Как да отуча котката ми да се катери върху кухненския плот

котка в кухнята Снимка: iStock

К олкото и да са очарователни гальовните домашни животни когато искат да са около нас и да ни правят компания докато готвим, това крие множество рискове и неудобство. Въпреки че котките са чисти животни, мястото им със сигурност не е върху кухненския плот, където готвим или масата, на която се храним. Все пак, котките се разхождат навсякъде, стъпват по пода, крият се в дупки и прашни места и ще се съгласим, че това не е хигиенично.

Мога ли да отуча котката ми да се катери върху плота? Би било предизвикателно, като всяко обучение на котка, но не е невъзможно.

Защо котките обичат да се качват там

Като цяло мъркащите приятели обичат да си пъхат носа навсякъде. Факт е, че харесват някои определени места и части на жилището повече от други, но като цяло това зависи от характера на животинчето. Тези животни обичат да изследват какво се случва около тях, а също така си падат и по високите места.

В допълнение, котките са снабдени със здрави мускули в задните си крайници, които им помагат да скачат високо, бързо и безшумно. Това е причината поради която, вие се обръщате да вземете чиния, а мъркащият ви приятел се е „телепортирал“ и вече е заровил глава в купата ви със салата.

Dogsandcats.bg

Общо взето, кухненските плотове са силно изкушаващи. Те са високи, богати на всякакви миризми и най-вече - там има храна. Дори и да е неподходяща за гальовния приятел, той е много любопитен трябва да подуши всичко. Ако пък готвите месо или нещо, което той обича - тогава може да се приготвите и за кражба.

Важно е в тези случаи да държите плота си чист, да прибирате храната и подправките. Голяма част от човешките храни са токсични за гальовния приятел и той може да си навлече сериозни проблеми, ако настоява да ги опита.

котка в кухнятаСнимка: Pixabay

Как мога да променя това котешко поведение

Най-добре е да учите мъркащото си животинче още докато е бебе какво е позволено в дома и какво не. Ако още тогава то свикне, че кухненският плот не е негово място - шансът да имате проблеми след това е малък.

В случай, че сте осиновили по-голямо коте или пък просто мъркащият ви приятел изведнъж е започнал да го прави, следва да го превъзпитате. Освен търпението, на помощ трябва да дойдат детективските ви умения и да се опитате да разберете кое точно привлича гальовния ви спътник към плота - дали високото пространство, храната или вашата компания. В зависимост от причината, има различни решения.

Ако мъркащият ви спътник търси високо място - можете да му осигурите такова. Котешко дърво близо до прозореца, котешки рафтове (можете да освободите няколко, ако имате възможност или да монтирате допълнително), люлки, хамаци или пък легла, които се монтират на парно или горната част на вратата. Изборът от котешки аксесоари е голям, така че можете да прецените това, което е най-удобно и бюджетно за вас.

Ако гальовният приятел е привлечен заради храната, решението е ясно - ще трябва да положите усилия да я прибирате и почиствате старателно трохи и всякакви остатъци. В допълнение, можете да инвестирате в котешки пъзел, за да направите храненето на котката ви по-забавно и тя постепенно да свикне, че всъщност на кухненския плот няма нищо за нея и това е скучно място, което не заслужава нейното внимание.

Ако мъркащият ви съквартирант упорито не може да се отучи от катеренето върху плота, можете да опитате да го направите по-малко привлекателен за него, като залепите алуминиево фолио. Това ще направи неговата повърхност доста неприятна и може да накара гальовния приятел да избягва това място. Макар и да е малко неудобно за вас, тъй като кухненският ви плот ще бъде покрит с фолио, ако методът помогне, усилията ще си струват.

Не забравяйте да награждавате с лакомство мъркащия си приятел, когато вместо масата или кухненския плот избере да се покатери върху котешкото си дърво или други места, където му е позволено.

коте в кухняСнимка: Pixabay

Все пак, в случай че опитвате различни неща и дресировката не се получава, може би ще трябва да се примирите, че гальовният приятел харесва да се мотае на това място и от вас се изисква да дезинфекцирате преди да поставите храната си там, както и да я прибирате след като приключите с храненето или готвенето. Макар и котките да са податливи на известно обучение, все пак не можем по никакъв начин да ги сравним с кучетата и понякога обучението не се получава.

Любовта на котките към високите места е естествена, но когато става дума за кухненския плот, това може да бъде опасно, тъй като освен храна, там държим и остри предмети, а котлонът може да изгори любопитната лапичка. В зависимост защо мъркащият ви приятел е така привлечен от това място, можете да опитате различни методи да му покажете, че плотът не е толкова вълнуваща територия.

Не трябва да забравяме, че природата на гальовните приятели често върви срещу възпитанието, така че понякога нямаме друг избор, освен да се адаптираме и да сме наясно, че в дома ни има котка, която макар и да ни разочарова на моменти, все пак внася много положителни емоции и уют в дома ни, а също така ни забавлява искрено!

Виж още