Болест на Адисон при котки

котка ветеринар Снимка: iStock

Б олестта на Адисон или хипоадренокортицизмът се характеризира с недостатъчно производство на глюкокортикоиди (кортизол) и/или минералкортикоиди (алдостерон). Минералокортикоидите и глюкокортикоидите са хормони, които обикновено се произвеждат от надбъбречните жлези, които се намират близо до бъбреците. И двата хормона са критични за здравословното функциониране на тялото и необичайно повишаване или намаляване на нивата на някой от тях може да доведе до сериозни здравословни проблеми, ако не се обърне внимание навреме.

Недостатъчното производство на двата хормона може да засегне нервната система, стомашно-чревната система, бъбреците или сърдечно-съдовата система на гальовните приятели и в резултат на това могат да се появят редица симптоми като слабост, дехидратация, ниско кръвно налягане, депресия, повръщане, кръв в изпражненията и загуба на тегло.

Симптоми на болестта на Адисон

Симптомите при гальовните приятели могат да варират в зависимост от продължителността на проблема. Животозастрашаващи симптоми обикновено се наблюдават при остри епизоди на това заболяване. Обикновено мъркащите животни започват да страдат от:

котка ветеринарСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
 • Летаргия
 • Липса на апетит (анорексия)
 • Повръщане
 • Отслабване
 • Диария
 • Повишена честота на уриниране
 • Повишена жажда
 • Депресия
 • Дехидратация
 • Слаб пулс
 • Ниска температура
 • Кръв в изпражненията
 • Загуба на козина
 • Болки в корема

Поставяне на диагноза на котката

След като забележите симптомите, съвсем логично е да заведете мяукащия домашен любимец на ветеринар. Освен физически преглед, вероятно ще е необходима и кръвна картина, която може да разкрие други заболявания, свързани с болестта на Адисон - анемия, необичайно висок брой вид бели кръвни клетки или увеличен брой лимфоцити.

котка ветеринарСнимка: iStock

В допъление трябва да се проследят нивата на натрий, хлорид, калции или повишени чернодробни ензими. Окончателният тест за диагностициране на това състояние е чрез откриване на нивата на кортизол в тялото. Обикновено адренокортикотропният хормон (ACTH) се произвежда от хипофизната жлеза, която след това стимулира надбъбречните жлези да освобождават своите хормони. ACTH може да се инжектира в тялото, за да се тества нормалната отговорна функция на надбъбречните жлези. Ако надбъбречните жлези на вашата котка не показват повишено освобождаване на хормони след прилагане на ACTH, тогава диагнозата хипоадренокортицизъм ще бъде потвърдена.

Котките могат ли да се излекуват от болестта на Адисон

Внезапният и тежък епизод на хипоадренокортицизъм е спешен медицински случай, изискващ незабавна хоспитализация и интензивна терапия. Лечението на това заболяване зависи от вида и тежестта на симптомите. На мъркащите животни с ниски телесни течности се дават интравенозни течности за заместване на дефицитните нива на течности, но крайъгълният камък на терапията е допълнителното заместване на дефицитните хормони. Котките, които са били диагностицирани с това състояние, трябва да бъдат лекувани с хормонални инжекции до края на живота си.

Грижи за котка с болест на Адисон

След първоначалната терапия, вашият ветеринарен лекар ще изчисли необходимата дозата, която да балансира хормоналния дефицит на вашата котка. Дозата на тези хормони може да се наложи да се увеличи от време на време, особено при периоди на стрес като пътуване, хоспитализация и операция. Не променяйте марката или дозата на предписания хормон, без първо да се консултирате с вашия ветеринарен лекар.

Трябва да знаете, че хормоналните инжекции обикновено се изискват на месечни интервали, а при някои гальовни животни се налагат на всеки три седмици. Нивата на електролитите също ще се проверяват редовно поради значителните промени в електролитите, които обикновено се наблюдават при това заболяване. При редовно лечение - мъркащите животни могат да имат относително добър живот, но със сигурност трябва да бъдете стриктни и внимателни към здравето на гальовния домашен любимец.

Вижте още:

Какво представлява ракът на аналните жлези при котките

Рак при котките: симптоми, видове и лечение

Виж още