема, колики, стомашно-чревни проблеми и дори спукване на червата.

Симптоми на аскаридоза при котките

Червеи паразитиСнимка: IStock

В случай че гальовният домашен любимец се е заразил с кръгли червеи, можете да наблюдавате следните симптоми:

Dogsandcats.bg
  • Колики
  • Летаргия
  • Повръщане
  • Подуване на корема
  • Изпражнения, които не са правилната консистенция или цвят
  • Кашлица (причинена, когато ларвите на кръглите червеи, които са мигрирали в белите дробове на животното)

Как котките се заразяват с кръгли червеи

Възрастните гальовни животни могат да се заразят чрез поглъщане на яйца от кръгли червеи, които се намират в заразена храна, вода, повърнато или изпражнения. Малките котенцата могат да се заразят с паразита от майката, ако тя е болна. Дори и само едно от мъничетата да бъде изложено на кръгли червеи, цялото котило ще бъде изложено на риск от заразяване с паразита. 

Поставяне на диагноза на котката

При преглед на мъркащия приятел обикновено се открива подута коремна област. Гальовният приятел може да страда и от признаци на слабост и загуба на апетит. Ветеринарният лекар може би ще ви помоли за фекална проба от котката, за да я изследва за вид червеи или други паразити, за да се постави правилната диагноза.

Лечение и грижи за котката

Котка ветеринарСнимка: IStock

Лечението на кръглите червеи се извършва обикновено с приемане на специфични лекарства, които убиват кръглите червеи и техните ларви. В тежки случаи може да се извърши операция за отстраняване на повече от материята на кръглите червеи. В тази ситуация е важно да следвате препоръките на ветеринарния си лекар, за да излекувате напълно мъркащия домашен любимец. Може да се наложи повторен преглед, за да се провери състоянието на гальовния приятел и дали червеите заедно с техните ларви вече не са заплаха.

Виж още