Ефективен ли е оцетът като средство да възпрем котката от определени зони на дома

котка у дома подправки Снимка: iStock

М ъркащите животни са любопитни същества, което означава, че ще отидат навсякъде в дома ви и ще се впуснат във всичко, което им хареса. Понякога това не е голяма проблем, например ако любимата ви котка е решила, че мивката е любимото ѝ място за дрямка. Но друг път нещата, с които тези непредвидими същества могат да изберат да си играят, не са подходящи за тях (като токсични растения) или кухненските котлони или плота, където наблизо стоят вашите ножове. 

Но как можем да отблъснем гальовния спътник от зони и предмети, които могат да бъдат опасни за него? Един от начините да обезсърчите любопитния си мяукащ спътник е като се възползвате от острото му обоняние. Това прави оцета страхотно домашно средство, което да държи котките далеч. Ароматът трябва да отблъсква котките от местата, където не трябва да бъдат, но също така трябва да е безопасен за използване около нашите мъркащи приятели.

Макар че всяка котка е различна и не всички мяукащи приятели са възпряни от миризмата на оцет - не пречи да опитате неговото действие, за да видите дали работи за вашия домашен любимец и го държи далеч от кухненския плот.

Как да използвате оцет, за да държите котката си далеч

котка у дома подправкиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Въпреки че можете да използвате изцяло оцет на места, от които искате да държите котките далеч, препоръчително е да го разредите. Някои предмети или растения могат да бъдат увредени от чист оцет, така че просто разредете оцета с малко вода, за да не нараните растенията или похърхностите. Може да се наложи да експериментирате малко, за да видите какво съотношение на оцет към вода ще възпре вашето коте и все пак няма да има ефект върху личните ви вещи. Максималната концентрация трябва да бъде 50% оцет и 50% вода, но препоръчваме да започнете с по-малко оцет.

След като сте открили какво съотношение на вода и оцет работи за вас и вашата котка, можете да действате по различни начини:

  • Пръскане на различни повърхности у дома

Можете да използвате разредената смес от оцет на закрито, за да предпазите котките си от почти всичко; просто се уверете, че използвате най-ниската възможна концентрация, така че да не навреди нито на котката, нито на вашите предмети. Освен това вероятно не харесвате миризмата на оцет почти толкова, колкото и вашия домашен любимец, така че да накарате целия си дом да мирише на него вероятно няма да си струва да го използвате като възпиращо средство.

Поставете сместта в спрей бутилка и просто напръскайте повърхностите, където искате да накарате гальовния приятел да спре да се мотае. Правете това всеки ден, докато вашият домашен любимец разбере „намека“ и не се премести на друго място. След това можете да продължите да го използвате, за да попречите на котката си да изследва нови области, които не трябва.

  • Поставяне на накиснат в оцет парцал или гъба около зона, която не може да напръскате

оцетСнимка: iStock

Това е най-добрият ви залог, ако пръскането не върши напълно работата. В случай че мяукащият спътник се катери около телевизора ви и искате да го възпрете - може да не е най-добрата идея да пръскате техниката с оцет. Вместо това - накиснете гъба или парцал, поставете ги в купа близо до мястото и така миризмата ще се разнася в зоната, а мъркащият приятел вероятно ще бъде отблъснат и няма да проявява толкова интерес към мястото.

Ако искате да държите котката си далеч от определени места и от определени вещи, можете абсолютно да използвате оцет, за да го направите. Бихте могли да опитате с него, за да видите дали работи добре за вас. Просто разредете малко оцет с вода и или напръскайте около това, което трябва да се избягва, от вашия гальовен приятел. Това трябва да работи за повечето котки (въпреки че всички мъркащи животни са различни и някои може да нямат толкова нищо против миризмата). Ако оцетът не успее, можете да опитате друг аромат, който котките не харесват, като цитрусови плодове или препарати с отблъскваща миризма, които може да откриете в зоомагазина. С течение на времето котката трябва да се научи да избягва тези места, които миришат неприятно!

Вижте още:

Как да отуча котката ми да се катери върху кухненския плот

6 миризми, които възпират котките от уриниране на неправилните места

Виж още