Какво да очаквате от поведението на котката, след като се е наранила

наранена котка Снимка: iStock

Н езависимо дали на закрито или на открито, има десетки начини, по които мяукащия спътник може да се нарани. В зависимост от начина на нараняване, ранена котка може да се държи странно след битка и да проявява необичайни поведенчески признаци, често в опит да се защити. Може да се окаже трудно за собствениците на котки да разберат, че нещо не е наред с мъркащия спътник, още повече, че котките са чудесни в това да крият емоциите си. В тази статия ще ви помогнем да разберете какво поведение трябва да наблюдавате при гальовния спътник, ако той не се чувства добре и изпитва болка.

Видове поведения, за които да наблюдавате гальовния приятел

наранена коткаСнимка: iStock

Двата най-често срещани типа реакции при наранени котки включват агресия или скриване. Агресията, макар и опасна за хората и другите животни, е лесна за разпознаване. Например, ранена котка често хапе или драска в защита, когато се приближи.

От друга страна - може да забележите как гальовния спътник е станал по-притихнал и се мотае под дивана или леглото ви. Скриването е защитен механизъм, който може да се окаже особено обезпокоителен, тъй като е известно, че котките крият болката си и следователно се излагат на риск от забавено лечение или никакво лечение. По-ясни сигнали могат да бъдат липсата на апетит или повече часове сън. В такава ситуация можете да потърсите ветеринарния лекар и да съобщите за симптомите.

Dogsandcats.bg

Подходете внимателно към котката си

Когато се приближавате до ранена котка, която проявява признаци на агресия, не забравяйте не само да се предпазите (тъй като котката може да се е заразила в процеса на собственото си нараняване), но и да боравите с нея по възможно най-внимателния начин. Това ще помогне да се избегнат всякакви смущения в случай на счупени крайници.

В случай че мъркащият приятел се е свил в най-тъмното ъгълче под леглото и не можете да го извадите от там - подходете с храна или любимо лакомство. Дори и той да не излезе веднага от убежището си, вероятно в някакъв момент няма да издържи и ще се покаже. Тогава подходете много нежно и го вземете с помощта на одеяло, за да го поставите в транспортната чанта, за да го закарате на ветеринар.

Предотвратяване на наранявания при котки

наранена коткаСнимка: iStock

За да сведат до минимум нараняванията, собствениците на котки трябва да държат гальовните си спътници на закрито, особено когато живеят в гъсто населен район с близки пътища или, в обратния случай, когато живеят в район, който е отдалечен, но обитаван от големи диви животни и следователно естествени хищници на котката. Ако пускате котката в двора си и тя се разхожда предимно там - може да е добре да инсталирате котешка врата, за да може тя да се скрие бързо при евентуална заплаха.

Често ранената котка ще бъде уплашена и ще изпитва болка и следователно ще откаже да съдейства. В този случай е важно да успокоите котката със спокоен и сдържан глас и да я подхождате към нея бавно и предпазливо. Одеяло или кърпа може да помогнат за хващането на котката, докато се опитвате да я преместите. Ако мъркащият ви приятел е пострадал навън или искате да помогнете на наранена улична котка - препоръчително е да носите ръкавици, за да избегнете евентуална зараза.

Вижте още:

Бяс при котките, какво трябва да знаем?

Лисиците нападат ли котки

Опасно ли е за мен, ако котката ми ме ухапе

Виж още