Трябва ли да обличаме котката в студено време

котка с дрехи Снимка: iStock

С приближаването на есента, с голяма тъга прибираме летните си красиви дрехи, за да освободим място за пуловери, палта, дънки, дебели чорапи и всичко, което ни е необходимо за предстоящото студено време. Докато подменяме гардероба си, можем да си зададем въпроса дали и на нашата котка започва да ѝ става толкова студено колкото на нас и дали би се чувствала комфортно с дрехи.

Котката има ли нужда от дрехи

Гальовните животни са снабдени с пухкава козина, която да им пази топло. Те имат нужда от топлина у дома, но не и задължително от дрехи. Изключения биха могли да правят котките, при които козината почти отсъства като Сфинкса, тъй като те нямат това естествено палто.

Относно останалите, „стандартни“ котки - не е необходимо да ги обличате, а по-скоро да им осигурите топло място у дома, на което да се наслаждават на дълги дремки. Котешко дърво, легло, одеяло или възглавница ще ви свършат чудна работа.

котка с дрехиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

От друга страна - ако искате да облечете котката си, защото би изглеждала много сладко - можете да го направите, стига нейният характер да го позволява. Някои мяукащи приятели са спокойни и ще стоят относително мирни, докато им поставяте дреха, докато други няма да позволят да ги докоснете.

Ако все пак котката ви ще носи дрехи, не забравяйте винаги да я наблюдавате, докато носи дрехите. Ако мяукащият спътник не е стресиран, тревожен или раздразнен от носенето на дрехи - не би представлявало проблем да я обличате.

Признаци, че котката ви не обича да носи дрехи

Ако обличате мъркащия спътник, не забравяйте да обърнете внимание на неговото поведение, маниери и език на тялото, за да можете да определите дали се чувства неудобно.

Признаците на стрес, за които трябва да внимавате, включват:

  • Мяукащият приятел се опитва да се измъкне докато се опитвате да го облечете.
  • Котката ви мяука силно
  • Ако все пак сте успели да облечете домашния любимец и той успее да разкъса дрехата

Всичко това е индикация, че котката ви не се чувства удобно да носи облеклото. Ако мъркащият приятел показва някакви признаци на стрес от носенето на дрехи, незабавно свалете облеклото.

Дрехи, които са необходими за котките

  • След операция

Въпреки че за повечето мъркащи животинчета дрехите са ненужен аксесоар, има ситуации, в които те са здравето на котките могат да бъдат препоръчани. Дрехите след операция (например след стерилизация на женска котка) са сигурни и плътно прилепнали, които вашият ветеринарен лекар може да препоръча. Още повече че те обикновено се поставят след операцията когато животинчето е под упойка, така че едва ли ще имате проблеми с обличането. Целта им е да не позволяват на мяукащия спътник да ближе или прегризе шевовете си.

  • За котките без козина

котка с дрехиСнимка: iStock

За голите породи котки като Сфинкса облеклото не е просто аксесоар. Това е важен начин да поддържате температурата на животинчето.

Как да научим котката да носи дрехи, ако се налага

За да започнете да запознавате котката си с дрехите, оставете я първо да изследва дрехите, докато са просто на пода. Тя ще ги подуши, вероятно захапе или просто ще седне върху тях. Не пропускайте да наградите мяукащия спътник с лакомства, ако прояви интерес към дрехите си.

След това внимателно облечете домашния любимец. Похвалете го и го поглезете, след което съблечете дрехите. Хубаво е котките бавно да свикват с тях, така че постепенното им носене ще направи процеса по-гладък и по-малко стресиращ за гальовния приятел.

Напомняме, че мъркащите животни нямат нужда от дрехи освен с някои изключения - котките без козина или, ако дрехи са необходими по медицински причини. В останалите случаи, можете само да стресирата котката си в опит да я направите по-атрактивна.

Вижте още:

Как да се грижа за котката ми през зимата

Какво трябва да знаете, преди да се сдобиете с котка Сфинкс

Как да се погрижим за котка Сфинкс през зимата

Виж още