Котката ми има ли нужда от одеяло

котка под одеяло Снимка: Pixabay

М ъркащите животни живеят в домовете ни. Замислете се, че целият им живот се върти около собствениците и средата, в която живеят. Голяма част от тези приятели не излизат навън, просто защото нямат такава нужда (ако ги сравняваме с кучетата) и всъщност повечето биха се стресирали от разходка навън.

Като техни собственици сме длъжни да им осигурим максимален комфорт в нашия дом, за да се чувстват достатъчно ангажирани и спокойни. Котките обичат да играят и изследват средата, но и да се чувстват защитени.

Много собственици се питат, дали е необходимо котката да има собствено идеялце. Някои подаряват някое старо такова, след като виждат, че домашният любимец го харесва. Други пък се вживяват и поръчват най-красивото и меко такова, а котката дори не го докосва и продължава да спи върху дрехите.

Имат котките действително нужда от одеяло?

Dogsandcats.bg

Котките обичат топлина

Мъркащите животни нямат истинска нужда конкретно от одеяло, както биха имали нужда от купите си за храна, вода или тоалетна. От друга страна обаче, тези животни обичат топлината. Това е причината да ги откриваме задрямали под единствения слънчев лъч, който влиза в стаята ни, върху компютъра или на земята, точно където минават тръбите за парното ни.

котка под одеялоСнимка: Pixabay

Ако гальовният домашен любимец си няма собствено одеяло, бъдете сигурни, че през зимните месеци ще си намери такова - дали в лицето на вашето одеяло, захвърлено върху дивана, вашите дрехи или дори мръсното ви пране. Котките обичат да имат място, което да им предлага топлина, да се чувстват защитени, но и да имат връзка със собствениците.

Котките трябва да се чувстват в безопасност

Точно както хората обичат да се сгушат в меко одеяло в края на деня, котките също биха се почувствали защитени под него. Тъй като мъркащите приятели имат нужда да се чувстват в безопасност у дома, това би било място, където да се скрият и завият, ако се уплашат от звук или някакъв друг шум на средата.

Котките имат нужда от нещо, което мирише на вас

Често се случва да купим най-прекрасното котешко одеялце, но мъркащият приятел да не го хареса. Причината е, че то не мирише на вас и котката ви не се чувства толкова защитена, колкото би била сгушена във вашата жилетка.

За да я „излъжете“ да го хареса, можете просто и вие да се завивате с него известно време, за да го „маркирате“ с миризмата си. Макар и да не е по същия начин, по който котките го правят - но за тях това би било достатъчно.

Одеялото е чудесен помощник в разходките до ветеринаря

котка под одеялоСнимка: Pixabay

Никой не обича да ходи не лекар. За нас, хората това определено не е най-вълнуващото преживяване и също можем да изпитваме страх от определени прегледи и срещи с лекар. Все пак разликата е, че ние поне знаем какво се случва.

За котките посещението при ветеринар може да е много стресиращо, защото нашия свят е доста по-различен от този на животните и за тях не е нормално да ходят на лекар и не го разбират по начина, по който и ние.

Приготвянето на транспортната чанта преди ветеринаря е много важна стъпка и може значително да предотврати твърде много стрес и страх в мъркащия приятел. Поставянето на одеялцето, с което той играе всеки дени или се завива вътре, ще го успокои, защото ще носи познат аромат.

Техниката „бурито“

котка завита в одеялоСнимка: iStock

И най-спокойните и сладки котета, биха могли да проявят характер когато трябва да режем ноктите им, да измием зъбите, да дадем хапче или някаква друга неприятна процедура.

За мъркащите приятели, които не стоят на едно място по никакъв начин, можем да използваме техниката „бурито“. Това означава да вземем одеялото и да завием мъркащия приятел точно като тази гозба. По този начин, той ще бъде обездвижен поне за няколко минути, докато извършваме процедурата, която ни се налага, спестявайки си излишни нерви, борби, драскотини или ухапвания.

Гальовните животни имат нужда от свое пространство в дома. Да, факт е, че те са своенравни и ще спят или ще се забавляват с вашите вещи, независимо дали сте им осигурили различни котешки забавления. Но също така, котешките аксесоари и играчки наистина могат да направят живота за гальовния домашен любимец много по-забавен и ангажиран.

Одеялото е прекрасно място, в което мъркащото животинче ще може да се завие, да заспи отгоре, да меси с лапи или просто да служи за игра.

Вижте още:

Как да се грижа за котката ми през зимата

Как да подкъся ноктите на котката ми

Как да изкъпя котката си

Виж още