Дивите котки могат ли да бъдат домашни любимци

дива котка Снимка: iStock

Ж еланието да спасите дива котка е съвсем естествено, тъй като тези животни могат да изглеждат гладни, жадуващи за обич и живеещи на улицата или в дивата природа, но поведението на дивите котенца не е като това на питомните и може да не се окажат много добри домашни любимци, особено ако сте нов в притежанието на домашни любимци.

Все пак със сигурност е възможно да се научите как да опитомите дива котка. Това може да включва помощ за изграждането на подслон, закупуване на храна и опити да ги се поглижите за тяхното здраве.

Какво е дива котка?

дива коткаСнимка: iStock

Тези същества могат да се събират по двойки или групи и могат да бъдат забелязани както в градски, така и в селски райони. Те обикновено оцеляват благодарение на добротата на местните хора, които осигуряват вода, храна и подслон.

Dogsandcats.bg

Някои котки от общността са живели навън от поколения, въпреки че други са наскоро изоставени от своите човешки собственици. Ограничаването на популацията от котенца изисква усилия на общността за стерилизиране или кастриране на котки, така че да бъдат държани далеч от приюти за котки и програми за евтаназия на котки.

Помощ за кастриране на диви котки

Ако се надявате да помогнете на котките, живеещи във вашия район, можете да потърсите местна програма, с която да заведете котка за кастриране, а след това да я върнете в района ѝ. Това усилие на общността е хуманен начин да се осигурят здравни грижи за котките и да се наблюдава техният брой в определен квартал.

Чрез стерилизиране на голям процент от котките в дива среда в рамките на шест месеца, техният брой в общността може да бъде значително намален. По-малко котки на открито също означава по-малко съскане и крясъци по средата на нощта от глутници биещи се котки, а по-малките общности от котки имат повече място за растеж, наддаване на тегло, игра и живот в безопасна среда.

дива коткаСнимка: iStock

Как да опитомим дива котка

Надявате ли се да срещнете и да доведете у дома диви котки като домашни любимци? Бавният подход е най-добрият, иначе може да изплашите котката.

Ако животното, което харесвате, изглежда гладно, носете храна със себе си заедно с лакомства и може би котешка играчка или две. Целта е да покажете своята обич и да спечелите доверието на животинчето.

Опитайте се да не издавате силни звуци и да не говорите с повишен тон на котката, която се опитвате да опитомите.

Ако успеете да доведете у дома котка, живяла на улицата, дайте ѝ място и време да се приспособи. Феромоновите спрейове могат да помогнат за успокояване на нервно коте, но времето и търпението са истинските пътища, които трябва да следвате. Не забравяйте, че може да отнеме седмици, за да свикнете външна котка с живота на закрито и дори месеци или години, преди дива котка да стане наистина част от семейството. Не е изключено и мъркащият приятел да изглежда нещастен, много див и да прави опити да се измъква във всеки един възможен момент от дома.

В такава ситуация - по-добре го пуснете на свобода и се грижете с него, като му осигурявате необходомото навън.

Вижте още:

Как да запозная котката ми с ново коте

Кога и защо котките съскат

Колко за бездомните котки в София? Старт на инициатива по преброяване на ЧЕТИРИ ЛАПИ и Столична община

Виж още