Как да дам лекарство на котката си

котка и лекарства Снимка: Pixabay

И ма моменти от живота на вашата котка, когато се налага да ѝ дадете някаква форма на лекарство. Може да е за превенция или лечение на бълхи, глисти или нещо друго, което се налага да бъде излекувано.

Когато ветеринарния ви лекар предпише лекарство на котката, той би трябвало да ви даде указания как да го прилагате. Винаги следвайте неговите съвети без да експериментирате.

В тази статия ще ви помогнем, като ви дадем насоки как да се справите с най-основните ситуации – хапчета, капки за очи, уши и прилагане на лекарства локално върху котките.

Хапчета и течни лекарства

котка и лекарстваСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Винаги е най-лесно да смесим лекарството с храната, но в някои случаи това е невъзможно. Ако става дума за хапче – нямаме друг избор освен да го дадем на котката си.

Важно е да се приготвите преди процедурата. Ако има някой с вас, който да държи спокоен мъркащия ви приятел – това би било чудесно. Въпреки това и сам човек би могъл да се справи.

Пригответе хапчето, за да ви е под ръка. С помощта на кърпа можете да увиете гальовния приятел като бурито и да оставите само главата му отвън. Така ще се подсигурите, че лапите са далеч и котката ви няма много възможност да избяга или да ви одере.

Използвайте палеца и средния или безименния си пръст, за да отворите внимателно устата на котката. Не пъхайте пръсти в устата ѝ, защото ще ви ухапе. Когато дадете хапчето – старайте се да го поставите в задната част на езика. Ако не се чувствате сигурни – можете да използвате уред, наречен пилер, който прилича на спринцовка и би улеснил процеса. Можете да попитате ветеринарния си лекар за това.

Веднъж когато хапчето вече е в устата на мъркащия приятел – затворете я бързо, повдигнете брадичката и внимателно погалете гърлото, за да насърчите котето да преглътне.

Задръжте за няколко секунди така, за да сте сигурни, че хапчето е преглътнато, а не е останало в устата на котката ви и когато махнете ръцете си – тя да го изплюе.

Течните лекарства са по-лесни, тъй като се дават с помощта на спринцовка. Правилото тук е същото – „инжектирайте“ го във възможно най-задната част на устата. В случай, че лекарството е по-голямо количество – най-добре да го дадете на малки порции и почивки.

Не пропускайте да похвалите котката си и да ѝ дадете лакомство, защото се е справила прекрасно.

Капки за очи

котка и лекарстваСнимка: iStock

Капките за очи са малко лесни за приложение, но са нужни някои предварителни неща, за да няма негативни последствия. Важно е очите на котката да са добре почистени, преди да използвате капките. Отделете време за почистване на очите с влажен памучен тампон, за предпочитане накиснат с преварена вода (за да се премахнат всички бактерии).

В зависимост колко вашият мъркащ приятел би склонил да стои мирно, можете и в тази ситуация да го увиете в кърпа или одеяло или някой друг да го държи, за да не мърда.

Нежно повдигнете главата на котката си, сякаш гледа тавана и нанесете капка в едното око. Оставете мъркащият си приятел да мига. Ако трябва да поставите по-голямо количество капки – повторете прозедурата до необходимото количество.

И разбира се – не забравяйте лакомството, за да не бъде това преживяване твърде негативно.

Капки за уши

котка и лекарстваСнимка: iStock

Капките за уши се предписват от ветеринарен лекар, когато котката има някаква в уинфекция в ушите. Също така, може да бъдат предписани при заразяване с ушни акари.

Най-вероятно предполагате какво трябва да направите – да подготвите капките или лекарството и да се уверите, че мъркащият ви приятел не може да шава с помощ от друг човек или одеяло.

Наклонете главата на мъркащия ви приятел на една страна, сгънете ухото, за да разкриете ушния канал и приложете необходимия брой капки. След това масажирайте домашния любимец около ухото, за да помогнете на капките да се придвижат навътре. Наградете котката си с лакомство, за да я успокоите.

Прилагане на лекарство върху козината

котка и лекарстваСнимка: iStock

Най-ефективния начин за лечение на бълхи, кърлежи и ушни акари е чрез препарати за широкоспектърна защита срещу вътрешни и външни паразити. Обикновено се нанасят веднъж месечно или спрямо препоръка от ветеринарния лекар в областта на врата и лопатките на котката. Препаратът най-често се среща под формата на пипета и е много лесен за прилагане.

Когато мъркащият ви приятел е спокоен – хванате го, разделете козиата в областта на врата и лопатките (както ви е посъветвал ветеринарният лекар) и нанесете лекарството директно върху кожата. Лекарствата се прилагат на тези места, защото мъркащият приятел би ги облизал по-трудно. Все пак, ако успее да го стигне с език – не се притеснявайте, тези препарати не са вредни.

Като цяло съществуват различни мазила и мехлеми, за различни кошешки състояния, които се прилагат локално върху съответното място. Разтворите за гъбички, които са често срещани при някои домашни любимци се мажат директно върху кожата, където е гъбичката/раната. Ако мъркащият ви приятел има гъбички (обикновено се появяват около челото, ушите и над очите), трябва просто да нанесете лекарството с пръст или тампон, както ви е посъветвал ветеринарният лекар. Не забравяйте веднага да измиете ръцете си.

Лошото при тези ситуации е, че котката ви със сигурност ще се измие и ще оближе мястото, но ако сте наблизо – можете да осуетите това действие или поне да го отложите малко колкото лекарството да подейства известно време.

Винаги е предизвикателство да дадем лекарстно на гальовния си приятел независимо под каква форма. Все пак, няма спор, че хапчетата са най-трудните, но с повече упоритост, нежност и стратегия от ваша страна – ще успеете. Препоръчваме ви, да помолите ветеринарния си лекар да даде първото хапче, за да видите как се прави. Също така – той е човекът, който ще ви даде прекрасни съвети как да подходите във всяка една от тези ситуации. Така част по-скоро ще имате отново здраво коте.

Вижте още:

Котката ми има бълхи - как да се справя

Виж още