Рак при котките: симптоми, видове и лечение

котка ветеринар Снимка: iStock

Р анната ветеринарна намеса при случаи на рак е от решаващо значение. Въпреки че бързата реакция не винаги води до добра прогноза, ранната диагностика помага на вас и вашия ветеринарен лекар да осигурите на котката си най-доброто качество на живот за възможно най-дълго време.

Разбирането на различните видове рак при котките и научаването да забелязвате симптомите е съществена част от това да бъдете проактивен родител на домашни любимци. Затова ви представяме кратко описание на котешките ракови заболявания, които се срещат най-често.

Лимфом: най-често срещаният тип котешки рак

Лимфомът обикновено се среща при по-възрастни котки и най-често се появява в тънките черва. Симптомите на този вид рак са следните:

 • Загуба на тегло (основен симптом)
 • Повръщане
 •  Анорексия (липса на хранене)
 • Диария

Възможните фактори, които допринасят за вероятността котката да развие лимфом, включват:

Dogsandcats.bg
 • Котката е положителна за вирус на котешката левкемия (FeLV) и вирус на котешка имунна недостатъчност (FIV)
 • Лоша диета
 • Генетика

Обикновено това е силно агресивна форма на рак, но е лечима с химиотерапия. Ако процедурата е успешна - мъркащите приятели могат да живеят дълги години с добро качество на живот дори и след химиотерапията.

Саркоми на меките тъкани

котка ветеринарСнимка: iStock

Терминът „сарком на меките тъкани“ обхваща широка категория тумори, които се появяват в съединителната, мускулната или нервната тъкан на гальовният домашен любимец. Най-често тези тумори се намират върху гърдите, гърба, страните, краката и лицевите тъкани на домашни любимци. В зависимост от тяхното местоположение, може да наблюдавате следните симптоми:

 • Маса, която можете да почувствате
 • Куцота
 • Повръщане
 • Затруднено уриниране

Саркомите на меките тъкани може да са по-малко агресивни, с прогресия, настъпваща в продължение на седмици до месеци. Ако не са настъпили метастази, лечението с операция и лъчева терапия е много успешно.

Плоскоклетъчен карцином

Плоскоклетъчните карциноми са злокачествени тумори, които са локално инвазивни. Те могат да се появят в различни области, но най-често се появяват в устата. Тези тумори растат много бързо, така че ранното откриване е от ключово значение, защото иначе стават много трудно лечими. Когато мяукащият приятел навърши 8-10 години е препоръчително да го водите на ветеринарен преглед на зъбите и устата на всеки шест месеца, за да може да реагирете веднага, ако се появяват проблеми в тази област. Налице са следните симптоми:

 • Затруднено хранене
 • Дискомфорт
 • Отслабване
 • Прекомерно лигавене или слюноотделяне
 • Подуване на горната или долната челюст
 • Кървене от устата

След като се потвърди, че туморът е плоскоклетъчен карцином чрез биопсия, има няколко възможности за лечение. По време на ранните етапи туморът може да бъде отстранен хирургически или лекуван с радиация.

В по-напредналите стадии възможностите за лечение стават много ограничени. Радиацията е преобладаващият избор, но няма гаранция, че тя ще контролира успешно тумора.

Карцином на млечната жлеза

котка ветеринарСнимка: iStock

Котешкият карцином на млечната жлеза представлява третият най-често срещан вид котешки рак като цяло и най-често диагностицираният при котки на възраст над 10 години. Котките имат две „вериги“ или редици млечни жлези с четири във всяка верига. Те са по дължината на корема на котка, което означава, че туморите могат да се развият навсякъде от подмишницата до слабините.

Тези тумори могат да произхождат от млечната жлеза, но могат да метастазират в лимфните възли, надбъбречните жлези, белите дробове, чернодробната плевра и бъбреците. Симптомите на карцином на млечната жлеза включват:

 • Една или повече осезаеми маси под кожата в областта на стомаха
 • Засегнатата област ще се чувства топла на допир или може да бъде болезнена в някои случаи

Установено е, че Сиамските котки са изложени на два пъти по-голям риск от този вид рак в сравнение с други породи, но причината за това все още не е известна.

Лечението на тумор на млечната жлеза ще зависи от това дали туморът е метастазирал или не. Ако туморът се е разпространил в други части на тялото, лечението е предимно химиотерапия.

Ако бъде уловен рано и туморът все още е ограничен до млечните жлези, може да се извърши мастектомия (отстраняване на едната или двете вериги на млечните жлези и подлежащите тъкани).

Общи симптоми на рак при котки

Симптомите варират в зависимост от пациента и вида на рака и могат да се появят с различни темпове при котките.Те могат да бъдат постепенни и да прогресират от седмици до месеци или по-остри и бързи. Всички нови или текущи промени трябва да бъдат съответно оценени от ветеринар. Следете дали гальовният домашен любимец има често стомашно-чревни проблеми, състоянието на тоалетната, изпражненията и честотата на ходене до тоалетна. Всяка една промяна в тези нужди на котката може да ви даде много информация за здравето ѝ.

Все пак, не изпадайте в паника, ако котката ви започне да страда от някой от тези проблеми - не е задължително да става дума за рак. В крайна сметка диарията и проблемите със стомаха са едни от най-често срещаните при гальовните животни и често тяхната поява е свързана с диетата или стрес.

Диагностициране на рак при котки

котка ветеринарСнимка: iStock

Ветеринарните лекари разчитат на много от същите диагностични инструменти, използвани в хуманната медицина, включително кръвни изследвания, радиографии, ултразвук, ЯМР, сканиране на котки и домашни любимци. Клетките могат да бъдат получени чрез аспириране на маса или тумор с игла – или чрез оценка на цялата кръвна картина в случай на левкемия – и анализирани чрез цитология, което е микроскопичен клетъчен анализ.

Аспирацията може да се извърши върху образувания, които са на нивото на кожата, под кожата (подкожно) или във вътрешните органи, стига масата да е лесна за достигане с дълга игла. Като алтернатива или в допълнение към цитологията, тъканна проба може да бъде получена хирургически за биопсия.

От съществено значение за здравето и дълголетието на вашия мъркащ приятел е да забележите бързо евентуални симптоми, които се появяват. Дори и да не става дума за рак - струва си да заведете котката си на ветеринар, за да се уверите, че всичко е наред. В случай, че диагнозата е страшна - колкото по-рано тя се открие - толкова по-добре за котката ви.

Вижте още:

Как да избера ветеринарен лекар за котката ми

Как да се грижа за възрастната ми котка

Виж още