Безопасни ли са отопляемите котешки легла и продукти за котките

котка одеяло Снимка: iStock

Г альовните животни могат да бъдат открити да спят почти навсякъде и най-вече - на всяка слънчева светлина, която могат да намерят. Но с идването на зимата, слънчевите лъчи намаляват, а мъркащия приятел все по-често търси топло местенце, на което да се сгуши.

Ако сте обмисляли да инвестирате в отопляемо котешко легла,  или да позволите на гальовния приятел да се свие върху вашето електрическо одеяло, но не сте сигурни дали са безопасни, можете да бъдете сигурни, че в по-голямата си част тези продукти не представляват опасност. Въпреки това - ще обсъдим няколко неща, които да имате предвид, когато мъркащия ви приятел „борави“ с електрическо легло или одеяло.

Безопасни ли са отопляемите котешки легла?

Повечето отопляеми котешки легла са проектирани специално за тези мяукащи животни и включват функции за безопасност. Производителите преминават през много спецификации на дизайна, тестове за безопасност и предпазни мерки, преди да пуснат своите продукти на пазара.

Това също включва поддържане на постоянна температура, която няма да се повиши или да стане опасно гореща.

Dogsandcats.bg

котка одеялоСнимка: iStock

Защо да използвате отопляемо котешко легло?

Не всяка котка има гъста, пухкава козина. Някои мъркащи животни може да не се нуждаят от отопляемо легло, но на други може да им е по-хладно - особено късокосместите или Сфинксовете, които нямат козина, която да ги топли.

На пазара можем да открием различни продукти, които да помогнат на мяукащия приятел да се чувства на топло през зимата:

  • Електрически, самозатоплящи се легла
  • Нагревателни подложки
  • Електрическо одеяло, което ползваме за себе си

Когато отопляемите продукти за котки не са безопасни

Ако вашият мъркащ приятел е склонен да дъвче неща, особено жици и кабели, това може да е проблем за електрическите легла. Ако котката дъвче електрическия кабел или подложката, може да се получи изгаряне или токов удар.

Съществува също така възможност котката ви да погълне част от подложката, ако откъсне парче от нея, което може да наложи процедура или дори операция за отстраняването.

За какво още трябва да внимаваме, когато приготвяме електрическо легло или одеяло за нашия гальовен приятел:

  • Когато котката ви дъвче

Това е много опасно, така че ако мъркащият домашен любимец харесва кабели - може би това не е най-добрата опция да се стопли през зимата. Друг вариант е да обезопасите кабелите с помощта на спрей за отблъскване или да ги скриете.

  • Наблюдавайте за първите няколко употреби

Когато за първи път донесете леглото у дома, особено ако е електрическо, наблюдавайте котката си през първите моменти на използване, за да може да определите как котката ви реагира на нагревателното легло. Можете също така да проверите отново дали нагревателното легло работи правилно и не представлява риск за мяукащия домашен любимец.

котка одеялоСнимка: iStock

  • Тествайте температурата

Докато котката ви го използва, тествайте температурата с ръката си от време на време, за да можете да прецените дали е подходяща. Някои продукти ви позволяват да зададете температура, други могат да се активират, когато има налягане, а трети се изключват само когато ги изключите от контакта.

Най-добре е да тествате температурата, докато котката ви използва продукта, за да се уверите, че леглото не се нагрява прекалено и не представлява опасност за мяукащия приятел.

  • Прочетете инструкциите за безопасност

Винаги четете инструкциите за безопасност, особено тези за пране. Не използвайте удължителен кабел и не добавяйте допълнителни калъфи или възглавници, освен ако инструкциите не казват, че е безопасно да го направите. Също така не забравяйте да изключвате леглото, когато не се използва.

Ако във вашия дом през зимата е хладно и мъркащият приятел видимо търси места, на които да се стопли - подсигуряването на затоплящо се легло е добър избор. Въпреки това - уверете се, че котката ви е в безопасност и не дъвче кабелите на продукта.

Вижте още:

Трябва ли да обличаме котката в студено време

Котката ми има ли нужда от одеяло

Как да се грижа за котката ми през зимата

Виж още