Мога ли да почерпя котката ми с пъпеш

котка пъпеш Снимка: iStock

В топлите месеци предпочитаме да хапваме все повече и повече плодове, защото действат освежаващо в жегата. Динята и пъпешът са сладки любими плодове за лятото. Подобно на динята, пъпешът е нискокалоричен и има високо съдържание на вода и фибри, а в допълнение е пълен с хранителни вещества.

Знаем, че бихме могли да позволим на мъркащия приятел да опита малко диня, но какво да кажем за пъпеша?

Безопасен ли е пъпешът за котките

Най-простият отговор е - да, мъркащите животни могат да хапнат пъпеш, без това да е опасно за тях, но в много малки количества. Ако режете пъпеш за себе си и котката ви се навърта наблизо в опит да си открадне малко, можете да ѝ позволите да опита.

Също така е добра идея да въведете нова храна – дори здравословен плод или зеленчук като пъпеш – бавно с няколко малки парченца в началото, за да можете да наблюдавате за алергична реакция, диария или друго стомашно-чревно неразположение.

Dogsandcats.bg

Ползи за здравето, които носи пъпешът на котките

Пъпешът е отличен източник на диетични фибри, фолат, витамин В6, А и С, ниацин и калий, като същевременно е с ниско съдържание на калории и е богат източник на вода. И добрата новина е, че и вие, и вашето коте можете да се възползвате от витамините и хранителните вещества, намиращи се в пъпеша.

котка пъпешСнимка: iStock

По-специално, витамините А и С осигуряват набор от ползи за здравето на котките, като например ролята им на антиоксиданти. Антиоксидантите улавят свободните радикали, които могат ефективно да забавят процеса на стареене на вашата котка и да насърчат здравословната функция на клетките, както и да помогнат за намаляване на риска от определени заболявания. Високото съдържание на вода и фибри в пъпеша също спомага за улесняване на здравословното храносмилане, като същевременно помага за предотвратяване на проблеми като запек и дехидратация.

Опасности за котките от консумация на пъпеш

Проблемът с много плодове, включително пъпеша, е, че имат високо съдържание на захар. Въпреки че е естествена, полезна за вас захар, тя все пак не е най-добрата за котките, защото може да причини наддаване на тегло, както и да изостри здравословни проблеми като диабет, така че в тези ситуации не бива да си позволявате своеволия относно диетата на гальовния домашен любимец.

Друга опасност, която крие пъпешът е, че като другите плодове, той има кора, която може да доведе до сериозни проблеми, ако котката ви си хапне - например стомашно-чревно разстройство. Причината е, че твърдата, влакнеста кора е опасна за котките и може да причини задавяне.

Освен това, въпреки че семената на пъпеша са технически безвредни, трябва да ги махнете, тъй като котката ви може да се задави с тях.

Как безопасно да почерпим котката си с пъпеш

Безопасно е да дадете на мяукащия спътник няколко парчета пъпеш, като ги почистите внимателно от семки или влакна.

В случай че котката ви страда от диабет или разстроен стомах - най-добре пропуснете това лакомство.

Твърде много пъпеш може да причини стомашно-чревно разстройство при както нас, така и при котешките ни приятели. Ако вашата котка яде пъпеш и след това прояви симптоми като повръщане, летаргия или липса на апетит, трябва незабавно да уведомите вашия ветеринарен лекар.

Напомняме, че плодовете трябва да се дават на мяукащите ни спътници в много малки количества и рядко, тъй като не носят необходимите количества протеин, от които имат нужда тези гальовни животни.

Вижте още:

Безопасни ли са маслините за котките

Ползите от тиквата за котките

Могат ли котките да хапват овесени ядки

Виж още