Имат ли котките нужда от охлаждащи подложки в горещо време?

котка върху постелка Снимка: iStock

К ато бивши пустинни създания, днешните домашни котки са еволюирали да понасят доста добре жегата. Но когато температурите достигнат рекордни граници, дори вашата обичаща жегата котка се нуждае от място за почивка.

Един метод за охлаждане, който получава известно внимание напоследък е използването на охлаждащи постелки за домашни любимци.  В тази статия ще обсъдим дали използването им би било ефективно за гальовните приятели през жегите.

Как работят охлаждащите подложки за котки

котка върху постелкаСнимка: iStock

Ще намерите три основни вида охлаждащи постелки за домашни любимци: на базата на гел, на водна основа и с лед. Всеки вид работи малко по-различно и има своите плюсове и минуси.

Dogsandcats.bg
  • Подложки с гел

По отношение на удобството, гел постелките изглежда са доста популярни. Не са необходими вода, лед, електричество или батерии: само препеченото лице на вашата котка. И тъй като са леки и не изискват охлаждане, гел постелките са идеални и за пътуване.

  • Напълнена с вода постелка

Тези постелки обикновено идват с вграден резервоар за студена вода и могат да се пълнят със студена вода или лед. Едно притеснение при водните постелки е рискът от пробиване.

И така - охлаждащите подложки за котки помагат ли на нашите котенца да останат прохладни през лятото?

котка върху постелкаСнимка: iStock

Охлаждащите постелки работя и са чудесни за лятото, когато температурите се покачват, а на мъркащия спътник очевидно му е доста топло. Тези постелки помагат за разпръскването на топлината от тялото на котката и могат да помогнат за понижаване на телесната температура на котката. Охлаждащата постелка може да попречи на котката да ѝ стане прекалено горещо и да се стресира.

За някои видове котки тези постелки могат да бъдат особено полезни, например:

  • Брахицефални (с плоско лице) породи като Персийци и Хималайци
  • Котки с дълга, гъста козина
  • Възрастни котки
  • Котки с наднормено тегло
  • Котки със сърдечни и белодробни здравословни проблеми

Докато охлаждащите постелки са безопасни за използване с котки, все пак има някои неща, които трябва да знаете.

котка върху постелкаСнимка: iStock

Няколко съвета за безопасност

Първо, важно е да запомните, че макар охлаждащите постелки да предлагат облекчение и комфорт, те не са подходящи за екстремни метеорологични условия. Ако домът ви е силно горещ и непроветрен само една постелка няма да свърши работа.

Ако котката ви обича да драска и дъвче, има и гел, за който трябва да внимавате, тъй като материалът вероятно може да навреди на здравето на вашата котка.

В по-голямата си част, да, охлаждащите постелки са полезен аксесоар за котки. Те са лесен начин да предложите на котката си малко облекчение, когато навън е горещо – и са особено ценни за котки, които се нуждаят от малко допълнителна помощ за охлаждане, като породи с плоско лице и котки с гъста козина.

Въпреки това, охлаждащата подложка не е заместител на климатика и достъпа до студена вода. И истината е, че някои котенца просто не искат охлаждаща постелка и не я ползват.

котка върху постелкаСнимка: iStock

Други опции да поддържате котката си хладна включват достъп до хладна стая (с климатик или вентилатор, ако е възможно). Ако котката ви изглежда гореща, можете да използвате влажна или мокра кърпа, за да разтриете козината ѝ, тъй като изпарението може да помогне за охлаждането ѝ. Също така се уверете, че котката ви има достатъчно студена вода и осигурете на котката си спокойна среда, където да бъде необезпокоявана от жегата.

Виж още