Безопасно ли е мангото за котките

котка и човешки храни Снимка: iStock

М акар и да не е типичен плод за нашите ширини, все по-често можем да го открием в магазините и няма спор, че последните години мангото се превръща в много обичан летен плод. Жълтият цвят, сладкият вкус и аромат и тропическото усещане от всяка хапка манго ни изпълва с лято. Разбира се, ако живеем с котка, едва ли ще можем да скрием от нея тази любопитна миризма и докато нарежем парчетата манго, вече водим борба с мъркащия домашен любимец да не вкуси от него. И все пак, ако той успее да си хапне манго, трябва ли да се притесняваме?

Могат ли котките да ядат манго

Краткият отговор е: да. Мангото не е токсично за котките и нищо не им пречи да се насладят на малко количество като лакомство. Истинският въпрос обаче е дали наистина ще го искат?

Кучетата понякога могат да бъдат привлечени от плодове като манго, защото естествените захари в плодовете могат да служат като вкусно лакомство освен традиционните кучешки бисквити. Котките обаче не могат да се насладят истински на сладки неща, така че има много голяма вероятност да не проявят интерес към този плод.

Освен това, докато мангото е чудесен източник на витамин С за хората, котките са способни да синтезират свой собствен витамин С, което означава, че плодът също няма да им осигури много хранителни ползи.

Dogsandcats.bg

Как безопасно да приготвите манго за котки

котка и човешки храниСнимка: iStock

Въпреки предупрежденията, изброени по-горе, някои котки все пак може да се насладят на текстурата и влажността на прясното манго. В тези случаи този свеж плод е безопасен вариант като лека закуска за котки в умерени количества - 1-2 хапки. Отстраняването на костилката от месестата част е абсолютно необходимо, тъй като костилките на плодовете могат да бъдат токсични за котките и да представляват опасност от задавяне. Макар и очевидно - обелването на мангото е също задължително, ако решите да почерпите мъркащия спътник.

И въпреки че плодовете са здравословна, богата на витамини хранителна група, от която хората се нуждаят, естествените захари в плодовете потенциално могат да бъдат вредни за домашните любимци. Всеки път, когато давате на мъркащия приятел големи количества плодове, захарите ще се превърнат в проблем, затова трябва да сме много внимателни и да не позволяваме повече от 1-2 хапки на определено време.

В случай че мъркащият домашен любимец вре любопитно носле в чинията ви с манго - не пречи да му дадете парче да опита. Като цяло, котките рядко проявяват интерес към сладки неща, но тъй като са много различни личности, не е изключено тъкмо вашият мъркащ приятел да харесва манго или някой друг плод. Бъдете предразливи - махнете кората и костилката и позволете на котката да вкуси само няколко хапки.

Вижте още:

Мога ли да почерпя котката ми с пъпеш

Можем ли да дадем на котката да хапне диня

Виж още