Как да храним котка, която е болна

котка лежи Снимка: iStock

З адачата за намиране на правилната храна за мяукащ домашен любимец, който е болен е меко казано предизвикателна. Храненето е от съществено значение, за да поддържате котката си силна по време на заболяване, но може да се наложи да прибегнете до някаква хитрост, за да направите храната привлекателна и неустоима за мяукащият спътник, ако той няма апетит. В противен случай той може просто да подуши храната си и да отиде в другата посока.

Ако котката ви не е яла нищо повече от 24 часа, незабавно я заведете при вашия ветеринарен лекар, тъй като това може да доведе до други проблеми и да влоши състоянието ѝ. Все пак, има няколко основни правила, към които да се придържаме, ако мъркащият ни домашен любимец не е в най-доброто си здраве.

котка лежиСнимка: iStock

Осигурете прясна вода

Котките могат да издържат малко по-дълго без храна, но водата е от решаващо значение за оцеляването, също както при нас, хората. Убедете се, че котката ви пие достатъчно вода и не избягва купичката си. Мократа храна е чудесен източник за приемане на повече течности, така че ако котката ви я харесва - можете да наблегнете повече на храна от консерва. В случай че мяукащият домашен любимец отказва да пие вода от купата или фонтани - обърнете се към ветеринарния лекар. В много тежки случаи може да се наложи даването на вода на котката със спринцовка.

Dogsandcats.bg

Храна за болна котка

Ако котката ви е болна, тя може да е загубила апетита си. Затова един от начините да се справите с това е да направите храната възможно най-привлекателна. Храненето на болна котка изисква известни опити и грешки и малко търпение. Например, ако храните болната си котка с мокра храна, можете да опитате да я затоплите, за да замирише вкусно. Друг начин да направите храната по-апетитна е да добавите супена лъжица рибено масло или дори малко риба тон.

Допълнете диетата

Ако котката ви все още яде, но в по-малки количества, може да искате да добавите котешки витамини към диетата. Някои от тях се предлагат под формата на гелове с вкус на риба, пиле или нещо друго апетитно. Можете да ги дадете отделно или да ги смесите с храната. Все пак, ако прибегнете до добавки - попитайте ветеринарния си лекар за съвет и препоръка.

Опитайте течна диета

мокра храна коткаСнимка: iStock

Течните диети са формулирани за котки със специфични медицински състояния. Течните диети често се препоръчват за котки с бъбречно заболяване и са с ниско съдържание на протеини, така че са лесни за смилане, но все пак осигуряват всички хранителни нужди на животинчето. Течни диети също се предписват за котки, които се нуждаят от допълнително хранене, когато се възстановяват от заболяване.

Някои от производителите на храни за котки сега предлагат храна, подобна на сос, в запечатани торбички, които са наистина миризливи, а котките обичат този аромат.

Храни с рецепта

Някои по-сериозни заболявания, като диабет, проблеми с червата и хронична бъбречна недостатъчност, може да изискват хранене с рецепта. Същото важи и за котки с определени медицински състояния, като затлъстяване например.

Тези диети трябва да бъдат препоръчани от вашия ветеринарен лекар и трябва да се храните котката си според инструкциите.

Винаги е трудно да се грижим за болно животинче, тъй като има много детайли, с които трябва да се съобразим. Преди всичко - уверете се, че следвате инструкциите на вашия ветеринарен лекар. С много търпение, любов и постоянство със сигурност скоро ще успеете да накарате гальовния спътник да се чувства комфортно!

мокра храна коткаСнимка: iStock

Вижте още:

Как да разберем, че котката ни е болна

7 често срещани причини, поради които котката ви може да губи тегло

Виж още