Фрактура на зъбите при котки

преглед на зъби на котка Снимка: iStock

Д али за изненада или не - котешките зъби могат да се увредят, затова трябва да се грижим за тях, ако ветеринарният лекар е препоръчал това.

Наранявания, включващи увреждане на зъбния емайл се наричат ​​фрактури на зъбите. Тези наранявания възникват или върху покритата с емайл горна част на зъба (короната), или частта под линията на венеца (коренът). Ако мяукащият ви домашен любимец се е забавлявал твърде много и неволно се е наранил в буйната си игра - може да получи счупване на зъб или няколко. Как да помогнем на животинчето - ще научим в настоящия материал.

Симптоми на счупване на зъб при котките

Най-често срещаното усложнение, включващо фрактура на зъб, е възпаление и инфекция. В някои случаи короната на зъба може да липсва. В такава ситуация може да видите кръв или розова тъкан върху зъба или около засегнатата област. В противен случай котките със счупени корени показват постоянен дискомфорт и болка.

Най-честата причина за счупване на зъб е травматично събитие или нараняване. Зъб може да бъде счупен, например при дъвчене на твърд предмет, тъпа травма на лицето или лек автомобилен сблъсък при котки, които прекарват време навън.

Dogsandcats.bg

Диагноза и лечение на котката със счупен зъб

За да прегледа пълната степен на фрактурата на зъба, вашият ветеринарен лекар ще направи рентгенова снимка на устата на котката. Ще бъде извършен и пълен орален преглед, за да се установи цялостното орално здраве на гальовния приятел.

Лечението ще зависи от степента и тежестта на травмата на котката. Корони и други допълнителни стоматологични проблеми могат да бъдат приложени за възстановяване на увредения зъб, включително хирургия, когато увреждането е сериозно. Може да се препоръча екстракция, ако зъбът или коренът не могат да бъдат поправени, последвано от запечатване на засегнатата област с възстановителен материал или подплата.

преглед на зъби на коткаСнимка: iStock

В много случаи се препоръчва ограничаване на дейностите на котката до пълното ѝ възстановяване. През това време диетата на мъркащият домашен любимец трябва да се състои предимно от меки храни - консерви, мокри храни с повече бульон, изискващи по-малко дъвчене.

Грижи за котка със счупен зъб

Важно е да наблюдавате напредъка на вашата котка след лечението и да продължите с редовна грижа и почистване на зъбите. Всяко увреждане или дразнене на венците може да бъде открито по време на рутинно четкане или почистване на зъбите. Така веднага ще забележите, ако нещо не е наред със зъбите на гальовния домашен любимец.

Най-честите усложнения са инфекция или необходимост от последващо лечение на кореновия канал.

Дори и да няма как да предпазим на сто процента нашия гальовнен домашен любимец, особено ако е пакостлив и обича да играе с всичко, до което се докопат неговите лапи, все пак можете да се постараете да обезопасите достатъчно добре дома. Ако котката ви обича да дъвче вашите вещи и да играе с тях - постарайте се да ги приберете. Поне по този начин ще предотвратите евентуална фрактура от дъвчене на твърд предмет.

Вижте още:

Фрактура на челюстта при котките - как се случва и как да им помогнем

Какво да очаквате от поведението на котката, след като се е наранила

Виж още