Фрактура на челюстта при котките - как се случва и как да им помогнем

котка на преглед при ветеринар Снимка: iStock

Н якои мъркащи животни са такива акробати, че всеки ден във вашия дом се случва нещо - извадени предмети, играчки разпиляни навсякъде, котка тичаща от единя край на жилището до другия. В тази игра може да се случи мяукащия ви домашен любимец да се нарани. Едно такова нараняване би могло да се случи на челюстта - горна или долна.

Какво преставляват фрактурите на това място при нараняване на котката - ще научим сега!

Симптоми на счупване на челюстта при котките

Признаците могат да варират значително в зависимост от вида, местоположението, степента и причината за нараняване. Някои от по-често срещаните симптоми на фрактура на челюстта включват:

  • Деформация на лицето
  • Орално или назално кървене
  • Невъзможност за отваряне или затваряне на челюстта
  • Счупени зъби
  • Изкривяване на лицето

котка на преглед при ветеринарСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Въпреки че различни видове наранявания и травми обикновено са отговорни за фрактурите на горната и долната челюст, въпреки това не е задължително котката ви задължително да се е наранила след скок от високо място. Някои други рискови фактори могат да повлияят на здравето на челюстта на котката като например орални инфекции, определени метаболитни заболявания и вродени или наследствени фактори, водещи до отслабена или деформирана челюст.

Как да помогнем на мъркащия домашен любимец с фрактура на челюстта

Прегледът при ветеринарен лекар ще покаже колко е сериозно състоянието на котката и какво е необходимо да се направи за нейното лечение.След като сте разказали как мъркащият приятел се е наранил, ветеринарният лекар ще прегледа внимателно устната кухина, челюстните кости, зъбите и други свързани структури. Може да се наложи и рентгенова снимка, за да се провери местоположението и степента на фрактурата.

Лечение на котката

Хирургията най-често се използва за възстановяване на фрактурата. Има обаче няколко метода за извършване на операции. Ветеринарният лекар на вашата котка ще даде своето експертно мнение въз основа на вида на фрактурата, наличното оборудване, консумативи и предимствата и недостатъците на изпълнението на всяка опция. Всичко зависи от това каква е степента на нараняването.

котка преминава през котешка вратичкаСнимка: iStock

Заздравяването обикновено отнема от 4 до 12 седмици като в този период следва да следвате стриктно инструкиите на лекаря и да се грижите старателно за наранения мяукащ спътник. Докато котката ви се възстановява от операцията и все още е на лечение, трябва да осигурите място за добра почивка и да минимализирате риска от повторна травма. Ако имате други домашни любимци - най-добре те да стоят настрана, за да може мяукащият спътник да се възстановява необезпокояван.

Също така, поради засягането на устната кухина, поглъщането и дъвченето на храна е силно болезнено и трудно. Ще трябва да поддържате препоръчителната хранителна и течна диета по време на лечебния процес, като обръщате допълнително внимание на теглото на вашата котка. Препоръчва се мека храна за лесно дъвчене и поглъщане.

Вижте още:

Как да разберем, че котката ни е болна

Какво да очаквате от поведението на котката, след като се е наранила

Виж още