Има ли цветове, които котките харесват?

котешки очи в близък план Снимка: iStock

Н ачинът, по който котките гледат и възприемат света, е напълно различен от този на хората. Мъркащите приятели са вродени ловци, така че имат набор от очи, които са специализирани в улавянето на плячка. Следователно техните очи и как функционират са доста различни от това как хората използват зрението си.

Трябва да се направят повече изследвания, за да се формират по-категорични изявления относно способността на котката да вижда цвят. Но това, което вече знаем, е доста завладяващо и може да ни помогне да разбираме нашите гальовни приятели малко по-добре.

Най-добрите цветове за котки са синьо и жълто.

Dogsandcats.bg

Продължете да четете, за да научите защо!

Цветове, които котките виждат

котешки очи в близък планСнимка: iStock

Способността да се виждат и различават цветовете се приписва на конусите, разположени в очите. Конусите са клетки, които усещат цвета и ни помагат да идентифицираме различните цветове. И хората, и котките имат конуси, които могат да виждат различни цветове. Хората обаче имат около 10 пъти повече конуса от котките, така че можем да идентифицираме по-широк спектър от цветове.

Изследователската общност има някои различни вярвания относно видовете цветове, които котките могат да видят. Някои изследователи смятат, че котките могат да виждат нюанси на синьо и жълто, докато други смятат, че могат да виждат само синьо.

Котешкото зрение по-лошо ли е от човешкото?

котешки очи в близък планСнимка: iStock

Сравняването на очите на котките с очите на хората е малко трудно, защото и нашите очи, и техните, са проектирани за различни функции и се отличават с това, което трябва да правят.

Човешките очи могат да виждат по-широка гама от цветове и също така да откриват жизненост. Има няколко теории защо хората виждат цветовете. Най-популярната от тях е, че цветът е помогнал на хората да откриват по-добра храна. Например способността на човека да прави сравнения между различни нюанси на един и същи плод може да му помогне да определи кой е по-зрял.

Котките не се нуждаят непременно от такъв вид диференциация. Те са месоядни животни, които търсят храна в дивата природа. Така че те се нуждаят от очи, които са по-чувствителни към движение. Първо, разположението на очите им е по-отстрани на главите им, така че те имат по-добро периферно зрение от хората.

Котките също имат повече пръчковидни клетки в очите, така че могат да открият и най-малките движения. Тази способност е необходима за намиране на дребна плячка, като птици и мишки. Котешките очи могат да се разширят много повече от човешките, така че могат да улавят повече светлина и да виждат по-добре в тъмни условия.

Така че е трудно да се каже кой има по-добро зрение. Котките и хората използват очите си за напълно различни цели и очите им могат достатъчно да им помогнат да се ориентират в ежедневието.

Предпочитат ли котките цвят?

котешки очи в близък планСнимка: iStock

Цветът не оказва голямо влияние върху предпочитанията на котката. Въпреки това, ако искате да привлечете вниманието на мяукащия си спътник, може да е по-добре да използвате цветове, които тя вижда. Така че, ако искате да насърчите котката си да играе с играчка, опитайте се да намерите такава, която е или синя, или жълта.

Просто имайте предвид, че може да има по-добри тактики, които да помогнат на вашата котка да се включи в играта. Например, тъй като близките предмети изглеждат замъглени за котките, те може да не искат да играят, когато размахвате играчката отблизо. Вместо това опитайте да се размърдате около играчката на по-голямо разстояние, така че движението да привлече вниманието на вашата котка.

Котешките очи са изградени по различен начин от човешките. Една от основните функции на очите им е да откриват движение, което може да им помогне да уловят малка плячка. Следователно цветовете не играят толкова важна роля в тяхното зрение, колкото за хората.

Така че, ако някога се окажете, че ремонтирате стая, не е нужно да се тревожите твърде много за цветовите предпочитания на вашата котка. Въпреки това, когато играете с котката си, ще бъде полезно да използвате играчки и да играете по начин, който ангажира силните страни на тяхното зрение.

Виж още